Η Ρομπόλα είναι μια λευκή ποικιλία ταυτισμένη με το νησί της Κεφαλονιάς και παράγει κρασιά ονομασίας προέλευσης. Αξίζει, λοιπόν, να ξέρεις τα πάντα γι αυτήν.

1. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την προέλευση του ονόματός της και οι επικρατέστερες είναι δύο. Η μία λέει ότι προέρχεται από την ιταλική ποικιλία Ribolla Gialla, αν και μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Η άλλη ότι προέρχεται από την αρχαία λέξη «ρόμβος», σχήμα με τελετουργικές ιδιότητες που συμβολίζει τη δύναμη.

krasi1

2. Καλλιεργείται σε ορεινές περιοχές της Κεφαλονιάς, αλλά συναντάται επίσης και σε νησιά του Ιονίου, ενώ απόπειρες καλλιέργειας έχουν γίνει και στη Στερεά Ελλάδα.

3. Η ρομπόλα δίνει κρασιά με χαρακτηριστικά αρώματα εσπεριδοειδών, καθώς και αρώματα ροδάκινου, βερίκοκου, καπνού και τσακμακόπετρας.

krasi

4. Στον ουρανίσκο δίνει κρασιά μεσαίου όγκου με λεμονάτη οξύτητα, που σε ορισμένες περιπτώσεις θυμίζουν ανάλογα κρασιά της περιοχής του Chablis ή γερμανικό Riesling.

5. Ταιριάζει όμορφα με θαλασσινά όπως αχιβάδες, αχινούς και μύδια, με τηγανητά μικρά ψαράκια, ψητά ψάρια και γενικά πιάτα που ευωδιάζουν θάλασσα.