Δύσκολο στο μαγείρεμα και την επιλογή, εύκολο και ελκυστικό στην κατανάλωση του. Το χταπόδι είναι ένα από τα θαλασσινά που θέλουν προσοχή στην εκτέλεση και τους χρόνους του. Χρειάζεται να το παρατηρούμε όσο μαγειρεύεται και να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου να μην σκληρύνει. Όταν, όμως, μαγειρευτεί σωστά και σερβιριστεί με ούζο ή τσίπουρο δημιουργεί έναν απολαυστικό μεζέ, ο οποίος κλείνει μέσα του όλο το καλοκαίρι.

Πώς διαλέγουμε το σωστό χταπόδι;
Μπορεί ο τρόπος που αναμειγνύουμε τα υλικά να δίνει στο φαγητό ταυτότητα και νοστιμιά, όμως, και οι πρώτες ύλες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη γεύση του τελικού αποτελέσματος. Για αυτό, όταν καλούμαστε να επιλέξουμε ποιο χταπόδι θα αγοράσουμε, εμπιστευόμαστε πρώτα τη μύτη μας. Η αίσθηση της όσφρησης δεν μας ξεγελά. Αντιθέτως, μας κατευθύνει στη σωστή κίνηση. Αν το χταπόδι έχει αρχίσει να χαλάει, η μυρωδιά του θα σας αποθαρρύνει. Αφήστε πού σίγουρα οι ψαράδες δεν θα το έχουν στην πρώτη θέση του πάγκου της.

Στη συνέχεια, κοιτάμε προσεκτικά τα βεντούζες. Στην Ελλάδα ειδικότερα και στη Μεσόγειο γενικότερα, κολυμπούν εννέα διαφορετικά είδη χταποδιών, τα οποία διαφέρουν ως προς την εμφάνιση τους σε λεπτομέρειες. Στην ψαραγορά, εντοπίζουμε συνήθως το κοινό. Το κοινό – και καλό – χταπόδι έχει δύο σειρές βεντούζες. Αυτή είναι και η διαφορά του από τους μοσχιούς, ένα υποδεέστερο είδος χταποδιού με φθηνότερη τιμή και λιγότερο απολαυστική γεύση.

Σειρά παίρνουν τα πλοκάμια. Το μυστικό του καλού χταποδιού είναι να είναι καλά χτυπημένο και παραγουλιασμένο. Και τα πλοκάμια του σκληρά και καθόλου εύθραυστα. Αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν το πόσο εξαιρετικής ποιότητας είναι. Τέλος, ρίξτε μία πιο προσεκτική ματιά και στο χρώμα. Το φρέσκο χταπόδι έχει λευκή σάρκα και όχι κόκκινη. Αν το χρώμα του τείνει προς τη δεύτερη κατεύθυνση, αυτό συμβαίνει διότι έχει καταψυχθεί και δεν είναι ημέρας.

Τα μυστικά του μαγειρέματος
Το χταπόδι στο μαγείρεμα δεν χρειάζεται πολλά υγρά. Και αυτό, διότι έχει τα δικά του. Αν θέλετε, λοιπόν, να το κάνετε κρασάτο ή ξιδάτο, προσθέστε το χταπόδι σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό και ρίξτε το ξύδι ή το ελαιόλαδο τα τελευταία πέντε λεπτά. Προσοχή χρειάζεται και στο αλάτι, μιας και το χταπόδι είναι αρκετά αλμυρό από μόνο του.

Πρωτότυπες συνταγές με χταπόδι
Και τώρα πού μάθαμε τα μυστικά, ας μοιραστούμε μερικούς ιδιαίτερους τρόπους να το απολαύσουμε το καλοκαίρι ή όποια εποχή επιθυμούμε.

Σπαγγέτι με χταπόδι, κουκουνάρι και σταφίδες
Μία χορταστική μακαρονάδα με το αγαπημένο θαλασσινό να φέρνει την καλοκαιρινή ραστώνη στο (επι)κέντρο του τραπεζιού. Δείτε την συνταγή εδώ.

Χταπόδι με φασολάκια
Λαδερά και θαλασσινά παντρεύονται σε ένα πιάτο με ελληνική ταυτότητα και υγιεινή διατροφική αξία. Δείτε την συνταγή εδώ.

Χταπόδι στη λαδόκολλα με δάφνη και πράσινες ελιές
Ο πιο παραδοσιακός τρόπος ψησίματος του χταποδιού συναντά την ευωδιαστή δάφνη και τις πράσινες ελιές. Μαζί νοστιμίζουν το ελληνικό καλοκαίρι και δημιουργούν ένα πιάτο που ετοιμάζεται πανεύκολα. Δείτε την συνταγή εδώ.

Καλοκαιρινή χταποδοσαλάτα
Εκτός από κυρίως ή μεζέ, το χταπόδι το καλοκαίρι σερβίρεται και ως σαλάτα. Μία χορταστική επιλογή ιδανική για μεσημεριανό δίπλα στο κύμα ή ελαφρύ βραδινό μετά το μπάνιο σας. Δείτε την συνταγή εδώ.

Κριθαρότο με χταπόδι
Μπορεί οι γαρίδες να αποτελούν την καλύτερη επιλογή για χορταστικό κριθαρότο, όμως, και το χταπόδι κάνει τη διαφορά. Δείτε την συνταγή εδώ.

Χταπόδι ψητό με σάλτσα πιπεριάς
Μία funky συνταγή για να συνοδεύσετε το ψητό χταπόδι με σάλτσα ψητής πιπεριάς και να το αναδείξετε σε πρώτης τάξεως θαλασσινό μεζέ. Δείτε την συνταγή εδώ.

Πολύχρωμες πιπεριές γεμιστές με χταποδόρυζο
Τα γεμιστά είναι το αγαπημένο – και πιο παραδοσιακό – φαγητό του καλοκαιριού. Πλέον, μπορείτε να τα ετοιμάσετε και στην πιο θαλασσινή παραλλαγή τους. Δείτε την συνταγή εδώ.