Δεν τυχαίνει σε πολλούς οινοπαραγωγούς να καταφέρουν να φτιάξουν ένα κρασί από το «μηδέν», ένα κρασί για το οποίο η πιο πρόσφατη υφιστάμενη τεχνογνωσία πάει αρκετούς αιώνες πίσω. Ο Γιώργος Τσιμπίδης, δημιουργός της Οινοποιητικής Μονεμβασιάς, μπορεί να καυχηθεί ότι τα κατάφερε. Με το Malvasia, ένα κρασί βασισμένο σε αρχαίες οινοποιητικές συνταγές και τεχνικές και που έκανε το όνομα της Μονεμβασιάς φημισμένο στα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

MALVASIA_1

Ο δρόμος προς το Malvasia ήταν μακρύς. Ποιοι ήταν οι στόχοι και τα κίνητρά σου;
Δεν ήθελα να βγάλω απλώς ένα καλό κρασί. Επιδίωξα την αναβίωση του οίνου Malvasia που παραγόταν από το 12ο αιώνα στην περιοχή της Μονεμβασιάς και κυριαρχούσε για πολλούς αιώνες στην παγκόσμια αγορά. Προσπάθησα να επανασυνδέσω την περιοχή με την ιστορία της και το ένδοξο παρελθόν της. Θέλησα παράλληλα να αναδειχτούν και να αξιοποιηθούν οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μου και των εκλεκτών του προϊόντων.

m

tsimpidis1

Πώς εντοπίστηκε η προσωπικότητα του κρασιού;
Μέσα από έρευνα-οινοποίηση σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες. Έπειτα από μια περιπετειώδη διαδρομή που κράτησε 13 χρόνια οδηγηθήκαμε σε ένα πρότυπο λιαστού γλυκού με βάση μια συγκεκριμένη ποικιλιακή σύνθεση και τρόπο οινοποίησης, χρόνο ωρίμανσης-παλαίωσης με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και οργανοληπτικά δεδομένα που να αρμόζουν σε ένα άριστο γλυκό κρασί κατάλληλο για μακροχρόνια παλαίωση.

Και το πρακτικό αποτέλεσμα;
Τον Ιούλιο του 2010 το κρασί αναγνωρίστηκε ως ΠΟΠ και το 2013 εμφιαλώθηκε η πρώτη παραγωγή μετά από διετή παλαίωση. Το χαμένο στο χρόνο περίφημο μεσαιωνικό κρασί ξαναγεννήθηκε πανηγυρικά στο γενέθλιο τόπο του τη Μονεμβασιά και αναγνωρίστηκε διεθνώς με πλήθος χρυσών μεταλλίων σε διαγωνισμούς υψηλού κύρους.

varelia-krasi-tsimpidis

Πιστεύεις ότι εκτός από το δημιουργικό κερδίζεται και το στοίχημα της αγοράς;
Νομίζουμε βάσιμα, λοιπόν, ότι μετά από τα σπουδαία και θεαματικά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο ανταποκριθήκαμε επιτυχώς στις ιστορικές προσδοκίες του τόπου. Οι προοπτικές και οι δρόμοι που ανοίγονται για το κρασί αυτό είναι μεγάλοι και φιλοδοξούμε στην πορεία του χρόνου να κρατάμε διαρκώς ψηλά τη σημαία του πολύτιμου οίνου της Μονεμβασιάς.