Ελάχιστοι, νομίζω, θα διαφωνήσουν πως το Ασύρτικο αποτελεί την ευγενέστερη ποικιλία σταφυλιού του ελληνικού αμπελώνα και πιθανότατα την ατμομηχανή για την προβολή των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό. Μια ποικιλία πολυδύναμη, με δυνατότητα προσαρμογής σε διαφορετικές συνθήκες, διαθέτει ένα χαρακτηριστικό σπάνιο για τα περισσότερα οινοστάφυλα, καθώς δίνει κρασιά που συνδυάζουν υψηλή οξύτητα με επίσης υψηλή αλκοόλη. Παράλληλα, η μεγάλη ποικιλία διαφορετικών εκφράσεων του Ασύρτικου, ακόμα και στη συλλογή του ίδιου παραγωγού, επιτρέπει να ισχυριστεί κανείς πως «υπάρχει ένα Ασύρτικο σχεδόν για κάθε πιάτο». Παρακάτω θα βρείτε 20 προτάσεις μέσα από μια προσωπική και ενδεχόμενως αντιπροσωπευτική επιλογή:

Assyrtiko Akrathos 2020
Χαλκιδική ΠΓΕ, Νέες Χώρες Αμπελουργική
Οι αμπελώνες του Μπάμπη Μπεκρή στην ορεινή Χαλκιδική και μια εξαιρετική ομάδα συμβούλων στην καλλιέργεια και την οινοποίηση δίνουν ένα αξιαγάπητο Ασύρτικο με λαμπερό λεμονοκίτρινο χρώμα και αρώματα ώριμου μήλου, λάιμ και ορυκτών, που θυμίζουν εξελιγμένο Riesling. Στο στόμα αισθητή οξύτητα και φρούτο αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους 14 βαθμούς αλκοόλης, σε ένα σύνολο με όγκο και διάρκεια.
Τιμή: €18 στο ράφι

Fine Assyrtiko 2022
Άβδηρα ΠΓΕ, Ανατολικός
Από τον παράλιο αμπελώνα της Ξάνθης, οι αδελφοί Νικολαΐδη δημιουργούν το δικό τους Ασύρτικο χρησιμοποιώντας άγριες ζύμες και δρύινο βαρέλι για 6 μήνες. Γοητευτικό αποτέλεσμα με χρυσοκίτρινο χρώμα, αρωματική πολυπλοκότητα με νύξεις εσπεριδοειδών, λευκών λουλουδιών και κέικ φρούτου, σε λεπτό φόντο βανίλιας και στόμα γεμάτο, θερμό, αλλά ισορροπημένο, με τονισμένη οξύτητα και μεγάλη διάρκεια.
Τιμή: €18,50 στο ράφι

Cuvée Evdemon 2020
Σαντορίνη ΠΟΠ, Κτήμα Αργυρού
Μια κορυφαία Σαντορίνη από έναν κορυφαίο παραγωγό. Κλήματα άνω των 150 ετών, ελάχιστες στρεμματικές αποδόσεις, περίτεχνη οινοποίηση και ωρίμανση δίνουν ένα κρασί με λαμπερό, ξανθοκίτρινο χρώμα και σύνθετο μπουκέτο όπου πρωταγωνιστούν ξύσμα λεμονιού, χαμομήλι, κερήθρα, βερίκοκο και μπριός σε υπόστρωμα τσακμακόπετρας. Εντυπωσιακή συμπύκνωση και πολυπλοκότητα στο στόμα, κοφτερή οξύτητα, φρούτο, δομή και ατέλειωτη διάρκεια.
Τιμή: €50 στο ράφι

Icon 2022
Σαντορίνη ΠΟΠ, Παραγωγός: Anhydrous
Η κορυφαία ετικέτα του Απόστολου Μούντριχα, από το οινοποιείο της Σαντορίνης, εντυπωσιάζει με το λαμπερό αχυροπράσινο χρώμα, την καθαρή μύτη όπου πρωταγωνιστούν ορυκτά, ιώδιο, λάιμ, χαμομήλι και βερίκοκα, αλλά και το πληθωρικό στόμα της, με τη συμπύκνωση, τη δύναμη, τη μεταλλική οξύτητα, τη θαλασσινή αλμύρα και την απίστευτη διάρκεια, που συνθέτουν μια πραγματικά «μεγάλη» Σαντορίνη.
Τιμή: περίπου €54 στο ράφι

