Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα, το Παράλιο Άστρος, στην αγκαλιά του Αργολικού κόλπου, αποτελεί έξυπνη ιδέα για μία σύντομη value for money απόδραση που παρατείνει το καλοκαίρι για λίγο ακόμα. Εκτός από βόλτες δίπλα στη θάλασσα και πάνω σε καλοδιατηρημένους πεζόδρομους, το «λιμάνι» της Βόρειας Κυνουρίας διαθέτει μερικές εξαιρετικές διευθύνσεις για φαγητό με σεβασμό στις πρώτες ύλες του τόπου και απολαυστικότατο παγωτό από φρέσκο ντόπιο γάλα και μοναδική γεύση. Εμείς βρεθήκαμε στην περιοχή και ιδού οι προτάσεις μας!
Εστιατόριο Ρήγας
Στο δρόμο προς τον Φάρο, μπροστά στη θάλασσα και στα καραβάκια των ψαράδων, ο σεφ Γιώργος Κουρμπέλης ανεβάζει τον πήχη της κλασικής ψαροταβέρνας με πιάτα που ικανοποιούν τόσο τον ουρανίσκο μας όσο και την ανάγκη μας να απολαύσουμε παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με αύρα Μεσογείου. Γεύσεις που ξεπερνούν την κλασική ψαροταβέρνα, σαλάτες χορταστικές με αέρα αναζωογόνησης και φρεσκάδας, ψαρικά άριστης ποιότητας και εξαιρετικού ψησίματος και μία ομάδα γεμάτη όρεξη να δημιουργεί νέα πιάτα με φρέσκα υλικά συνθέτουν ένα γαστρονομικό μενού που αξίζει την προσοχή – και την επίσκεψη – οποιουδήποτε βρεθεί στο Παράλιο Άστρος.
Από τα ορεκτικά, η φρέσκια φάβα αναδεικνύεται στο καλύτερο πιάτο για να ανοίξετε την όρεξη και το μεσημεριανό ή απογευματινό σας. Η απαλή της γεύση, η βελούδινη υφή και η σωστή ποσότητα ελαιόλαδου πρωταγωνιστούν. Δίπλα της, ο σωστά αποκεφαλισμένος γαύρος ταιριάζει υπέροχα. Στη τελική γεύση που αφήνει ο συνδυασμός τους στον ουρανίσκο. Αν και ιδιαίτερα μικρός σε μέγεθος, ο γαύρος του Ρήγα καταφέρνει να κλείσει μέσα του όλο το ελληνικό καλοκαίρι. Όπως και τα θαλασσινά του. Επιλέγοντας συνειδητά να προμηθευτεί μύδια από την Κόρινθο, ο Ρήγας δημιουργεί μία πεντανόστιμη κόκκινη σάλτσα με εσάνς μπαχαρικών και μυρωδικών, η οποία μαλακώνει το κέλυφος τους και δίνει γεύση στη σάρκα τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος, και το λεμονάτο χταποδάκι, του οποίου το μαλακό και σωστά ψημένο σώμα το μετατρέπει στον ιδανικό συνοδευτικό μεζέ ούζου ή τοπικής αρκαδικής μπύρας. Μην φύγετε από τον Ρήγα αν δεν δοκιμάσετε τις χορταστικές μακαρονάδες του. Επιλογές πολλές, αλλά όλες πεντανόστιμες και φτιαγμένες με ελληνικά υλικά. Οι γευστικοί μας κάλυκες αγάπησαν λίγο πιο πολύ αυτή με την τσακώνικη μελιτζάνα – το φημισμένο προϊόν ΠΟΠ της Κυνουρίας γενικότερα και του Λεωνιδίου ειδικότερα. Άφθονο τριμμένο τυρί και κάθε πιρουνιά δεν σταματά να διαδέχεται την επόμενη.
Italicus Authentica Gelateria
Παρασκευασμένο από ντόπιο γάλα και ξεχωριστές πρώτες ύλες, το παγωτό της «Italicus Authentica Gelateria» είναι ο καλύτερος τρόπος να δροσίσετε τον ουρανίσκο σας και να του προσφέρετε μία γλυκιά απόλαυση που θα σφραγίσει την ημέρα. Στον γραφικό πεζόδρομο του Παράλιου Άστρους και σε απόσταση ελαχίστων βημάτων από τη θάλασσα, μπορείτε να δοκιμάσετε σπιτικό παγωτό πορτοκαλόπιτα – σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, μία γεύση ηδονική και απολαυστική. Προσωπικά, ως λάτρης τόσο του παγωτού όσο και του συγκεκριμένου γλυκού, έμεινα εντυπωσιασμένος με το πόσο μαεστρικά είχε «δέσει» η υφή του παγωτού με τις μπουκίτσες πορτοκαλόπιτας στο εσωτερικό.
Είτε καθίσετε στη βεράντα του, είτε το απολαύσετε στο χέρι, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την αλμυρή καραμέλα με την εθιστική κολλώδη της υφή και το καταπράσινο φιστίκι, το οποίο, εκτός από έντονο χρώμα, έχει και ξεχωριστή γεύση. Μαστιχωτό παγωτό μπισκότο και δροσιστική στρατσιατέλλα κλείνουν το μάτι στο χειροποίητο χωνάκι της Gelateria, όσο το ιδιαίτερο καϊμάκι γεύσης και αρωμάτων περιμένει να συναντηθεί με το σιρόπι βύσσινο στη γωνία. Μία value for money δροσιστική στάση στο Παράλιο Άστρος ιδανική για κάθε εποχή του χρόνου.