Όταν πριν από λίγο καιρό βρέθηκα στο Αγρόκτημα Παπάκια στην Αρκαδία -2 χλμ. πριν την Καρύταινα– έμεινα κατενθουσιασμένη από τις εγκαταστάσεις, την όμορφη φύση και τις γεύσεις που δοκίμασα στην ομώνυμη ταβέρνα.

elafia

limnoula

Η οικογένεια Σπυρακόπουλου είναι μια από τις πιο παλιές αγροκτηνοτροφικές οικογένειες της περιοχής της Καρύταινας. Τα 260 περίπου στρέμματα που έχουν σήμερα στην κατοχή τους ο Γιώργος και η Λέλα Σπυρακοπούλου καλλιεργούνταν συστηματικά για περισσότερα από 100 χρόνια. Παράλληλα στην έκταση αυτή που πέρασε στην οικογένεια το 1836 υπήρχε και μαντρί με αιγοπρόβατα. Όταν, λοιπόν, το 1983 ο Γιώργος Σπυρακόπουλος αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την οικογενειακή κληρονομιά και να επενδύσει στον τόπο του μετέτρεψε το μαντρί σε ταβέρνα και δούλεψε πάνω στην ιδέα ενός εκτροφείου, που θα γινόταν πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους. Έτσι, φρόντισε τα χρόνια που ακολούθησαν να εμπλουτίσει τα κτήματα με όσο περισσότερα ζώα και πτηνά μπορούσε, με αποτέλεσμα το 1996, όταν πλέον επέστρεψαν στην περιοχή και τα παιδιά του, Φωτεινή και Σπύρος, η ιδέα του αγροκτήματος να γίνει πραγματικότητα. Σήμερα το αγρόκτημα φιλοξενεί χαρακτηριστικά ζώα της εγχώριας πανίδας, τόσο άγρια όσο και οικόσιτα. Περπατώντας στα πέτρινα οριοθετημένα μονοπάτια του θα δείτε ελάφια (πλατώνια), αγριογούρουνα (καθαρή ράτσα του γένους Sus scrofa), φασιανούς, πέρδικες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες, ορτύκια, στρουθοκάμηλους (του γένους Emu και Black Africa), ελληνικά γαϊδουράκια, πάπιες, χήνες, νεροχελώνες και άλλα.

dentrospito-papakia

paidi-papakia

Η χαρά του παιδιού
Τα Παπάκια είναι ιδανικός τόπος για τα παιδιά, αφού θα ενθουσιαστούν με τα ζώα, θα τα ταϊσουν, ενώ μπορούν και να ιππεύσουν γαϊδουράκια ή άλογα με τη βοήθεια και τη συνοδεία πάντα των ανθρώπων του κτήματος. Ελεύθερος χώρος για να παίξουν με ασφάλεια, υπάρχει παντού, όμως, ανάμεσα στην ταβέρνα και στην καφετέρια, που λειτουργεί στο κτήμα θα βρείτε και μια παιδική χαρά αληθινή όαση. Ο μεγάλος χώρος παιδικής δραστηριότητας είναι εξολοκλήρου φτιαγμένος από ξύλο και σχοινί, με το δεντρόσπιτο να δεσπόζει και διάφορα παιχνίδια αναρρίχησης και ισορροπίας να προκαλούν όλα τα παιδιά να τα δοκιμάσουν. Μάλιστα συχνά διοργανώνονται θεματικές δραστηριότητες ή θεατρικά παιχνίδια σε συνεργασία με έμπειρους παιδαγωγούς: Από διάβασμα παραμυθιών δίπλα στο τζάκι τον χειμώνα και κυνήγι θησαυρού στο αγρόκτημα μέχρι αναπαράσταση γεωργικών εργασιών με λαογραφικά εκθέματα.

taverna

Σπιτικές γεύσεις που φέρνουν την παράδοση στο πιάτο
Η ταβέρνα στα Παπάκια λειτουργεί χειμώνα – καλοκαίρι και ο εσωτερικός χώρος μάλιστα είναι διαμορφωμένος σαν λαογραφικό μουσείο με εκθέματα καθημερινής ζωής και εργαλεία που χρονολογούνται προ του 1700. Το καλοκαίρι τα τραπέζια στήνονται έξω, δίπλα από δυο γραφικές λιμνούλες, που φιλοξενούν παπάκια, χήνες, κύκνους και μια μικρότερη παιδική χαρά. Οι γεύσεις ακολουθούν την εποχικότητα και όλα τα φαγητά μαγειρεύονται από την ίδια την οικογένεια Σπυρακόπουλου. Τα πιάτα που βγαίνουν από την κουζίνα είναι πιάτα παραδοσιακά και σπιτικά, που μας φέρνουν μνήμες από το χωριό. Στιφάδο, πατάτες με ρίγανη, λαζάνια καμμένα με φρέσκο πρόβειο βούτυρο, κοκκινιστό να γλύφεις τα δάχτυλά σου, φρεσκοψημένα κρέατα στα κάρβουνα, αλλά και πιάτα με κυνήγι από το εκτροφείο (από ζώα που έχουν φτάσει σε σημείο σφαγής ή σιτέματος), όπως ελαφάκι κοκκινιστό με μανιτάρια, αγριογούρουνο φρικασέ, ορτύκια γκιούλμπασι και κόκορα κρασάτο. Αν πάλι την ώρα που το επισκεφτείτε δεν πεινάτε, υπάρχει μια ξύλινη καφετέρια, που λειτουργεί από το 2011, στην οποία θα απολαύσετε τον καφέ σας ή ένα απεριτίφ συνοδεία πεντανόστιμων παραδοσιακών γλυκών. Σαν να λέμε ραβανί, σοκολατοκαρυδόπαστα, ρυζόγαλο ή κάποιο γλυκό του κουταλιού…

pony

papakia

info
2 χλμ. πριν την Καρύταινα Αρκαδίας, τηλ. 27910 31309, 6945 491906, www.agroktimapapakia.gr
Το αγρόκτημα Παπάκια αναλαμβάνει και εκδηλώσεις, όπως γάμους, βαφτίσια και άλλες δεξιώσεις.