Assyrtiko 2022
Σαντορίνη ΠΟΠ, Μπουτάρης
Η εταιρεία Μπουτάρη, η πρώτη μεγάλη παραγωγός που επένδυσε στον σαντορινιό αμπελώνα, συνεχίζει να προσφέρει με τη βασική της ετικέτα μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή στον κόσμο του Ασύρτικου. Αχνοκίτρινο, λαμπερό χρώμα, απρόσμενα εκφραστική μύτη σε τόνους εσπεριδοειδών, ροδάκινου και βοτάνων, μαζί με την αναμενόμενη mineralité και ισορροπημένο, γεμάτο στόμα, με λεμονάτη οξύτητα και μακρά επίγευση.
Τιμή: €26 στο ράφι

Πετάλι λευκό 2023
Κρήτη ΠΓΕ, Αφοί Διαμαντάκη
Ένα Ασύρτικο από τους Κάτω Ασίτες στο Ηράκλειο, που εστιάζει στη φρεσκάδα και την κομψότητα, προσφέροντας συγχρόνως εντυπωσιακή σχέση τιμής – ποιότητας. Αχυρόξανθο λαμπερό χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες και μύτη εκφραστική που παραπέμπει σε κίτρο, ξύσμα πορτοκαλιού και αμυγδαλωτό, σε διακριτικό φόντο ορυκτών. Ευγενικό και φινετσάτο στόμα, με δροσιστική οξύτητα, ικανό φρούτο και επίμονο τελείωμα.
Τιμή: περίπου €10 στο ράφι

Ammonite 2021
Σαντορίνη ΠΟΠ, Γαία
Κορυφαία έκφραση Ασύρτικου, από υπεραιωνόβια, αυτόρριζα κλήματα στο Μεγαλοχώρι. Χρώμα λαμπερό, λεμονοπράσινο και αισθητή παρουσία στη μύτη αρωμάτων τσακμακόπετρας και βρεγμένης πέτρας, που ακουμπούν σε φόντο λεμονιού, γιασεμιού και βοτάνων. Στο στόμα η 15μηνη παραμονή στις λεπτές οινολάσπες χαρίζει εντυπωσιακά ισορροπημένη δύναμη, πολυπλοκότητα, όγκο και βάθος, που συνδυάζονται με κοφτερή οξύτητα, υψηλή αλκοόλη και απίστευτη διάρκεια.
Τιμή: €65 στο ράφι

Santorini Natural Ferment 2023
Σαντορίνη ΠΟΠ, Γιώργος Γαβαλάς
Οι άγριες γηγενείς ζύμες αναδεικνύουν τα ποικιλιακά χαρακτηριστικά του Ασύρτικου, που προέρχεται από μεγάλης ηλικίας αμπελώνες κυρίως γύρω από το Μεγαλοχώρι, όπου βρίσκεται και η κάναβα του Γιώργου Γαβαλά. Λεμονοπράσινο χρώμα, εκφραστική μύτη με νύξεις πράσινου μήλου, αχλαδιού και εσπεριδοειδών σε φόντο βρεγμένης πέτρας και στόμα πλούσιο, με τονισμένη οξύτητα, δύναμη και διάρκεια.
Τιμή: περίπου €38 στο ράφι

Santorini 2022
Σαντορίνη ΠΟΠ, Μικρά Θήρα
Το πρώτο οινοποιείο στη Θηρασιά, αποτέλεσμα της συνεργασίας του διδύμου Γεροβασιλείου – Τσακτσαρλή με την οινολόγο Ιωάννα Βαμβακούρη, διατυπώνει τη δική του άποψη για το Ασύρτικο της Σαντορίνης. Λεμονί, λαμπερό χρώμα, φρέσκα μυρωδικά, βερίκοκο, λεμόνι και χαμομήλι στη μύτη, σε φόντο τσακμακόπετρας και πλούσιο στόμα με λεμονάτο φρούτο, κοφτερή οξύτητα, δύναμη, πολυπλοκότητα και εξαιρετικά μακρύ, υφάλμυρο τελείωμα.
Τιμή: €37 στο ράφι

