Ξεχάστε τις πολυτελείς ξαπλώστρες- υπερπαραγωγή και τα κοσμικά beach bars. Ακόμα και σήμερα, στη νησιωτική Ελλάδα υπάρχουν μέρη παρθένα, όπου το μάτι γνωρίζει όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου και η έννοια της ξεκούρασης αποκτά ξανά νόημα.
Κείμενο: Φένια Γιαννουλάδη
Γαύδος: Το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης
Η Γαύδος (ή αλλιώς Κλαύδη) αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ελλάδος και ταυτόχρονα της Ευρώπης. Αν και έχει λιγότερους από 100 μόνιμους κατοίκους κατά την περίοδο του καλοκαιριού συγκεντρώνονται περισσότεροι από 3.500 επισκέπτες -κυρίως κατασκηνωτές. Το λιμάνι της Γαύδου είναι η Καραβέ, ενώ πρωτεύουσα της το Καστρί. Διαθέτει συνολικά τέσσερις γραφικούς οικισμούς -το Καστρί, το Ξενάκι, τα Βατσιανά και την Άμπελο- ενώ το φυσικό της κάλλος με τους αμμόλοφους, τις χρυσές παραλίες με τους Κέδρους και τον έναστρο νυχτερινό ουρανό της είναι αυτό που την έχει κάνει γνωστή παγκοσμίως. Το Discovery Channel μάλιστα δίνει στην παραλία του Άη Γιάννη τη θέση της δεύτερης καλύτερης παραλίας στον κόσμο χάρη στο μοναδικό δάσος δίπλα στη θάλασσα, τις κατάφυτες αμμοθίνες και τη χαρακτηριστική χρυσαφένια της άμμο. Συνεχίζοντας το παρακείμενο μονοπάτι φτάνετε στο Λαβρακά και στη συνέχεια την παραλία Σαρακήνικο. Στο νότιο τμήμα του νησιού θα βρείτε τη διάσημη παραλία της Τρυπητής. Δύο χιλιόμετρα νότια του λιμανιού, βρίσκεται η παραλία του Κόρφου, με βότσαλο και βασικές παροχές κοντά. Στο βόριο τμήμα του νησιού, η αμμουδερή παραλία του Πύργου είναι πλήρως ανοργάνωτη και απομονωμένη. Αν έχετε ικανότητες κατάβασης γκρεμού μπορείτε να κάνετε μια απόπειρα να φτάσετε στον Ποταμό, με την κοκκινωπή άμμο και τα κρυστάλλινα νερά.
Εxtra Tips
Σήμα κατατεθέν της Γαύδου είναι ο παλιός φάρος. Κατασκευάστηκε το 1880, είχε ύψος 368 μέτρα και ήταν ορατός από απόσταση σαράντα μιλίων. Ανασκευασμένος μετά την καταστροφή του από τους Γερμανούς, στέκει στο ίδιο σημείο. Μπορείτε να περιηγηθείτε στο εσωτερικό του πίνοντας έναν καφέ στην καφετέρια αγναντεύοντας την Γαυδοπούλα και στο βάθος την Κρήτη. Ενδιαφέρον παρουσιάζούν επίσης το βενετσιάνικο κάστρο στην Κεφαλή, τα ρωμαϊκά ερείπια στον λόφο του Άη Γιάννη, οι λαξευτοί τάφοι στο Λαυρακά και ο περίφημος «θρόνος» στην Τρυπητή, τη «νοτιότερη καρέκλα της Ευρώπης», όπως την αποκαλούν.
