Δυο ώρες μόνο από τη Θεσσαλονίκη, τα όμορφα Ιωάννινα είναι πλέον πιο κοντά και στους Αθηναίους αφού η δύσκολη διαδρομή των 6 ωρών έγινε με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού μόλις 4 και σε έναν αυτοκινητόδρομο όλο ευθεία. Έτσι, το ταξίδι σε ένα από τα αγαπημένα μας μέρη στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο και πιο ξεκούραστο. Γιατί αγαπημένο; Γιατί έχει μερικά από τα ομορφότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις και έχουμε σοβαρά επιχειρήματα γι αυτό.

1. Τρέξιμο, ποδήλατο ή βαρκάδα στη λίμνη Παμβώτιδα
Είναι από τις πόλεις που η λίμνη της διασχίζει τόσο μεγάλο μέρος της πόλης και των περιχώρων της, που αποτελεί σημείο αναφοράς. Το υγρό στοιχείο σε ακολουθεί παντού και όπου κι αν είσαι έχεις τη λίμνη για να προσανατολιστείς. Η λίμνη Παμβώτιδα καλύπτει έκταση 19,4 χιλιομέτρων και έχει κάτι το μαγικό. Είναι το νησάκι του Αλή Πασά κι η ιστορία που κουβαλά, είναι ο περιμετρικός πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος που έχουν φτιάξει, δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω, όμως, και το έζησα το περασμένο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας που επισκέφτηκα την πόλη, είναι ότι οι άνθρωποι που ζουν εκεί ή την επισκέπτονται τρέχουν, κάνουν ποδήλατο και περπατούν γύρω από τη λίμνη. Είναι τόσο ωραίο -και τόσο… ευρωπαϊκό- να το βλέπεις αυτό, που πραγματικά χαίρεσαι και παρασύρεσαι να το κάνεις και εσύ. Νιώθεις ότι η πόλη είναι ζωντανή, ενεργητική και όχι μουντή ό,τι καιρό κι αν έχει. Αν και επαρχία, δεν έχει τη «γκρίζα» ατμόσφαιρα που αποπνέουν άλλες πόλεις. Είναι φιλική προς τον επισκέπτη, τον προκαλεί να τη γνωρίσει και να την απολαύσει μέσω της μαγείας αυτής της λίμνης. Ακόμα, όμως, κι αν δεν είσαι τόσο αθλητικός τύπος, μια απλή βόλτα κατά μήκος της λίμνης θα σε αναζωογονήσει, θα σε κάνει να αφεθείς στη μαγεία της, να παρατηρήσεις τα πουλιά, να ταΐσεις τις πάπιες, να θαυμάσεις ακόμα και αργυροπελεκάνους, ένα από τα πλέον απειλούμενα παγκοσμίως είδη… Και στην τελική να κάνεις την τουριστική μεν, αλλά ωραία βόλτα με τα καραβάκια, που φεύγουν από το μόλο για το νησάκι του Αλή Πασά, ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λίμνης στον κόσμο. Εκεί θα περπατήσεις στον παραδοσιακό ηπειρώτικο οικισμό, θα επισκεφτείς το μουσείο του Αλή Πάσα, αλλά και τα επτά μοναστήρια τα οποία σχηματίζουν μία μοναστική πολιτεία αιώνων.

2. Βόλτα για καφέ σε μια ολοζώντανη καστροπολιτεία
Άλλο ένα σημείο αναφοράς για την πόλη των Ιωαννίνων είναι το πανέμορφο κάστρο της, ένα από τα ελάχιστα κάστρα που εξακολουθούν να κατοικούνται σήμερα. Ένα κάστρο που περιβάλλει με τα τείχη του τη μισή πόλη, που μοιάζει να βγήκε από άλλη εποχή και να έχει σταματήσει στο χρόνο, τότε που μετρούσαμε σε γρόσια και μαλάματα στα μαγαζιά με τα ασήμια. Το πανέμορφο κάστρο με τους τρεις πολυγωνικούς πύργους, αλλά και τα μουσεία του, που ψιθυρίζουν ιστορίες είναι μια άλλη πόλη μέσα στην πόλη. Είναι μια μυστηριώδης πόλη που αξίζει να την περπατήσεις, να τη γνωρίσεις και να την απολαύσεις. Στα στενά σοκάκια της αναπτύχθηκαν τα ελληνικά γράμματα, σπούδασαν την τέχνη του πολέμου οι μεγάλοι οπλαρχηγοί και άκμασε η αργυροχρυσοχοΐα, η ηπειρώτικη τέχνη, στην οποία επικεντρώνεται και το θεματικό Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, που θα βρεις αφού περάσεις τη μεγάλη πύλη με το οικόσημο του Αλή Πασά. Γιατί στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το κάστρο της πόλης των Ιωαννίνων αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας και ο πασάς που είχε διοριστεί από το οθωμανικό κράτος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ηπείρου για περισσότερα από 40 χρόνια -από το 1788 μέχρι τις αρχές της ελληνικής επανάστασης. Το ένδοξο παρελθόν του κάστρου αντικατροπτρίζεται παντού, από τα διατηρητέα κτίρια και τις εμπορικές στοές στα στενά δρομάκια, μέχρι το λόφο του Ιτς Καλέ, όπου ενταφιάστηκε κοντά στο Φετιγιέ Τζαμί το ακέφαλο σώμα του Αλή Πασά. Αν έχει ωραίο καιρό πιείτε και ένα καφεδάκι στο καφενείο που υπάρχει μέσα στο Ιτς καλέ ανάμεσα σε γκρεμίσματα και πέτρες. Η ατμόσφαιρα και η θέα από εκεί είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