Anarch Assyrtiko 2019
Φθιώτιδα ΠΓΕ, Hetero Wines
Οι Μαρία Ταμιωλάκη και Δημήτρης Μανσόλας, ως «περιπλανώμενοι οινοποιοί», διαλέγουν το Ασύρτικο τους από έναν βιολογικό αμπελώνα στη Φθιώτιδα, όπου και το οινοποιούν συνδυάζοντας δεξαμενή και δρύινο βαρέλι. Χρώμα που θυμίζει παλιό χρυσό, εξελιγμένο μπουκέτο αρωμάτων με αναφορές σε γιασεμί, βότανα, ξερά φρούτα και τσακμακόπετρα, στόμα πλούσιο, με όγκο, δαμασμένη οξύτητα και διάρκεια.
Τιμή: περίπου €16,50 στο ράφι

Château Julia Assyrtiko 2023
Δράμα ΠΓΕ, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Πρωτοπορώντας το μακρινό 1979 ο Κώστας Λαζαρίδης έφερε το σαντορινιό Ασύρτικο στη Δράμα, συνεχίζει δε να υπογράφει μια ελκυστική εκδοχή του με αχυροπράσινο ζωηρό χρώμα, φρεσκάδα στη μύτη, όπου λεμόνι, γκρέιπφρουτ, πράσινο μήλο και χαμομήλι συναντούν τη διακριτική ορυκτότητα, και γεμάτο, τραγανό στόμα, με δροσιστική οξύτητα και μακρά επίγευση.
Τιμή: περίπου €15 στο ράφι

Ασύρτικο Barrique 2021
Μακεδονία ΠΓΕ, Κτήμα Λίγας
Ένα ανατρεπτικό Ασύρτικο από τους Θωμά και Μελισσάνθη Λίγα, που, αφού ωρίμασε σε παλιά μεγάλα βαρέλια, εμφιαλώθηκε χωρίς διαύγαση, φιλτράρισμα και θειώδη. Φωτεινό πορτοκαλί χρώμα, σύνθετο μπουκέτο με γλυκό λεμόνι, ξερά λουλούδια, κομπόστα ροδάκινου και βότανα σε φόντο θαλασσινής αύρας. Σαρκώδες και πληθωρικό στο στόμα, με λεπτές τανίνες, ζωηρή οξύτητα, ένταση και απίστευτα επίμονο τελείωμα.
Τιμή: περίπου €43 στο ράφι

Le Roi des Montagnes Assyrtiko 2022
Κορινθία ΠΓΕ, Παπαργυρίου
Ορεινός αμπελώνας, όψιμος τρύγος, ζύμωση για λίγο με τα στέμφυλα και ωρίμανση σε μεγάλα δρύινα βαρέλια για αυτό το ιδιαίτερο Ασύρτικο. Χρώμα που θυμίζει παλιό χρυσό, εξελιγμένο μπουκέτο με αρώματα λεμονόπιτας, πορτοκαλιού, ξερού βερίκοκου και βουτύρου στο προσκήνιο, γεύση πληθωρική, με μεταλλική οξύτητα και διακριτική παρουσία τανινών, που προσθέτουν όγκο, και πολύ μακρύ τελείωμα.
Τιμή: €21 στο ράφι

Emphasis Assyrtiko 2023
Δράμα ΠΓΕ, Κτήμα Παυλίδη
Η Δράμα ήταν από τις πρώτες περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου μετανάστευσε το Ασύρτικο φεύγοντας από τη νησιωτική πατρίδα του. Το Κτήμα Παυλίδη δίνει μια ιδιαίτερη εκδοχή της, με νεανικό, αχυροκίτρινο χρώμα, φρέσκα αρώματα πράσινου μήλου, λουλουδιών και γρασιδιού σε διακριτικό φόντο ορυκτών στη μύτη και ένα γεμάτο στόμα, όπου συνυπάρχουν όγκος, δομή, νεύρο, φρούτο και διάρκεια.
Τιμή: περίπου €18 στο ράφι

