Μερικά από τα κρασιά που ξεχωρίσαμε και προτείνουμε να δοκιμάσετε τον Ιανουάριο
Αµυγδαλιές 2021
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός, Εύβοια ΠΓΕ, Κτήμα Αβάντις
Το πρώτο ροζέ του Απόστολου Μούντριχα από Syrah δείχνει την ιδιαίτερη σχέση του παραγωγού με αυτή την ποικιλία σταφυλιού, εξαίρετα δείγματα της οποίας περιλαμβάνει ήδη η συλλογή του σε ερυθρή εκδοχή, όπως τον Άγιο Χρόνο και την Collection. Με τις Αμυγδαλιές προσεγγίζει την πιο ανάλαφρη πλευρά της, δημιουργώντας ένα απολαυστικό ροζέ, που ξεχωρίζει για το λαμπερό, τριανταφυλλί χρώμα και την εκφραστική μύτη του, όπου κυριαρχούν τα αρώματα ροδιού και κερασιού, σε διακριτικά πικάντικο φόντο, ενώ στο στόμα, η δροσιστική οξύτητα παντρεύεται με άφθονο φρούτο και υπόσταση. Τιμή: περίπου € 7
Nostos Syrah 2017
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Χανιά ΠΓΕ, Οινοποιία Μανουσάκη
Ένας έξοχος αμπελώνας, στις πλαγιές των Λευκών Ορέων, κυρίως με ποικιλίες του γαλλικού Νότου, δίνει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκφράσεις του Syrah. Το κρασί έρχεται στο ποτήρι μας αφιλτράριστο, με βαθύ πορφυρό, σχεδόν συμπαγές χρώμα και πολύπλοκο μπουκέτο, όπου επικρατούν αρώματα λιωμένων μαύρων φρούτων, καφέ, φρυγανισμένου ψωμιού, μελανιού και σάρκας, σε πιπεράτο φόντο. Πυκνό και γεμάτο στο στόμα, με σφιχτές τανίνες, που μαλακώνουν από το φρούτο και την υψηλή αλκοόλη, με όγκο, βάθος και θερμό, πολύ μακρύ τελείωμα. Τιμή: περίπου € 18,50
Pinot Noir 2018
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Οινοποιείο Diofili
Στους αμπελώνες της Σιάτιστας, στα 650 μέτρα, το Pinot Noir, η βασίλισσα της Βουργουνδίας, βρίσκει ευνοϊκές συνθήκες για να αναδείξει τα χαρίσματά της. Με τη φροντίδα του ζεύγους Γεωργίας Γκουτζιαμάνη και Γιάννη Πολύζου, μετατρέπεται σε ένα κρασί με σαφείς αναφορές στην καταγωγή της ποικιλίας, με σκούρο ρουμπινί χρώμα, καλοσχηματισμένο αρωματικό μπουκέτο σε τόνους φραμπουάζ, βιολέτας και ξερού δαμάσκηνου, αλλά και καφέ, δέρματος και μπαχαρικών, φινετσάτο άγγιγμα στο στόμα, με ευγενικές τανίνες, που καλύπτονται από φρούτο, διακριτική οξύτητα και μακρύ τελείωμα. Τιμή: περίπου € 14
Viognier 2021
Ποικιλιακός Λευκός Ξηρός. Κτήμα Παλυβού
Το Viognier της οικογένειας Παλυβού προέρχεται από έναν αμπελώνα στο οροπέδιο της Μαμουσιάς στην ορεινή Αιγιαλεία, όπου το περιβάλλον επιτρέπει την αργή και πλήρη ωρίμανση των σταφυλιών, αυτής της, γαλλικής καταγωγής, απαιτητικής και δύσκολης ποικιλίας. Με ζύμωση σε δρύινο βαρέλι, το κρασί χαρακτηρίζεται από το ξανθοκίτρινο χρώμα του, όπου ακόμα φαίνονται πράσινες ανταύγειες και την ελκυστική παρουσία του στη μύτη όπου επικρατούν αρώματα πορτοκαλιού, μανταρινιού, βερίκοκου, γιασεμιού, σε φόντο ψημένων ξηρών καρπών και βανίλιας. Γεμάτο, σχεδόν λιπαρό στο στόμα, με δύναμη, πλούσιο φρούτο και μακριά επίγευση. Τιμή: περίπου € 14
Νεμέα ΠΟΠ, Grande Réserve 2016
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Σεμέλη
Αξιοποιώντας την εξαιρετική πρώτη ύλη, που προσφέρει ο αμπελώνας στο Κούτσι, η Σεμέλη δημιουργεί μια υποδειγματική έκφραση παλαιωμένου Αγιωργίτικου. Δύσκολα μπορείς να αντισταθείς στο βαθύ κόκκινο-πορφυρό χρώμα και στην πολυεπίπεδη αρωματική σύνθεσή του, που θυμίζει μαρμελάδα κεράσι, αποξηραμένα λουλούδια, ώριμα βατόμουρα, σοκολάτα και γλυκά μπαχαρικά, όπως η κανέλα, σε λεπτό υπόστρωμα ξύλου. Αρμονικό και ισορροπημένο στο στόμα, με στρογγυλεμένες, καλά ενσωματωμένες τανίνες και μακρύ τελείωμα. Τιμή: περίπου € 20
Βραδυανό 2019
Οίνος Ερυθρός Ξηρός Εύβοια ΠΓΕ, Οινοποιείο Βρυνιώτη
Το Βραδυανό, διαδεδομένη κάποτε ποικιλία της Βόρειας Εύβοιας, σχεδόν εξαφανίστηκε με την επέλαση της φυλλοξήρας και αναβίωσε χάρη στις προσπάθειες του Κώστα Βρυνιώτη. Το κρασί που δοκιμάζουμε, ζύμωσε με τις ιθαγενείς ζύμες και παλαίωσε για 12 μήνες σε δρυ. Μας άρεσε το βαθύ κόκκινο-ρουμπινί χρώμα του, το σύνθετο μπουκέτο στη μύτη με περάσματα μαύρων φρούτων, ξηρών καρπών, βανίλιας, ξύλου, καρύδας και βοτάνων, η θερμή και επίμονη παρουσία στο στόμα, με το φρούτο να ντύνει τις αισθητές ακόμα τανίνες και την οξύτητα να ισορροπεί την αλκοόλη. Τιμή: περίπου € 35
Δείτε επίσης:
Με ποια κρασιά ταιριάζουν τα μπλε τυριά;
Προτείνουμε 6 εξαιρετικά κρασιά για το γιορτινό τραπέζι
Τα μυστικά ενός πετυχημένου γάμου (μεταξύ κρασιών και τυριών)