Φούρνοι: 120 χλμ. ακτογραμμής το “τρίγωνο” του Αιγαίου
Ανάμεσα στο τρίγωνο των ακρωτηρίων «Δομένικος» της Σάμου, «Φανάρι» της Ικαρίας και «Τζουλούφι» της Πάτμου βρίσκεται ένα ακόμα σύμπλεγμα περισσότερων από 20 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων με το όνομα Φούρνοι Κορσεών, δηλαδή Φούρνοι των Κουρσάρων. Εάν επιθυμείτε ησυχία, καλό φαγητό, χαλαρή κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και αντέχετε τις πραγματικά χαμηλές θερμοκρασίες στη θάλασσα ακόμα και τις μέρες του λεγόμενου ελληνικού «καύσωνα» τότε οι Φούρνοι είναι ο κατάλληλος προορισμός. Με ακτογραμμή που ξεπερνά τα 120 χιλιόμετρα, οι Φούρνοι (και κυρίως τα τρία μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος Φούρνοι, Θύμαινα και Άγιος Μηνάς) κρύβουν από απόκρημνες παραλίες, που φτάνεις μόνο δια θαλάσσης, μέχρι παραδεισένιους κολπίσκους με λευκή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Εύκολα προσβάσιμες και με τα πόδια είναι η Ψιλή Άμμος δίπλα στη Χώρα και η εκπληκτική παραλία στο Καμπί, στον κολπίσκο του οποίου βρίσκουν καταφύγιο πολλά σκάφη. Μοναδικής ομορφιάς είναι επίσης και η παραλία του χωριού Χρυσομηλιά, του δεύτερου μεγαλύτερου χωριού όπου υπάρχουν και δύο ταβερνάκια. Με αυτοκίνητο ή καΐκάκι μπορείτε να πάτε μέχρι τον Άγιο Ιωάννη, ενώ με καΐκι επίσης θα φτάσετε μέχρι την παραλία του Πετροκοπιού. Τα πολύχρωμα καΐκια, που βρίσκονται σε αφθονία και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του «σκηνικού» των Φούρνων, αποτελούν το καλύτερο μεταφορικό μέσο για να ανακαλύψετε τις κρυμμένες ομορφιές του τόπου.
Εxtra Tips
Στους Φούρνους οι λάτρεις του καλού φαγητού και ιδιαίτερα του ψαριού θα βρουν έναν αγαπημένο προορισμό. Εκτός όμως από το πολύ και φρέσκο ψάρι στους Φούρνους αξίζει να δοκιμάσετε το τοπικό θυμαρίσιο μέλι και την ντόπια μυζήθρα.
Καστελόριζο: Το “Mediterraneo” της Ελλάδας
Το Καστελλόριζο (ή Μεγίστη) αποτελεί το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδος. Αν και πρόκειται για νησί με μεγάλη ναυτική παράδοση γνώρισε παγκόσμια προβολή το 1991, όταν γυρίστηκε εκεί η βραβευμένη με Oscar ταινία Mediterraneo. Παραλίες δεν έχει, παρά μόνο βαθιά και καθαρά νερά για εξερεύνηση του βυθού. Ο μοναδικός οικισμός του νησιού, το ομώνυμο Καστελλόριζο, εκτείνεται γύρω από το φυσικό λιμάνι και αποτελείται από τις συνοικίες Πηγάδια, Χωράφια και Μανδράκι. Αμφιθεατρικά κτισμένα γύρω από τη θάλασσα, τα κτήρια προκαλούν εντύπωση με την ομοιομορφία τους, που οφείλεται στα κοινά υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, σιδεριές και κεραμίδια. Η πρώτη εικόνα του επισκέπτη είναι τα δίπατα ή τρίπατα αρχοντικά – εντυπωσιακά βαμμένα- να στέκονται κατά μήκος της ακτογραμμής, μπροστά από έναν επιβλητικό κόκκινο βράχο. Στην κορυφή του στέκει το μεσαιωνικό κάστρο που έδωσε και το όνομά του στο νησί (Castello Rosso, δηλ. Κόκκινο Κάστρο). Οι διακοπές στο Καστελλόριζο σημαίνουν: βόλτες στο μώλο, βαρκάδες που μπορούν να περιλαμβάνουν και επίσκεψη στη νησίδα Ρω (διάσημη από την «Κυρά της Ρω»), εκδρομή και μπάνιο στο «Γαλάζιο Σπήλαιο», γνωστότερο με το όνομα «Σπηλιά του Παραστά» ή «Φώκιαλη», από τις φώκιες που κατοικούν μέσα, περιήγηση στον αρχαίο οικισμό του Παλαιόκαστρου και ψαρομεζέδες στις λιγοστές ταβέρνες.