3. Εκδρομή στο Ζαγόρι και στα Τζουμέρκα
Είναι δεν είναι μια ώρα από τα Ιωάννινα τα χωριά του όμορφου Ζαγορίου, αξίζουν να τους αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα και να γνωρίσετε κάποια από αυτά. Είτε για πεζοπορία στη φύση, καθώς τόσο η περιοχή του Ζαγορίου όσο και των Τζουμέρκων έχουν απίστευτα φυσικά μονοπάτια, είτε για απλή βόλτα στα χωριά εξορμήστε και εξερευνήστε την αρχοντική Αρίστη και το Μονοδένδρι, την πανέμορφη Βίτσα (με απαραίτητη στάση στο ναό των μανιταριών, την ταβέρνα Κανέλα και Γαρύφαλλο, τηλ. 26530 71671), τους Κήπους, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο. Τολμήστε να κάνετε ράφτινγκ στα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη με τη φροντίδα της Trekking Hellas ή ακόμα και να διασχίσετε τη συγκλονιστική χαράδρα του Βίκου με τη συνοδεία ενός έμπειρου οδηγού. Τα έχω δοκιμάσει και τα δύο και είναι από τις πιο όμορφες εμπειρίες που έχω ζήσει στη φύση. Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα μνημείο της φύσης, το οποίο εκτείνεται από το χωριό Μονοδένδρι μέχρι το χωριό Βίκος. Έχει μήκος γύρω στα 12 χλμ., αλλά η μοναδικότητά του, αυτή που του χάρισε μια ξεχωριστή θέση στο βιβλίο Γκίνες είναι το βάθος του σε σχέση με το πλάτος του (σε ένα σημείο που έχει 1100 μέτρα πλάτος φτάνει τα 900 μέτρα βάθος!). Η διάβαση της χαράδρας του Βίκου θα σας πάρει περίπου 6-7 ώρες και είναι μια ωραία και διαφορετική εμπειρία. Το ωραίο με τα Ζαγοροχώρια είναι ότι είναι πολλά και έτσι ανακαλύπτεις όλο και κάτι καινούριο ακόμα και αν τα έχεις επισκεφτεί ξανά. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι κανόνας απαράβατος στην περιοχή, η δε κουζίνα πραγματικός γαστρονομικός θησαυρός, ενώ οι Ηπειρώτες είναι άνθρωποι αυθεντικοί, ανοιχτόκαρδοι και περήφανοι για τον τόπο τους.

4. Ξενάγηση στο Σπήλαιο Περάματος
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και μεγάλο σπήλαιο που ανακαλύφθηκε το 1940, όταν οι κάτοικοι του χωριού προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο, οι σπηλαιολόγοι Ιωάννης και Άννα Πετροχείλου άρχισαν συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφηση του σπηλαίου ώστε να αξιοποιηθεί τουριστικά, κάτι που συνεχίζεται και τώρα. Ο πλούσιος διάκοσμός του από σταλακτίτες και σταλαγμίτες και οι αναρίθμητοι θάλαμοί του συναγωνίζονται σε ομορφιά τα καλύτερα σπήλαια του κόσμου. Σκεφτείτε μόνο ότι τα είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών του φτάνουν τα 19, ενώ στα περισσότερα σπήλαια δεν ξεπερνούν τα 10! Ενδιαφέρον έχει και η ξενάγηση εκεί που θα βγάλετε τα εισιτήρια, όπου θα δείτε ανάμεσα σε άλλα εκθέματα και το ομοίωμα μιας αρκούδας, καθώς κατά τη διάρκεια των πρώτων ανασκαφών που έγιναν στο σπήλαιο βρέθηκαν στα σπλάχνα του απολιθωμένα οστά, δόντια και το κρανίο μιας αρκούδας πολλών χιλιάδων ετών. Το Σπήλαιο Περάματος διαθέτει και τουριστικό τρενάκι με δύο βαγονάκια για να μεταφέρει τους επισκέπτες από την είσοδο του Περάματος προς το Σπήλαιο. Δυστυχώς όμως κάνει το δρομολόγιο μόνο όταν γεμίζει οπότε δεν είναι σίγουρο ότι θα σας πάει μέχρι εκεί. Είναι εύκολο, ωστόσο, να πάτε και με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο (5 λεπτά απόσταση) και να παρκάρετε κοντά στο Σπήλαιο (τηλ. 26510 81521, 26510 86202, www.spilaio-perama.gr).

