Η οικολογική υπευθυνότητα είναι η βάση για τη στροφή μας σε πιο ορθή καταναλωτική συμπεριφορά και η πρώτη τσάντα πολλαπλών χρήσεων ίσως η αφετηρία.

Αλλάζουμε τον τρόπο που ψωνίζουμε

Η οικολογική συνείδηση δεν είναι πλέον μόνο τάση, αλλά στάση ζωής. Και το καλύτερο; Είναι στυλ! Με την υιοθέτηση πρακτικών που σέβονται το περιβάλλον δίνουμε το καλό παράδειγμα και επηρεάζουμε θετικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και καταναλώνουμε. Κάθε μικρή πράξη προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας και της υπευθυνότητας μετράει και έχει θετική επίδραση στο μέλλον του πλανήτη μας.

Τσάντες πολλαπλών χρήσεων

Οι τσάντες από φυσικά υλικά όπως βαμβάκι, ίνες γιούτας, ψάθα, ξύλο και φελλό, δεν είναι μόνο φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά συχνά έχουν και μια πιο μοναδική, χειροποίητη αίσθηση που τις καθιστά ξεχωριστές. Η επιλογή τσαντών που κατασκευάζονται από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά όπως τεντόπανα, ρετάλια ή παλιά ρούχα είναι επίσης εξαιρετική, καθώς βοηθάει στη μείωση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση υλικών.

Tip
Προσθέστε τσάντες πολλαπλών χρήσεων στο σακίδιο ή το αυτοκίνητό σας και θυμηθείτε να τις έχετε μαζί σας στο κατάστημα.

Τοπικά Παραγόμενα

Όσο πιο κοντά τόσο πιο οικολογικά. Όταν επιλέγουμε τρόφιμα που παράγονται στη γύρω περιοχή όπου ζούμε, δεν μειώνουμε μόνο το αρνητικό αποτύπωμα, αλλά ταυτόχρονα στηρίζουμε την τοπική οικονομία. Οι παραγωγοί συχνά είναι μικρές επιχειρήσεις ή αγρότες που εργάζονται σκληρά για να παράγουν υψηλής ποιότητας τρόφιμα. Μέσω της στήριξής μας ενισχύουμε τις αγροτικές κοινότητες και προάγουμε τη διατήρηση της καλλιεργήσιμης γης. Επιπλέον, έχοντας προσωπική επαφή με τους παραγωγούς, μαθαίνουμε περισσότερα για τον τρόπο παραγωγής και αναπτύσσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού με τους ανθρώπους που παράγουν την τροφή μας.

Tip
Αναζητήστε καλλιεργητές που διατηρούν μποστάνια και κάνουν αποστολές στο σπίτι.

Εποχική παραγωγή

Τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται και συλλέγονται στην εποχή τους έχουν ανώτερη γεύση και υψηλότερη διατροφική αξία, καθώς αναπτύσσουν όλα τα φυσικά τους στοιχεία και θρεπτικά συστατικά χωρίς την επιβάρυνση που συνεπάγεται η τεχνητή επέμβαση στην ανάπτυξή τους. Επιπλέον, η παραγωγή φρούτων και λαχανικών εκτός εποχής απαιτεί σημαντικούς πόρους όπως ενέργεια για θερμοκρασία και φωτισμό στα θερμοκήπια, καθώς και χρήση χημικών για τη φυτοπροστασία.

Tip

Επιλέξτε φρούτα που είναι «άσχημα» στην εμφάνιση, με διαφορετικά μεγέθη, πιο ώριμα ή και μαλακά. Ίσως πετύχετε καλύτερη τιμή και περισσότερη γεύση.

Βιολογικά προϊόντα

Τα οργανικά προϊόντα αποτελούν εξαιρετική επιλογή γιατί είναι τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς τοξίνες και, το σημαντικότερο, παράγονται χωρίς φυτοφάρμακα επιβλαβή για την υγεία. Η παραγωγή και καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων συνοδεύεται από πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα, προωθώντας έτσι έναν πιο ισορροπημένο κύκλο ζωής.

Tip
Αναζητήστε τα σήματα και τις πιστοποιήσεις στη συσκευασία, στο ράφι ή στον πάγκο της λαϊκής αγοράς.

Σήμα ανακύκλωσης στις ετικέτες

Επιλέγουμε προϊόντα που έχουν συσκευαστεί σε υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, που μπορούν να ανακυκλωθούν. Το χαρτί, το γυαλί και ο χάλυβας είναι πιο βιώσιμες επιλογές από τα πλαστικά και μπορούμε να επαναχρησιμοποιούμε τις συσκευασίες για τη φύλαξη τροφίμων. Ακόμα κι αν είναι πλαστικά, μπορούμε να τα επαναχρησιμοποιούμε για τη μεταφορά τροφίμων στο σχολείο ή στη δουλειά.

Tip
Όταν ολοκληρώνουμε τη χρήση τους, διαχωρίζουμε τις συσκευασίες σύμφωνα με τις οδηγίες ανακύκλωσης της περιοχής μας.

Χύμα τρόφιμα με προσοχή

Η προτίμηση σε χύμα τρόφιμα μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για να μειώσουμε την ποσότητα των συσκευασιών και των αποβλήτων. Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και έλεγχος, αφού το χύμα συνήθως πωλείται χωρίς υπογραφή παραγωγού και χωρίς καμιά πιστοποίηση. Τα χύμα προϊόντα στην πραγματικότητα πρέπει να έχουν τυποποιηθεί σε μεγαλύτερες συσκευασίες που συμμορφώνονται με τη νομοθεσία.

Tip
Tο κατάστημα πώλησης οφείλει να γνωστοποιεί την προέλευση, τον παραγωγό, τα συστατικά και την ημερομηνία παραγωγής και λήξης.

Οι ετικέτες μιλάνε

Διαβάζουμε τις ετικέτες και αναζητάμε φράσεις και σημάνσεις που υποδηλώνουν τις ορθές και ηθικές πρακτικές στην παραγωγή και την τυποποίηση. Επιλέγουμε αυγά ελευθέρας βοσκής, κρέατα που έχουν παραχθεί από ζώα που τρέφονται με γρασίδι, σοκολάτες bean-to-bar και γενικά τρόφιμα ηθικού εμπορίου. Οι παραγωγοί προσθέτουν στις ετικέτες QR Code, το οποίο οδηγεί σε πληροφορίες για την παραγωγή, το προφίλ, τη θρεπτική αξία και πιθανόν τους τρόπους χρήσης. ΤIP: Προσπαθούμε να εξοικειωθούμε με τις δυνατότητες του QR Code και αναζητάμε το σχετικό «τετράγωνο» στις συσκευασίες.