Εxtra Tips
Το τρίτο προσωπικό άλμπουμ του Βρετανού κιθαρίστα και τραγουδιστή Ντέιβιντ Γκίλμορ το οποίο κυκλοφόρησε το 2006, έχει τίτλο «On an Island». Το πρώτο κομμάτι -ένα ορχηστρικό σόλο ηλεκτρικής κιθάρας με τίτλο «Castellorizon»- αποτελεί την εισαγωγή (segue) του επόμενου κομματιού «On an Island», από οποίο πήρε και το όνομά του το άλμπουμ. Και τα δύο κομμάτια γράφηκαν με αφορμή μια επίσκεψη του Γκίλμουρ στο νησί, ενώ το «Castellorizon» υπήρξε δύο φορές υποψήφιο για βραβείο Γκράμι κάνοντας τον Δήμο Μεγίστης το 2008 να τιμήσει τον Γκίλμουρ, αναγορεύοντας τον επίτιμο δημότη της.
Σαμοθράκη: Το πιο ενεργειακό νησί
Στα βόρεια του Αιγαίου βρίσκεται το καταπράσινο νησί της Σαμοθράκης. Προικισμένη με ένα ιδιαίτερο ενεργειακό φορτίο και ένα άγριο τοπίο, η Σαμοθράκη είναι η ιδανική επιλογή για όσους μπορούν το καλοκαίρι να εκτιμήσουν και τις ορεινές ομορφιές ενός τόπου και όχι μόνο τις αμμουδερές παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά. Εξάλλου, τα κρυστάλλινα νερά εδώ τρέχουν στους εντυπωσιακούς καταρράκτες που υπάρχουν διάσπαρτοι στο νησί. Στις πλαγιές του Σάος, του μονίμως ανταριασμένου βουνού της Σαμοθράκης, τρέχει πλήθος πηγών οι οποίες όπως κατεβαίνουν δημιουργούν μικρές φυσικές λιμνούλες ανάμεσα στα βράχια, τις διάσημες βάθρες. Οι πιο γνωστές βάθρες είναι αυτές του ποταμού Τσιβδογιάννη, κοντά στα Θέρμα, όπου βρίσκεται και το σημείο εκκίνησης για την ανάβαση στο Σάος. Το μεγαλύτερο ρέμα του νησιού λέγεται Φονιάς, όπου βρίσκεται και ο ψηλότερος καταρράκτης του, η Κλείδωση με ύψος 35 μέτρα. Οι περισσότερες παραλίες της Σαμοθράκης έχουν βότσαλο με εξαίρεση την Παχιά Άμμο στο νοτιότερο σημείο του νησιού η οποία όπως υποδηλώνει και το όνομά της έχει άμμο και θεωρείται η ομορφότερη παραλία της Σαμοθράκης. Επόμενη στη λίστα είναι η τεράστια γκρίζα παραλία στους Κήπους με ψιλό βότσαλο και με θέα την Ίμβρο βαθιά στον ορίζοντα. Αν προτιμάτε πιο ήσυχες παραλίες και δεν σας ενοχλούν οι κροκάλες με τις οποίες είναι στρωμένες θα λατρέψετε τις Μακρυλιές και το Λάκωμα.
Εxtra Tips
Στην μυστικιστικής ομορφιάς Σαμοθράκη, στη βόρια πλευρά του νησιού, δυτικά της αρχαίας πόλης βρίσκεται και το Ιερό των Μεγάλων Θεών, ένα σημαντικό αρχαιολογικό αξιοθέατο. Με την πιο παλιά θρησκευτική δραστηριότητα να τοποθετείται χρονολογικά στον 7ο αιώνα π.Χ., το Ιερό ήταν αφιερωμένο στη λατρεία αλλά και την τέλεση των Μυστηρίων των Μεγάλων Θεών (Καβείρια Μυστήρια). Λατρεύονταν κατά την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα και είναι γνωστοί με το όνομα Κάβειροι. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Αρσινόειον, το μεγαλύτερο κυκλικό οικοδόμημα της αρχαιότητας.
Λήμνος: Στις διάσημες χρυσές αμμοθίνες
Η Λήμνος, την οποία πολλοί έχουν συνδέσει με τη στρατιωτική τους θητεία, μπορεί να μην αποτελεί την πρώτη επιλογή για διακοπές στο Αιγαίο, είναι ωστόσο ένας τόπος που σίγουρα θα αποζημιώσει όσους τελικά τον επισκεφθούν. Με περισσότερες από 30 αμμουδερές παραλίες και υπέροχους πετρόχτιστους οικισμούς, όπως το Κοντοπούλι, ο Ρωμανός, ο Κοντιάς και ο Κατάλακος, η Λήμνος -στα βορειοανατολικά του Αιγαίου- προσφέρει στον επισκέπτη κάτι σπάνιο για οποιοδήποτε άλλο ελληνικό νησί, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου: Ηρεμία. Το ιδανικότερο σημείο διαμονής είναι το λιμάνι, η Μύρινα, με τους γεμάτους ζωή και τουριστικά μαγαζιά κεντρικούς πεζόδρομους να πρωταγωνιστούν μετά τη δύση του ηλίου. Στο νότιο τμήμα του νησιού και σε κοντινή απόσταση από τη Μύρινα θα συναντήσετε ορισμένες από τις πιο όμορφες παραλίες, όπως το Πλατύ, ο Άγιος Παύλος και η παραλία του Θάνου. Από εκεί -κι εάν έχετε όρεξη για αρκετή πεζοπορία- μπορείτε να φτάσετε στο χτισμένο σε βράχο εκκλησάκι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας. Λίγο ανατολικότερα κοντά στο χωριό Κοντοπούλι βρίσκεται και ο υγροβιότοπος με τις τρεις αλμυρές λίμνες της Λήμνου, την Αλυκή, την Χορταρόλιμνη και την Ασπρόλιμνη. Μάλιστα στην μεγαλύτερη, την Αλυκή, κατά τη διάρκεια του χειμώνα μαζεύεται πλήθος φλαμίνγκο. Στο βόρειο τμήμα του νησιού θα βρείτε τις διάσημες χρυσές αμμοθίνες της Λήμνου. Οι αμμώδεις λόφοι που δημιουργούνται από τη διάβρωση και την απόθεση της άμμου είναι ένα σπάνιο φαινόμενο το οποίο δεν απαντάται σε πολλά μέρη του κόσμου και όπου υπάρχουν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα. Η ιδιαιτερότητα των αμμοθίνων της Λήμνου είναι ότι κάποιες βρίσκονται ακόμη και σε αρκετά μεγάλη απόσταση από την ακτή.
Εxtra Tips
Εάν επισκεφθείτε τη Λήμνο, δεν θα πρέπει να παραλείψετε μια βόλτα σε ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του νησιού, το Κάστρο στη Μύρινα, το οποίο είναι χτισμένο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Α’ του Κομνηνού (1118- 1185) πάνω σε τμήματα παλαιότερου, πιθανώς αρχαϊκού, κάστρου. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, τα 50-70 ελάφια, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στους χώρους του Κάστρου. Ο μικρός αυτός πληθυσμός δημιουργήθηκε, όταν τη δεκαετία του ’70, ο δήμος Ρόδου έκανε δωρεά στη Λήμνο τρία πλατώνια -ελάφια του είδους Dama dama- ένα θηλυκό και δύο αρσενικά τα οποία με τα χρόνια πολλαπλασιάστηκαν. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης ο προϊστορικός οικισμός της Πολιόχνης ο οποίος ιδρύθηκε στα τέλη της 4ης με αρχές 3ης χιλιετίας π.X πάνω στο ύψωμα του όρμου Βρόσκοπος αλλά και το διάσημο απολιθωμένο δάσος του Μούδρου.
