Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Άφουρα 2019
Οίνος λευκός ξηρός/Σαντορίνη ΠΟΠ/Οινοποιείο Anhydrous
Η πρόσφατη σοδειά του σπουδαίου Άφουρα, αποτυπώνει ξεκάθαρα την οινοποιητική άποψη του Α. Μούντριχα. Με 12μηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια 1.000 λίτρων -άφουρες- το κρασί διατηρεί πρασινωπές ανταύγειες στο λαμπερό αχνοκίτρινο χρώμα, ενώ στη μύτη προβάλλει αρχικά ο ανθικός και φρουτώδης χαρακτήρας του πριν εμφανιστούν η τσακμακόπετρα, η βανίλια και οι ψημένοι ξηροί καρποί. Σφιχτοδομημένο στο στόμα, σχεδόν αυστηρό, με λεμονάτη κοφτερή οξύτητα, όγκο, βάθος και έξοχη διάρκεια, θα παραμείνει απολαυστικό τουλάχιστον για την επόμενη 10ετία.
Τιμή: Περίπου €30

Ροζακί 2020
Οίνος ερυθρωπός ξηρός ποικιλιακός/Παραγωγός: Οινοποιείο Volacus
Ο Μιχάλης Κοντιζάς, δημιουργός, μαζί με τη γυναίκα του Ειρήνη, ενός εντυπωσιακού αμπελώνα στο Φαλατάδο της Τήνου, πειραματίζεται με το Ροζακί, μια κατεξοχήν επιτραπέζια ποικιλία σταφυλιού που όμως οι παλιότεροι συχνά χρησιμοποιούσαν ως κρασοστάφυλο. Το αχνό σομόν χρώμα του κρασιού, με τις χρυσαφένιες ανταύγειες, η διακριτική μύτη που θυμίζει φρέσκο σταφύλι, βατόμουρα και καρύδα, η οινώδης παρουσία στο στόμα που υποστηρίζεται από ευχάριστη οξύτητα και η καλή διάρκεια στο τελείωμα, όλα δείχνουν πως το πείραμα έχει μέλλον.
Τιμή: Περίπου €14

Πέρασµα 2020
Οίνος λευκός ξηρός/Αττική ΠΓΕ/Στροφιλιά Ι.Κ.Ε.
Αν χρειαζόταν να περιγράψω με μια λέξη τούτο το καθαρόαιμο Σαββατιανό της Στροφιλιάς από τους αμπελώνες της Αναβύσσου, θα έγραφα φιλικό. Και όχι μόνο για την πολύ καλή τιμή του που κινείται κάτω από το όριο των 7€, αλλά κυρίως για την προσωπικότητά του. Από το φωτεινό, χρυσοπράσινο χρώμα του, μέχρι τη δροσερή παρουσία του στη μύτη που παραπέμπει σε αχλάδι, πράσινο μήλο, γιασεμί και βότανα, αλλά και την ισορροπημένη, ευγενική γεύση του με τη μετρημένη οξύτητα και το ευχάριστο τελείωμα, όλα προκαλούν για χαλαρές καλοκαιρινές απολαύσεις.
Τιμή: περίπου €6,50 στο ραφί

Διάλογος 2020
Οίνος λευκός ξηρός επιτραπέζιος/Κτήμα Δύο ύψη
Το πετυχημένο και πάντα ανήσυχο οινικό δίδυμο Ε. Γεροβασιλείου και Β. Τσακτσαρλής επεκτάθηκε σχετικά πρόσφατα στην Πελοπόννησο, αποκτώντας τον έλεγχο του Κτήματος Κόκκαλη στην Ηλεία. Το πρώτο λευκό κρασί, από καινούρια αμπέλια, ανοίγει διάλογο ανάμεσα στο Ασύρτικο και την ανερχόμενη Κυδωνίτσα. Ο συνδυασμός τους δίνει ένα κρασί με λαμπερό ξανθοπράσινο χρώμα και ελκυστική μύτη με περάσματα γιασεμιού, ξύσματος λεμονιού, άγουρου αχλαδιού και τσακμακόπετρας, ενώ στο στόμα ισορροπεί όμορφα ανάμεσα στη νεανική ένταση, τη δύναμη, την οξύτητα και τον όγκο.
Τιμή: περίπου €12

Φαιά Γη 2020
Οίνος λευκός ξηρός/ Μαντίνεια ΠΟΠ/ Ι. Μπουτάρης Α.Ε.
Από το αμπελοτόπι Φαιά Γη του ιστορικού αμπελώνα Καμπά στη ζώνη της Μαντίνειας και με βάση το Μαυροφίλερο, τον πιο ενδιαφέροντα ίσως βιότυπο του Μοσχοφίλερου, η εταιρεία Μπουτάρη δημιουργεί μια premium εκδοχή της ΠΟΠ. Μας άρεσε το λευκόγκριζο χρώμα της με τις διακριτικές ρόδινες ανταύγειες και η τυπική έκφραση στη μύτη, με το λουκούμι τριαντάφυλλο και το γλυκό λεμόνι να πρωταγωνιστούν σε βοτανικό φόντο. Στο στόμα, το σύντομο πέρασμα από δρύινο βαρέλι με τις λεπτές οινολάσπες πρόσθεσε όγκο και δομή, χωρίς να αφαιρέσει χάρη και ζωντάνια.
Τιμή: Περίπου €16

Aurelia
Οίνος ερυθρωπός αφρώδης ημίξηρος/Ήπειρος ΠΓΕ/Ζοίνος Α.Ε.
Οι αμπελώνες της Ζίτσας φιλοξενούσαν, εκτός από την Ντεμπίνα, διάσπαρτα πρέμνα των κόκκινων Βλάχικο και Μπεκάρι, και τούτη η παράδοση αντανακλάται στο πολύ καλοφτιαγμένο ροζέ αφρώδες της Ζοίνος, που παράγεται με τη μέθοδο Charmat. Μας άρεσε το βαθύ ρόδινο χρώμα του, το επίμονο κορδόνι των λεπτών φυσαλίδων, η εκφραστική «μύτη», όπου πρωταγωνιστούν οι γλυκές φράουλες, το κεράσι και η μπανάνα μαζί με μια αύρα brioche, αλλά και η δροσιστική, γεμάτη, φρουτένια γεύση του, με τη γλύκα να εμφανίζεται πολύ διακριτικά, χωρίς να βαραίνει το σύνολο.
Τιμή: Περίπου €10 στο ράφι

Δείτε επίσης:

Με τι κρασί ταιριάζει το γραβιεράκι Τριπόλεως

Δύο νέα κρασιά από τις Κυκλάδες

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε την ξερή μυζήθρα Βυτίνας;