Όσες φορές κι αν επισκεφτώ τη Νάξο, πάω πάντα στο Χαλκί. Είναι στο δρόμο για τα χωριά, μόλις 20 λεπτά από τη Χώρα και είναι πολύ πιθανόν, αν δεν ξέρεις τι κρύβουν τα πλακόστρωτα καλντερίμια του, να το προσπεράσεις. Παρκάρεις στο τέρμα του χωριού, εκεί που σε οδηγούν οι πινακίδες, σε έναν ελεύθερο δημοτικό χώρο, και κατηφορίζεις ξανά για το χωριό.

Πάνω στο δρόμο, το πρώτο καφενείο που συναντάς είναι αυτό του Γαλάνη, που τώρα το λειτουργούν η γυναίκα του και τα παιδιά τους. Η κυρία Κατερίνα ξεφουρνίζει όλη μέρα το διάσημο γαλακτομπούρεκό της, που είναι ζεστό, αφράτο και πεντανόστιμο. Σου βάζει και μια ρακί για να ισορροπήσει τη γλύκα του με την οξύτητα του αποστάγματος και σε προκαλεί να της πεις αν έχεις δοκιμάσει πουθενά αλλού τόσο νόστιμο γλυκό. Και η αλήθεια είναι ότι δεν έχεις. Τα ξεπερνά όλα. Ακόμα και αν δεν είσαι φαν του συγκεκριμένου σιροπιαστού, όπως εγώ, σε κάνει να γίνεις.

Όμως, το Σπιτικό Γαλακτομπούρεκο δεν είναι ο μόνος λόγος που θα σε οδηγήσει στο λιλιπούτειο καφενείο της οικογένειας Γαλάνη. Εκεί, στο καλντερίμι, κάτω από την κληματαριά, η κυρία Κατερίνα, με τα αγόρια της, τις νύφες και τα εγγόνια σερβίρουν νόστιμο φαγητό και σε πολύ καλές τιμές. Συνήθως τα τραπέζια της είναι γεμάτα, αλλά αν κάνεις μια βόλτα στο χωριό και ξαναπεράσεις όλο και κάποιο θα έχει αδειάσει. Και αξίζει, γιατί εδώ θα δοκιμάσεις την πιο νόστιμη χωριάτικη σαλάτα με κατσικίσιο ξινοτύρι Νάξου, τα καλύτερα μακράν κεφτεδάκια και χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες Νάξου -κάτσε καλά. Κατάλογος δεν υπάρχει -μόνο μαυροπίνακας- γιατί το μενού αλλάζει κάθε μέρα ανάλογα με το τι θα βρει στον κήπο της η κυρία Κατερίνα. Γιατί όλα είναι σπιτικά. Ό,τι κι αν πάρεις είναι εγγύηση. Μαμαδίστικο φαγητό, πεντανόστιμο και περιποιημένο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να αφήσεις χώρο και για το γαλακτομπούρεκο… Διαφορετικά, ταπεράκι και στο σπίτι για να το απολαύσεις με απογευματινό καφέ.

info
Το Σπιτικό Γαλακτομπούρεκο, Χαλκί, Νάξος, τηλ. 2285 032280

Δύο ακόμη στάσεις στο Χαλκί
Συνδυάστε τη βόλτα σας στο πανέμορφο χωριό με μια επίσκεψη στο Ποτοποιείο Βαλληνδρά, όπου η Ειρήνη Φραγκουδάκη με τις κόρες τους συνεχίζουν να παράγουν με τον παραδοσιακό τρόπο το Κίτρο Νάξου. Πρόκειται για ένα λικέρ που βγαίνει σε τρία είδη: Κίτρινο (στους 36 βαθμούς αλκοόλ, χωρίς ζάχαρη), λευκό (στους 33 βαθμούς με λίγη ζάχαρη) και πράσινο (στους 35 με περισσότερη ζάχαρη). Στους τοίχους του κτίσματος θα δείτε την ιστορία πέντε γενεών της οικογένειας, ενώ αν περιηγηθείτε στο χώρο θα δείτε και τους παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες, που χρησιμοποιούνται ακόμα για την απόσταξη του οινοπνεύματος και την παρασκευή του λικέρ. Εννοείται ότι μπορείτε να αγοράσετε ποτά και λικέρ αφού πρώτα δοκιμάσετε και δείτε ποιο προτιμάτε.

Εκεί, στο Χαλκί, βρίσκεται και η Γκαλερί Fish & Olive, της Katharina Bolesch και του Alexander Reichardt, που εγκαινιάστηκε το 2006 από τη Νίκη Γουλανδρή. Εκτός από το αποκλειστικό έργο των δύο καλλιτεχνών, στην γκαλερί εκτίθενται επίσης πίνακες ζωγραφικής, γκραβούρες, λιθογραφίες και μοναδικά γλυπτά ελιάς από μέταλλο. Λίγα μέτρα από την γκαλερί υπάρχει και το μαγαζί Fish & Olive με κεραμικά της Katharina, κοσμήματα του Alexander και άλλα προϊόντα, όπως εσάρπες, τραπεζομάντηλα και ποδιές μαγειρικής με σχεδιαστικά μοτίβα του Fish & Olive (τηλ. 22850 31771, www.fish-olive-creations.com).