Παξοί – Αντίπαξοι: Με σύμβολο την τρίαινα και την αρκούδα
Επτά ναυτικά μίλια νότια της Κέρκυρας βρίσκεται το νησιωτικό «σύμπλεγμα» Παξών και Αντίπαξων. Σε αντίθεση με το ξηρό κυκλαδίτικο τοπίο, τα νησιά του Ιονίου είναι καταπράσινα με ελιές, κυπαρίσσια, πεύκα και θάμνους όλων των ειδών. Πρωτεύουσα των γραφικών Παξών, τους οποίους προτιμούν και πολλοί “σκαφάτοι” για τις καλοκαιριές τους διακοπές, είναι ο απάνεμος Γάιος. Οι άλλοι δύο βασικοί οικισμοί του νησιού είναι ο Λόγγος και η Λάκκα, όπου εκτός από τον επιβλητικό πέτρινο φάρο που χρονολογείται από το 1823 θα βρείτε και αρκετά όμορφα μπαράκια για τις πιο προχωρημένες ώρες. Αν βρεθείτε στους Παξούς μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και τις ιαματικές πηγές στον Οζιά, τον Γιαννά και τη Γλυφάδα. Εκ των ων ουκ άνευ όμως είναι και οι -ακόμα και καθημερινές- εκδρομές στους Αντίπαξους. Σε απόσταση μόλις τριών ναυτικών μιλίων από τον Γάιο, βρίσκεται η Αγραπιδιά, το μοναδικό λιμανάκι των Αντίπαξων. Οι πιο εύκολα προσβάσιμες παραλίες του νησιού είναι το Λεβρεχιό, το Κηπιάδι, το Μαρμάρι, η Κακή Λαγκάδα, το Κλωνί Γουλί, το Αρκουδάκι και ο Ερημίτης, οι οποίες είναι όλες με λευκό βότσαλο και ανοργάνωτες. Αν είστε πιο περιπετειώδεις, από τις διάφορες παρακάμψεις του μονοπατιού που διασχίζει το νησί απ’ άκρη σ’ άκρη μπορείτε να οδηγηθείτε σε πιο απομονωμένες -πάντα όμως βοτσαλωτές- παραλίες όπως το γεμάτο σκάφη Σαρακήνικο ή η φιλική στον γυμνισμό Μεσοβρίκα. Οι πλέον δημοφιλείς λόγω του φυσικού τους κάλλους με τα τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά και την βλάστηση που φτάνει μέχρι την ακροθαλασσιά είναι το εξωτικό Βουτούμι κι η Βρίκα στη οποία εκτός από το λευκό βότσαλο θα συναντήσετε και άμμο.
Εxtra Tips
Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Παξοί δημιουργήθηκαν όταν ο Ποσειδώνας χρησιμοποιώντας την τρίαινά του απέσπασε ένα κομμάτι από την Κέρκυρα και το χρησιμοποίησε ως ερωτικό καταφύγιο για τον ίδιον και την Αμφιτρίτη. Για αυτό και μέχρι σήμερα οι Παξοί έχουν ως σύμβολό τους την Τρίαινα. Ο παλαιότερος οικισμός στο νησί είναι ο Οζιάς ενώ επί ενετοκρατίας αναπτύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο, η ναυτιλία αλλά και η γεωργία. Οι Παξοί με σύσσωμο το έμψυχο δυναμικό τους έλαβαν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση και -όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα- ενώθηκαν με την Ελλάδα στις 21 Μαΐου του 1864. Αντίστοιχα, σύμβολο των Αντίπαξων είναι η αρκούδα. Ενώ παλαιότερα ο χαρακτηρισμός «αρκούδες» για τους Αντιπαξιώτες ήταν υποτιμητικός, πλέον έχει ξεπεραστεί και φτιάχνουν ακόμα και σημαίες με σύμβολο την αρκούδα.
