Ακόμη και τώρα, που μπαίνει το καλοκαίρι, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας οικιακό μποστανάκι με λαχανικά και αρωματικά. Το μόνο που χρειάζεται για αυτό είναι να ακολουθήσουμε μερικά απλά αλλά σημαντικά βήματα.

Δείτε παρακάτω τη διαδικασία βήμα-βήμα:

1. Ανοίγετε τρύπες σε γλάστρες και ζαρντινιέρες
Απολύτως απαραίτητο για την αποστράγγιση του περιττού νερού του ποτίσματος. Συνήθως υπάρχει πρόβλεψη με σημειωμένο το περίγραμμα εκεί που πρέπει να τρυπήσετε, διαφορετικά επιλέξτε τις γωνίες ή την περίμετρο. Χρησιμοποιήστε τη μύτη από το κλαδευτήρι.

2. Χωρίς πέτρες δεν γίνεται δουλειά
Στρώστε σε όλη την επιφάνεια του πάτου κάθε γλάστρας και ζαρντινιέρας μικρές πέτρες ή ελαφρόπετρες ώστε η αποστράγγιση του νερού να γίνεται σωστά. Έτσι, δεν θα κρατάει το χώμα νερό με κίνδυνο να μουχλιάσουν οι ρίζες από υγρασία. Τις βρίσκετε σε καταστήματα με είδη κήπου.

3. Βάζετε την πρώτη στρώση χώματος
Μεταφέρετε το χώμα πρώτα σε μια κενή γλάστρα ώστε να σπάσετε με τη μύτη από το φτυαράκι τυχόν μεγάλους σβόλους. Έπειτα, και πάλι με το φτυαράκι, μεταφέρετε το χώμα στο δοχείο που έχετε επιλέξει, γεμίζοντάς το μέχρι τη μέση.

4. Έτοιμα μικρά φυτά από σπορείο
Με αυτόν τον τρόπο (και όχι με σπόρους) η επιτυχία, ειδικά για τους αρχάριους, είναι σίγουρη, αφού δεν υπάρχει ο κίνδυνος να μη φυτρώσουν οι σπόροι και να πάει χαμένος ο χρόνος και τα χρήματά σας.

5. Αφαιρείτε το γλαστράκι του σπορείου
Με απαλές κινήσεις πιέζετε το μαλακό γλαστράκι ώστε να ξεκολλήσει το χώμα από τα τειχώματά του και να μπορέσετε να το αφαιρέσετε με ασφάλεια για να προχωρήσετε στη φύτευσή του στη δική σας γλάστρα.

6. Ελέγχετε το ριζικό σύστημα του φυτού που επιλέξατε
Οι ρίζες έχουν μεγαλώσει και καλύπτουν το ελάχιστο χώμα που υπάρχει στο μικροσκοπικό γλαστράκι του σπορείου. Οι ρίζες πρέπει να είναι ζωηρές, ελαστικές και όχι ξεραμένες.

7. Μην τοποθετείτε κάθετα το φυτό
Η θέση του νεαρού βλαστού πρέπει να είναι σχεδόν παράλληλη με το χώμα, ώστε να μπορέσετε να καλύψετε σωστά το ριζικό σύστημα με χώμα χωρίς να το τραυματίσετε πιέζοντάς το ώστε να μπει όρθιο.

8. Συμπληρώνετε με χώμα
Η φύτευση ολοκληρώνεται όταν προσθέσετε το υπόλοιπο χώμα που θα καλύψει το ριζικό σύστημα και την αρχή του βλαστού. Αφήστε τουλάχιστον ενάμισι δάχτυλο κενό από το χείλος της γλάστρας προς αποφυγή υπερχείλισης.

9. Ετοιμάζετε τα καλάμια
Κόβετε με το κλαδευτήρι σας ισοϋψή στικ από καλάμι για να στερεώσετε τα αναρριχώμενα λαχανικά, όπως είναι οι ντομάτες ή τα φασολάκια. Υπολογίζετε το ύψος τους για αρχή να είναι γύρω στα 50 εκ.

10. Τοποθετείτε τα καλάμια
Σε απόσταση 1-1,5 εκ. από τον βλαστό «φυτεύετε» κάθετα τα στικ των καλαμιών, ώστε να στέκονται όρθια, παράλληλα με το φυτό για να μπορέσουν να το στηρίξουν. Μην το αμελήσετε, το φυτό έχει εξαρχής ανάγκη στήριξης.

11. Δένετε το στήριγμα με το φυτό
Στα ράφια θα βρείτε ειδικούς σπάγκους για δέσιμο φυτών που δεν τραυματίζουν τους βλαστούς, καθώς και ειδικά δετικά. Ο σπάγκος είναι η πιο οικονομική λύση. Τα δένετε χωρίς να σφίγγετε το φυτό πάνω στο στήριγμα.

12. Ετοιμάζετε τα ταμπελάκια
Γράφετε τις απαραίτητες πληροφορίες. Τι είδος έχετε φυτέψει, πότε ακριβώς ώστε να παρακολουθείτε τη σωστή ανάπτυξη και φυσικά κάθε πότε πρέπει να ποτίζετε (π.χ. Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο) για να μην ξεραθούν.

13. Το πρώτο πότισμα
Εξίσου απαραίτητο, αν όχι περισσότερο από τα επόμενα. Με το νερό το χώμα θα καθίσει, θα αγκαλιάσει το ριζικό σύστημα και θα πάρει τη σωστή θέση του στη γλάστρα χωρίς κίνδυνο να φύγει με το πρώτο αεράκι.

14. Αρωματική φυτοπροστασία
Δίπλα στις γλάστρες με τα μποστανικά ας εγκαταστήσετε κι άλλες με αρωματικά φυτά για προστασία από έντομα. Βασιλικός, δεντρολίβανο, ρίγανη και θυμάρι είναι κάποια από αυτά, ενώ καλή επιλογή είναι και οι κατιφέδες.

Κείμενο: Μάριος Γκρόγκος: landscaper /συνιδιοκτήτης της εταιρείας Greenplus
Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη