Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Methea Ροζέ 2020, Οίνος ερυθρωπός ξηρός
Εύβοια ΠΓΕ, Οινοποιείο Βρυνιώτη
Το οινοποιείο Βρυνιώτη, παντρεύοντας τη λευκή Μονεμβασιά με την ερυθρή Μαυροκουντούρα μας προτείνει ένα ροζέ κρασί, που εκτός από ενδιαφέρουσα προσωπικότητα διαθέτει και μια εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμής. Το χρώμα του κινείται σε ρόδινους τόνους, ενώ στη μύτη κυριαρχούν τα τριανταφυλλένια αρώματα σε διάφορες εκδοχές, σε φόντο κόκκινων φρούτων. Ευχάριστο και χαριτωμένο στο στόμα, ευκολόπιοτο χωρίς να πέφτει στην παγίδα της απλοϊκότητας, με άφθονο φρούτο, ζωηρή, δροσιστική οξύτητα και πολύ καλής διάρκειας επίγευση.
Τιμή: Περίπου 6,50€ στο ράφι

Cabernet Sauvignon 2019, Οίνος ερυθρωπός ξηρός Kosher
Β. Ρούσσας
Τα kosher διατροφικά προϊόντα δημιουργούνται, σύμφωνα με ένα αρκετά περίπλοκο τελετουργικό, και είναι τα μόνα τα οποία επιτρέπεται να καταναλώνουν όσοι ακολουθούν πιστά το τυπικό της ιουδαϊκής θρησκείας. Το πρώτο, λοιπόν, πιστοποιημένο kosher κρασί που παράγεται στην Ελλάδα προέρχεται από τον αμπελώνα του Βασίλη Ρούσσα στις πλαγιές της Όθρυος, μεταξύ Θεσσαλίας και Στερεάς. Το χρώμα του θυμίζει τη σάρκα του σολομού, ενώ στη μύτη προβάλλει περισσότερο η πράσινη πιπεριά και λιγότερο τα κόκκινα φρούτα. Στο στόμα έρχεται θερμό και γεμάτο, με μια ανεπαίσθητη γλύκα στο μακρύ τελείωμα.
Τιμή: Περίπου 19€ στο ράφι

Μούχταρο 2019, Οίνος ερυθρός ξηρός
Θήβα ΠΓΕ, Κτήμα Μουσών
Το Μούχταρο, η κόκκινη ποικιλία σταφυλιού της Βοιωτίας, με το ελάχιστα εύηχο όνομα, χρωστάει την επιβίωση και την αναβίωσή της στην οικογένεια Ζαχαρία. Η σοδειά του 2019, που έρχεται στο ποτήρι μας με πορφυροκόκκινη ενδυμασία και πυκνές ιώδεις ανταύγειες, καλοσχηματισμένο αρωματικό μπουκέτο, όπου αναγνωρίζονται ώριμα κόκκινα φρούτα, δαμάσκηνο, μελάνι και μόκα σε λεπτό φόντο δρυός, ζουμερό φρούτο στο στόμα, χάρη, φινέτσα, ευγενικές τανίνες, αισθητή οξύτητα και επίμονο τελείωμα, επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά την εξαιρετική δουλειά που γίνεται.
Τιμή: Περίπου 14,50€ στο ράφι

Κατσανό 2020, Οίνος λευκός ξηρός
Κυκλάδες ΠΓΕ, Γεώργιος Γαβαλάς
Ανάμεσα στις (κάποτε) 40 ποικιλίες σταφυλιού της Σαντορίνης και το Κατσανό, που χάρη στις προσπάθειες του Γεωργίου Γαβαλά δοκιμάζουμε στη μόνη διαθέσιμη μονοποικιλιακή εκδοχή του, εμπλουτισμένο με -περίπου κατά 15%- την επίσης δυσεύρετη Γαϊδουριά. Αχνόξανθο, λαμπερό χρώμα, με άφθονες πρασινωπές πινελιές, έντονα ανθική παρουσία στη μύτη -νυχτολούλουδο και γιασεμίπου προοδευτικά αφήνει χώρο σε αρώματα πράσινου μήλου, λεμονιού και μελιού, ενώ στο στόμα έρχεται με ανάλαφρο, ευγενικό άγγιγμα, λογισμένη οξύτητα, ισορροπημένη δομή, φρούτο και ευχάριστα λεμονάτο τελείωμα.

Roya 2019, Οίνος λευκός ξηρός
Αιγαίο πέλαγος ΠΓΕ, Νόπερα Οινοποιητική
Τούτη η ανατρεπτική ξηρή εκδοχή του μικρόρωγου Μοσχάτου, από το boutique οινοποιείο Νόπερα στο Καρλόβασι της Σάμου, ξεφεύγει από το στερεότυπο της αρωματικής πληθωρικότητας και της γευστικής πλαδαρότητας που συνοδεύει κρασιά του είδους του. Με το λαμπερό, αχυρόξανθο χρώμα του, τη μετρημένη ένταση των αρωμάτων του, που θυμίζουν γλυκό περγαμόντο, τριαντάφυλλο, μάνγκο και lime, τη γεμάτη, ισορροπημένη γεύση του, με τους 13,5 βαθμούς της αλκοόλης να παντρεύονται αρμονικά με την οξύτητα και το επίμονο, φρουτώδες τελείωμα, προκαλεί να το δοκιμάσεις.
Τιμή: Περίπου 11€ στο ράφι

Σαντορίνη ΠΟΠ 2019, Οίνος λευκός ξηρός
Παραγωγός: Καναβα Χρυσού – Τσέλεπος
Παλιά αυτόρριζα κλήματα Ασύρτικου, στα 120 στρέμματα της οικογένειας Χρυσού, στο μοναδικό terroir της Σαντορίνης, σε συνδυασμό με τη γνώση και την προσήλωση του Γιάννη Τσέλεπου στην υψηλή ποιότητα αποτελούν τα διαπιστευτήρια αυτού του ιδιαίτερου κρασιού. Λαμπερό ξανθοκίτρινο στο χρώμα περισσότερο υπαινίσσεται παρά κραυγάζει στη μύτη, με νύξεις λεμονιού, χαμομηλιού, βρεγμένης πέτρας και ιωδίου. Στο στόμα, με τρεις λέξεις μόνο, δύναμη, ένταση και κλάση, που συνδυάζονται με κοφτερή οξύτητα, πυκνή δομή και εξαιρετικά μακριά, λεμονάτη επίγευση.
Τιμή: Περίπου 26€ στο ράφι

Δείτε επίσης:
Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε το κρητικό γαλένι;

Άθικτοι Οίνοι: Η σειρά φυσικών κρασιών του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου

Oι οινικές επιλογές του μήνα