Κάρπαθος: Ένας αυθεντικός προορισμός
Η Κάρπαθος, ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη είναι ένας ιδιαίτερος και αυθεντικός προορισμός. Με έντονες αντιθέσεις τόσο στο φυσικό του τοπίο αφού το μισό νησί είναι σκληρό και απρόσιτο και το υπόλοιπο πλούσιο και ειδυλλιακό, όσο και στον τρόπο ζωής των κατοίκων του που μοιράζονται μεταξύ των οπαδών της παράδοσης και των νεότερων συνήθως που ακολουθούν τις τάσεις της εποχής, η Κάρπαθος είναι η ιδανική επιλογή για διακοπές εναλλακτικές που μπορούν κάλλιστα να μην περιορίζονται σε ατελείωτες ώρες ραστώνης κάτω από μια ομπρέλα στην ακροθαλασσιά αλλά να περιλαμβάνουν και περιήγηση στην ενδιαφέρουσα ενδοχώρα. Από την λίστα των τόπων προς εξερεύνηση δεν θα πρέπει να λείπει ο Λευκός, ένα μικρό, γραφικό ψαροχώρι, η Αρκάσα με την υπέροχη εκκλησία της Αγίας Σοφίας που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα μ.Χ., το ορεινό Απέρι στα 320μ. το οποίο υπήρξε παλαιότερα και η πρωτεύουσα του νησιού, ο επίσης ορεινός Μενετές με το αρχαιολογικό μουσείο και την θέα που κόβει την ανάσα και ο Βούνος ο οποίος πιθανολογείται πως υπήρξε οχυρωμένο κάστρο στα Μυκηναϊκά χρόνια, καθώς μέχρι σήμερα μπορεί κανείς να δει θεμέλια κτηρίων και τμήματα από τεραστίων διαστάσεων τείχη. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τη Σπηλιά του Ποσειδώνα, στα Πηγάδια. Πρόκειται για έναν λαξευτό τάφο ή ιερό, ίσως αφιερωμένο στη Θεά Αφροδίτη. Το πιο ενδιαφέρον όμως από τα χωριά είναι η Όλυμπος με την πλούσια λαογραφική παράδοση, γνωστή και ως «χωριό των γυναικών» καθώς οι γυναίκες αποτελούσαν πλειοψηφία λόγω του ότι οι άντρες είτε πολεμούσαν τους πειρατές και τους Τούρκους, είτε αναγκάζονταν να φύγουν μετανάστες για δουλειά στο εξωτερικό.
Εxtra Tips
Η παραλιακή σας περιήγηση πρέπει να περιλαμβάνει το Φοινίκι για φρέσκο ψάρι, ενώ όσοι ασχολούνται με καταδύσεις θα λατρέψουν τα Καστέλλια με τους υποθαλάσσιους θησαυρούς, τη Φωκιά με τους τεράστιους ογκόλιθους, την Αχάτα με την σπηλιά των πειρατών και τον Διακόφτη με το ιταλικό ναυάγιο. Για μπάνιο θα κατευθυνθείτε στην οργανωμένη Κυρά-Παναγιά, η οποία είναι και η πιο δημοφιλής, αλλά και την αμμώδη Άφωτη. Πιο εναλλακτικές επιλογές αποτελούν οι παραλίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου στην Αρκάσα, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η βοτσαλωτή Αχάτα, η Άπελλα με τη χρυσή αμμουδερή παραλία μήκους 7 χλμ., το Διαφάνι και η Αμμοοπή για όσους αγαπούν τα θαλάσσια σπορ. Η Κάρπαθος είναι επίσης ένα από τα ιδανικότερα μέρη στην Ελλάδα για wind-surfing, καθώς το μελτέμι μετατρέπει το βόρειο κυρίως τμήμα του νησιού σε μια απέραντη θαλάσσια πίστα.
