Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.
Νυχτέρι της Γαίας 2019
Οίνος λευκός ξηρός Σαντορίνη ΠΟΠ, Γαια Οινοποιητική
Ο αγαπημένος Θαλασσίτης Βαρέλι μετονομάστηκε σε Νυχτέρι, και διαφοροποιήθηκε ελαφρά ο χαρακτήρας του, κερδίζοντας σε πολυπλοκότητα και κομψότητα. Με ραχοκοκαλιά το Ασύρτικο, αλλά χωρίς να λείπουν το Αθήρι και το Αηδάνι, το Νυχτέρι, που ζύμωσε και ωρίμασε σε βαρέλια, παρουσιάζεται με βαθύ, χρυσοκίτρινο χρώμα, πλούσιο μπουκέτο στη μύτη, όπου ξεχωρίζουν ευγενικά αρώματα ξύλου, καρύδας, μελιού, τσακμακόπετρας, λεμονιού, μαζί με μια πιπεράτη νότα στο τέλος. Στο στόμα ισορροπεί έξοχα την οξύτητα, τον όγκο, το φρούτο και τη λιπαρότητα σε ένα σύνολο μεγάλης διάρκειας.
Τιμή: Περίπου: €30,50
Rioja DOC Reserva 2016 Finca Ygay
Οίνος ερυθρός ξηρός, Marques de Murrieta
Η ιστορική φίρμα Marqués de Murrieta θεωρείται ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης αμπελώνων στη Ριόχα, με 3.000 στρέμματα. Φυτεμένα κυρίως με Tempranillo, αλλά και Graciano, Mazuelo (Carignan) και Garnacha (Grenache), προορίζονται μόνο για την παραγωγή κορυφαίων ποιοτικών κατηγοριών της Rioja DOC. Μας άρεσε η Reserva του 2016 για το βαθύ πορφυρό, σχεδόν αδιαπέραστο χρώμα της, το πολυεπίπεδο μπουκέτο με περάσματα δρυός, βανίλιας, ξερών φρούτων, βιολέτας, κασσίς, δέρματος και πιπεριού, τη μεστή, στιβαρή, πυκνή και θερμή παρουσία στο στόμα και το επίμονο τελείωμά της.
Τιμή: Περίπου: €23
Νάουσα ΠΟΠ 2017
Οίνος ερυθρός ξηρός, Οινοποιείο Μαρκοβίτη
Ο Μάρκος Μαρκοβίτης, τρίτης γενιάς οινοποιός, δημιουργεί τη μοναδική ετικέτα του που κατά τη γνώμη μου αποτελεί υποδειγματική έκφραση της ποικιλίας και της Ονομασίας Προέλευσης, αποκλειστικά με Ξινόμαυρο από τα 140 στρέμματα του οικογενειακού βιολογικού αμπελώνα. Κόκκινο-ρουμπινί χρώμα και αρώματα ντομάτας, πολτού ελιάς, βιολέτας, μαρμελάδας φραμπουάζ, φράουλας και μπαχαρικών στη μύτη, μεσαίου όγκου στόμα με αισθητές αλλά ευγενείς τανίνες που υποστηρίζονται από φρούτο, ενώ η οξύτητα υπόσχεται μακροημέρευση που ακροβατεί άψογα μεταξύ φινέτσας και δύναμης με μακρύ, πικάντικο τελείωμα.
Τιμή: Περίπου: €11,50
Ιέρεια 2020
Οίνος ερυθρωπός ξηρός, Αρκαδία ΠΓΕ, Οινοποιείο Μποσινάκη
Τα αδέλφια Μποσινάκη, η Κατερίνα και ο Σωτήρης, είναι αποκλειστικά αφιερωμένα σε μια περιοχή, τη Μαντίνεια, και τη βεντέτα της, το ερυθρωπό Μοσχοφίλερο που, εκτός από λευκά και αφρώδη κρασιά, με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να δώσει πολύ ενδιαφέροντα ροζέ. Όπως την Ιέρεια, με το φωτεινό ρόδινο χρώμα, όπου παίζουν λίγες γκρίζες ανταύγειες, τη ζωηρή παρουσία στη μύτη σε τόνους τριανταφυλλένιου λουκουμιού, γλυκού λεμόνι και φραμπουάζ, τη δροσερή, χαριτωμένη γεύση που ξεχειλίζει φρούτο χωρίς να της λείπει η δύναμη και το ωραίο, μακρύ τελείωμα.
Τιμή: Περίπου: €11
∆άφνιος Λευκός 2020
Οίνος λευκός ξηρός Κρήτη ΠΓΕ, Οινοποιείο Ν. ∆ουλουφάκη
Πρωτεργάτης στη διάσωση και την ανάδειξη του Βιδιανού, ο Νίκος Δουλουφάκης συνεχίζει να δημιουργεί μία από τις απολαυστικότερες φρέσκες εκδοχές του. Επιπλέον ο Δάφνιος προσφέρει μια εξαιρετική σχέση τιμής/ποιότητας. Ο τρύγος του 2020 έδωσε ένα κρασί με λαμπερό χρυσόξανθο χρώμα και αρώματα που θυμίζουν βερίκοκο, πορτοκάλι, ροδάκινο και λεμονανθούς, μαζί με μια νότα πιπεράτης μέντας. Πλούσιο, γεμάτο και ισορροπημένο στόμα, με ωραία οξύτητα και φρούτο, που «ντύνουν» τους 14 βαθμούς της αλκοόλης.
Τιμή: Περίπου: €7,50
Limited Edition 2016
Οίνος ερυθρός ξηρός, Πελοπόννησος ΠΓΕ, Οικογένεια Παρπαρούση
Γιορτάζοντας τα 45 χρόνια της οινοποιίας, η οικογένεια δημιούργησε μια «περιορισμένη έκδοση», επιτομή της φιλοσοφίας της. Με 95% Αγιωργίτικο, 3% Μαυροδάφνη, από τον κλώνο Τσιγγέλω, και 2% άλλων κόκκινων ποικιλιών, 24μηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια και αφιλτράριστο, το κρασί παρουσιάζεται με βαθύ πορφυροκόκκινο χρώμα μέσης πυκνότητας και σύνθετο μπουκέτο με αρώματα γλυκού κεράσι, ξερού δαμάσκηνου, καφέ, δέρματος και μπαχαρικών. Στο στόμα γοητεύει η ευγένεια και η αρμονία, με τις καλοδουλεμένες στρογγυλές τανίνες, να συνδυάζονται με φρούτο και φίνα οξύτητα.
Τιμή: Περίπου: €27
Δείτε επίσης:
Με τι κρασί ταιριάζει το γραβιεράκι Τριπόλεως
Με τι κρασί ταιριάζει το μηλέικο σκωτύρι;
Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε την ξερή μυζήθρα Βυτίνας;