5. Διαμονή στο Hotel Du Lac
Για να κάνετε όλα τα παραπάνω χρειάζεστε μια βάση από όπου θα ξεκινάτε κάθε εξόρμηση και δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη από το πανέμορφο Hotel Du Lac, που φέτος μάλιστα κλείνει τα 20 χρόνια λειτουργίας του. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε κομβικό σημείο, ώστε να είστε κοντά στους κεντρικούς δρόμους που οδηγούν στα χωριά, αλλά και στην ίδια την πόλη. Είναι χτισμένο κατά μήκος της ειδυλλιακής λίμνης και πολύ κοντά στην ωραιότερη παιδική χαρά που υπάρχει στην Ελλάδα με παλαιού τύπου παιχνίδια. Έτσι, πριν καλά καλά πας για πρωινό, αξίζει να κάνεις μια αθλητική δραστηριότητα στη λίμνη (άλλωστε μπορείς να νοικιάσεις ποδήλατο από την υποδοχή του ξενοδοχείου), ώστε να φας χωρίς τύψεις αμέσως μετά το τρικούβερτο -και λίγα λέω- πρωινό του πεντάστερου ξενοδοχείου. Η αλήθεια είναι ότι ο πρωινός μπουφές του ξενοδοχείου είναι τόσο πλούσιος που απορεί κανείς με τα είδη αβγών, μαρμελάδας και ψωμιών που υπάρχουν. Τα ντόπια προϊόντα φυσικά έχουν την τιμητική τους, με τις Γιαννιώτικες χειροποίητες πίτες να πρωταγωνιστούν στον μπουφέ. Το να πας για πρωινό βέβαια προϋποθέτει ότι θα καταφέρεις να αποχωριστείς το κρεβάτι, πράγμα διόλου εύκολο μιας και τα στρώματα, τα μαξιλάρια και όλο το δωμάτιο είναι «βαλτά» να σε κρατάνε κοντά τους. Αλλά γι αυτό δεν υπάρχει και το room service τελικά; Γενικά το ξενοδοχείο έχει παντού χώρους για χαλάρωση και άραγμα, αναπαυτικά καθίσματα, καναπέδες, εστιατόρια και ένα πανέμορφο spa που αποτελείται από εσωτερική πισίνα, χαμάμ και σάουνα, στο οποίο μπορείς να κλείσεις και μασάζ.

Η ατέλειωτη άπλα συνεχίζεται και στους εξωτερικούς καταπράσινους χώρους, με φόντο πάντα τη λίμνη Παμβώτιδα, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για μικρά παιδιά, αφού μπορούν να τρέξουν ανεμπόδιστα και χωρίς φόβο. Μάλιστα ακριβώς δίπλα στο ξενοδοχείο είναι και ένα πρωτότυπο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στο οποίο οι μικροί μπόμπιρες μπορούν να εκπαιδευτούν στην οδήγηση ποικίλων οχημάτων!

Όσο για το φαγητό; Εκτός από το a la carte εστιατόριo Du Sel, στο οποίο θα βρείτε αυτό το διάστημα και ένα ειδικό μενού αφιερωμένο στη γαλλική κουζίνα με αφορμή το Gout de France, υπάρχει το ατμοσφαιρικό Μοναστηριακό, στο οποίο αξίζει να πάτε για δείπνο και να απολαύσετε τις δημιουργικές προτάσεις του σεφ, που δίνουν έμφαση στα προϊόντα της Ηπείρου και στη γαστρονομική παράδοση του τόπου. Εκεί απολαύσαμε πεντανόστιμα Βασιλομανίταρα Πίνδου σβησμένα με κρασί, το πολύ νόστιμο Φιλέτο πέστροφας με αμύγδαλα, σάλτσα λεμονιού και σπαγγέτι λαχανικών, αλλά και το Μαύρο κοτόπουλο με σάλτσα τσαγιού και κρόκο Κοζάνης, που συνοδευόταν από χόνδρο δίκοκκου σιταριού με φασκόμηλο. Για πιο χαλαρές καταστάσεις, προτιμήστε το Cafe Bistrot La Buvette, τον all day χώρο στον οποίο θα απολαύσετε τον καφέ ή το κρασί σας, συνοδεύοντάς τα με ελαφριά σνακ και πάντα με την εξαιρετική θέα στη λίμνη Παμβώτιδα να συμπληρώνει το σκηνικό (Hotel Du Lac: Κ. Παπούλια & Ίκκου, τηλ. 26510 59100, www.hoteldulac.gr).

Διάβασε ακόμα
Ιωάννινα: Η πρωτεύουσα της Απείρου Χώρας
Ιωάννινα: Ταξίδι στην παράδοση της γεύσης