Κύθηρα – Αντικύθηρα: Δύο σοφιστικέ προορισμοί
Με διαφορά δύο ωρών με το πλοίο μεταξύ τους τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα -ή αλλιώς Τσιρίγο και Τσιριγότο- έχουν την ικανότητα να μαγεύουν τον επισκέπτη με την ποικιλία της ομορφιάς τους. Στα Κύθηρα, μπορείτε να επιλέξετε ως ορμητήριο την όμορφη Χώρα με το κάστρο της, το Καψάλι ακριβώς από κάτω το οποίο έχει και την πιο έντονη νυχτερινή ζωή ή την Αγία Πελαγία στο βόριο τμήμα του νησιού. Από τα χωριά αξίζει να επισκεφθείτε τον Μυλοπόταμο και να αφεθείτε στη μαγεία του τοπίου γύρω από τον καταρράκτη της Νεράιδας ή Φόνισσας μέσα στα πανύψηλα πλατάνια, δίπλα σε μια σειρά από εγκαταλελειμμένους νερόμυλους. Επίσης, θα βρείτε φρέσκο ψάρι στον παραθαλάσσιο Αβλέμονα και θα νιώσετε ένα με τους ντόπιους στα Μητάτα, τον Ποταμό, τα Αρωνιάδικα και τα Καστρισιάνικα με τις ιδιαίτερες καμινάδες στις στέγες των σπιτιών. Από παραλίες θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε το βοτσαλωτό Καλαδί, την πιο πολυφωτογραφημένη παραλία των Κυθήρων χάρη στον κάθετο βράχο στην άκρη της και τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά της. Επίσης δημοφιλής, είναι η Φυρή Άμμος και ο Χαλκός καθώς και οι πιο εναλλακτικές Άγιος Λευτέρης ή Λυκόδημος. Στα Αντικύθηρα δεν θα πρέπει να παραλείψετε να πάτε μια ή και περισσότερες φορές στην εκπληκτικής ομορφιάς Καμαρέλα, με το σύμπλεγμα των βράχων να σχηματίζει έναν μικρό κολπίσκο ο οποίος έχει δικαίως χαρακτηριστεί θαύμα της φύσης. Αξιόλογες παραλίες όμως με πεντακάθαρα νερά θα συναντήσετε επίσης στον Ξηροπόταμο και στα Χάλαρα. Τα Αντικύθηρα διαθέτουν όμως και αρκετά αξιοθέατα όπως το Κάστρο πάνω από τον ορμίσκο του Ξηροποτάμου, το Ιερό του Απόλλωνος στην ίδια περιοχή και τα μεσαιωνικά μνημεία στα Χαρχαλιανά.
Εxtra Tips
Στα Κύθηρα, στην παραλία Μελιδόνι, όπου πολύ συχνά διοργανώνονται και beach parties τα βράδια, ίσως κάποια στιγμή συναντήσετε και τη φώκια που κατοικεί στην Χύτρα, την βραχονησίδα απέναντι από το Καψάλι. Επίσης, επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Κάστρο στο οποίο θα μπείτε μέσω σήραγγας αλλά και την Παλαιόπολη όπου σώζονται ερείπια του βυζαντινού φρουρίου της παλιάς πρωτεύουσας του νησιού. Στα Αντικύθηρα, στον Ποταμό θα θαυμάσετε το Νερόμυλο του Ανδρόνικου. Έναν νεοελληνικό νερόμυλο, ο οποίος σώζεται ολόκληρος. Σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιότερων κατοίκων κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και λειτουργούσε μόνο τον χειμώνα. Ενδιαφέρον όμως έχει και ο Φάρος της Απολυτάρας, στο νοτιότερο άκρο των Αντικυθήρων, ένα εξαίρετο μνημείο νεότερης αρχιτεκτονικής χτισμένο το 1926, στο οποίο ωστόσο η πρόσβαση γίνεται ή δια θαλάσσης ή μέσα από μονοπάτια που ξεκινούν από τα Κατσανεβιανά ή τα Γαλανιανά.