Assyrtiko Rouvalis 2022
Πλαγιές Αιγιαλείας ΠΓΕ, Οινοποιείο Ρούβαλη
Η Θεοδώρα Ρούβαλη και ο σύντροφός της Antonio Ruiz Panego, συνεχίζοντας τη σπουδαία δουλειά του Άγγελου Ρούβαλη στα ορεινά της Αιγιαλείας, υπογράφουν αυτό το ιδιαίτερο Ασύρτικο. Λαμπερό, λεμονοκίτρινο χρώμα, περάσματα λουλουδιών, λάιμ και αχλαδιού, σε φόντο ορυκτών στη μύτη και καλοδομημένο στόμα που αναδεικνύει τη φινέτσα, χωρίς να υστερεί σε ζωντάνια, ένταση και διάρκεια.
Τιμή: περίπου €14 στο ράφι

Assyrtiko Ήδυσμα Δρυός 2022
Δράμα ΠΓΕ, Κτήμα Τέχνη Οίνου
Μια βαρελάτη εκδοχή του Ασύρτικου από τον αμπελώνα της Δράμας που ωρίμασε για έξι μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια των 225 λίτρων. Ξανθοπράσινο, λαμπερό χρώμα και αρωματικό μπουκέτο που συνδυάζει γλυκό πορτοκάλι, ροδάκινο και γκρέιπφρουτ με νύξεις βανίλιας και ξηρών καρπών. Γεμάτο στο στόμα, με αισθητή οξύτητα, πυκνή δομή, όγκο, φρούτο και επίμονο τελείωμα.
Τιμή: περίπου €18,50 στο ράφι

Αρετή Λευκό 2022
Παγγαίο ΠΓΕ, Κτήμα Βιβλία Χώρα
Από τις πλαγιές του Παγγαίου στην Καβάλα και με τη γνωστή φροντίδα του Βασίλη Τσακτσαρλή, η Αρετή, έχοντας περάσει αρκετούς μήνες στη δεξαμενή, πάνω στις λεπτές οινολάσπες, έρχεται στο ποτήρι μας με λεμονοκίτρινο, λαμπερό χρώμα και αρώματα εσπεριδοειδών που ακουμπούν σε υπόστρωμα ορυκτών. Στιβαρό στο στόμα, ωραία δομημένο, με λεμονάτη οξύτητα, βάθος και διάρκεια.
Τιμή: περίπου €11 στο ράφι

Assyrtiko Volacus 2022
Κυκλάδες ΠΓΕ, Μ. Κοντιζάς
Από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του, κοντά στο Φαλατάδο, με τους τεράστιους γρανιτένιους βράχους να σημαίνουν το τοπίο, ο Μιχάλης Κοντιζάς προτείνει τη δική του εκδοχή του Ασύρτικου. Χρυσόξανθο λαμπερό χρώμα, μύτη με νότες εσπεριδοειδών, τσακμακόπετρας και κεριού, μεταλλική οξύτητα στο στόμα, όγκο, δύναμη και μακρύ τελείωμα με μια θαλασσινή αύρα.
Τιμή: περίπου €23 στο ράφι

Assyrtiko Sur Lies 2022
Εύβοια ΠΓΕ, Οινοποιείο Βρυνιώτη
Στα Γιάλτρα της Βόρειας Εύβοιας ο Κώστας Βρυνιώτης και οι συνεργάτες του δημιουργούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης. Λεμονοπράσινο, λαμπερό χρώμα, ζωηρή μύτη, που παίζει ανάμεσα στα φρουτώδη και τα ορυκτά στοιχεία, και έξοχα δομημένο στόμα, το οποίο παντρεύει κλάση και φινέτσα με δύναμη, οξύτητα, βάθος, πολυπλοκότητα και πολύ μεγάλη διάρκεια.
Τιμή: περίπου €27 στο ράφι

Σκυτάλη 2022
Σαντορίνη ΠΟΠ, Χατζηδάκη
Αυστηρά επιλεγμένη πρώτη ύλη και μακρά παραμονή στις λεπτές οινολάσπες για αυτό το κρασί-δήλωση συνέχειας των παιδιών του αείμνηστου Χαρίδημου Χατζηδάκη. Χρυσοκίτρινο, λαμπερό χρώμα και πυκνή αρωματική σύνθεση όπου πρωταγωνιστούν τα ορυκτά στοιχεία συνεπικουρούμενα από νότες γλυκού λεμονιού, κομπόστα ροδάκινου και χαμομηλιού. Μεστό και αρμονικό στο στόμα, με θέρμη, δύναμη, αιχμηρή οξύτητα και φοβερή διάρκεια.
Τιμή: €57 στο ράφι