Σχοινούσα – Δονούσα – Ηρακλειά: Μικρές Κυκλάδες, μεγάλες ταξιδιωτικές ανακαλύψεις
Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά ανήκουν στις λεγόμενες “Μικρές Κυκλάδες” στο κέντρο του Αιγαίου. Η Σχοινούσα είναι και η πιο ανεπτυγμένη τουριστικά μετά τα Κουφονήσια. Το λιμάνι της, το Μερσίνι, θεωρείται μάλιστα ένας από τους δημοφιλέστερους πόλους έλξης μικρών ιδιωτικών σκαφών. Το νησί διαθέτει πολλές παραλίες για κάθε γούστο με την ωραιότερη να είναι η Ψιλή Άμμος. Εξίσου ωραίες είναι επίσης το κοσμικό Τσιγκούρι, το Λιβάδι και η μεγάλη ακτή με τα ρηχά νερά του Λιόλιου. Η Δονούσα, το βορειότερο από τα τρία αποτελεί τη χαρά του κατασκηνωτή. Τα κατάλευκα κυκλαδίτικα σπιτάκια του χωρίζονται σε πέντε οικισμούς: τη Δονούσα ή Σταυρό, το λιμάνι και πρωτεύουσα Καλοταρίτισσα, τον Τρούλο, τη Μεσαριά και τη Μερσίνη. Από παραλίες θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε αυτή του Κέδρου με το εντυπωσιακό ναυάγιο γερμανικού πλοίου στο βυθό όπως και του Σταυρού με τα γαλανά νερά και την χρυσή άμμο. Εξίσου όμορφα είναι επίσης στο Λιβάδι, το Φύκιο και τις τρεις παραλίες της Καλοταρίτισσας. Η Ηρακλειά με τους μόλις δύο οικισμούς της -τον Άγιο Γεώργιο, το λιμάνι, και την Παναγιά ή Πάνω Μερά- είναι το δυτικότερο και πιο ήσυχο νησί των Μικρών Κυκλάδων. Για ήρεμες, αμμώδεις ακτές με τιρκουάζ νερά θα πάτε στον Άγιο Γεώργιο, το Λιβάδι, τη Βορινή Σπηλιά και την Αλιμιά. Αν προτιμάτε την βοτσαλωτή παραλίας θα επιλέξετε το Τουρκοπήγαδομ το Αμμούδι του Μέριχα και τον Καρβουνόλακκο με τα -όπως προϊδεάζει και το όνομά του- μαύρα βράχια. Η Ηρακλειά όμως διαθέτει και άλλες δύο βραχώδεις παραλίες, τον Ξυλομπάτη και τον Τρίμπουνα, καθώς και πλούσιο βυθό για τους φίλους των καταδύσεων.
Εxtra Tips
Εκτός από βόλτες στις μαγευτικές παραλίες των Μικρών Κυκλάδων, καθένα από τα τρία αυτά νησάκια κρύβει κι άλλες ομορφιές. Στη Σχοινούσα, στην οποία ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στη δεκαετία του ’60, θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε τα ντόπια κρεατικά, τη διάσημη φάβα που φτιάχνουν από το σπάνιο φυτό κατσούνι και την ιδιαίτερη ξινομυζήθρα τους. Στη Δονούσα, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα μέχρι την πηγή της Μερσίνης με τον Πλάτανο και τα τρεχούμενα νερά, στην φωκοσπηλιά στον κάβο του Μοσχονά, η οποία αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια της φώκιας Monachus Monachus ή στην Σπηλιά του Τοίχου με τους σταλακτίτες στον όρμο του Ξυλομπάτη. Στην Ηρακλειά μπορείτε να περιηγηθείτε στο Σπήλαιο του Αϊ-Γιάννη, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα της Ελλάδος ή να θαυμάσετε τη θέα στα γύρω νησιά από το Κάστρο στο Λιβάδι.