Η Σκανδιναβική πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε γαστρονομικό προορισμό με τους επισκέπτες να συρρέουν όχι μόνο για να δουν τα αξιοθέατα αλλά και για να γευτούν την περίφημη σκανδιναβική κουζίνα, για την οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται έντονα λόγος από τα διεθνή μέσα.

COPENHAGEN_ANOIGMA

Η άνθηση της λεγόμενης Νέας Νορδικής Κουζίνας (Νew Nordic Cuisine), που την τελευταία δεκαετία κάνει τη δική της επανάσταση, είναι σαφέστατα αποτέλεσμα σκληροπυρηνικού marketing, πρωτεργάτης του οποίου θεωρείται μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της παγκόσμιας γαστρονομίας, ο ιδιοκτήτης του Noma Ρενέ Ρεντζέπι. Προφανώς όμως και το εστιατόριο του, το οποίο έχει κλείσει προσωρινά και λειτουργεί μόνο σαν pop up στο μακρινό Μεξικό, δεν είναι το μοναδικό αξιόλογο της περιοχής. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές επιλογές που σπάνε τα εγχώρια (και όχι μόνο) γευστικά κοντέρ και πρέπει να γνωρίζετε.

amass

Amass
O Αμερικανός Matthew Orlando, πρώην chef de cuisine στο Noma, είναι ο σεφ και ιδιοκτήτης του Amass, την κουζίνα του οποίου με μία λέξη περιγράφει ως «αυθόρμητη». Το εστιατόριο είναι εγκατεστημένο στη βιομηχανική περιοχή του Refshaleøen και οι προτάσεις του χαρακτηρίζονται από μια τολμηρή και παράλληλα ενδιαφέρουσα απόδοση. Τα λαχανικά και τα μυρωδικά τους προέρχονται από το μποστάνι του εστιατορίου και ο πήχης της ποιότητας των επιλογών είναι ψηλά δεδομένου ότι ετησίως συμπεριλαμβάνεται από έγκριτους οδηγούς και λίστες ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της πόλης αλλά και του κόσμου.
http://amassrestaurant.com/

relae

Relae
Το βραβευμένο εστιατόριο από τη Michelin με ένα αστέρι βρίσκεται στην περιοχή Nørrebro και φημίζεται για την πρωτότυπη απόδοση παραδοσιακών σταθερών με δημιουργικούς πειραματισμούς που κατά κανόνα ωθούν τη δημιουργική διάθεση της ομάδας. Στην ιστοσελίδα τους δεν συμπεριλαμβάνεται μενού γιατί επιλέγουν να μην αποκαλύπτουν τις προτάσεις ημέρας προκειμένου να διεγείρουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Σκοπός του σεφ και της ομάδας του είναι να ανατρέπουν τυχόν προκαταλήψεις που ενίοτε συνοδεύουν την επίσκεψη σε ένα εστιατόριο που σερβίρει εκλεπτυσμένη κουζίνα καταρρίπτοντας με δημιουργικά τερτίπια την κλασική εικόνα του καθωσπρεπισμού ενός Michelin- άτου εστιατορίου.
http://www.restaurant-relae.dk/en/

geranium3

Geranium
Σε μια χώρα που φέτος μετρά 29 αστέρια Michelin, το Geranium είναι το μοναδικό από τα εστιατόρια της Δανίας που έχει βραβευτεί με τρία αστέρια. Η παρουσία του σε διεθνούς κύρους λίστες, όπως των World’s 50 Best restaurants είναι σταθερή κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι επικεφαλής της κουζίνας είναι ο Rasmus Kofoed, που το 2011 απέσπασε στον παγκόσμιο διαγωνισμό Bocuse D’ore την πρώτη θέση. Στο φαγητό εμπλέκουν ευφάνταστα όλες τις αισθήσεις, ενώ ο σεφ και η ομάδα του οραματίζονται και παρουσιάζουν μια κουζίνα όπου η βιωσιμότητα και οι «καθαρές» γεύσεις έχουν τον πρώτο λόγο.
http://www.geranium.dk/en/

radio-restaurant

Radio
Αν θέλετε να δοκιμάσετε νορδική κουζίνα φτιαγμένη με βιολογικές πρώτες ύλες, αξίζει μια επίσκεψη. Ο Claus Meyer, η ηγετική μορφή πίσω από το κίνημα της νέας νορδικής κουζίνας και συνιδρυτής του Noma, άνοιξε το Radio με δύο συναδέλφους του με τους οποίους μοιράζονταν κοινές γαστρονομικές ανησυχίες. Ένα χρόνο μάλιστα πριν ανοίξουν προσέλαβαν δύο κηπουρούς και φύτεψαν 2 εκτάρια λαχανικών σε εκτάσεις λίγο πιο έξω από την Κοπεγχάγη οι οποίες τα τελευταία 20 χρόνια χρησιμοποιούνται μόνο για βιολογική καλλιέργεια.
http://restaurantradio.dk/

bror1

Bror
Οι σεφ Samuel Nutter και Victor Wågman συγκαταλέγονται ανάμεσα στα «παιδιά του Noma» που στη 12ετή λειτουργία του έχει εκπαιδεύσει γενιές και γενιές… Αφού θήτευσαν και οι δύο στη θέση του sous chef, αποφάσισαν κάποια στιγμή να ανοίξουν το «Bror» (που στα δανέζικα σημαίνει «αδερφός») εστιάζοντας στο απλό φαγητό αποτελούμενο από τις πιο εκλεκτές εποχικές πρώτες ύλες από τη βόρεια Ευρώπη. Η κουζίνα τους είναι νορδική, αποτυπωμένη με στυλ που συνδυάζει το παραδοσιακό με το μοντέρνο ενώ όπως και στο Relae, το μενού τους δεν είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα τους για τους ίδιους λόγους. http://www.restaurantbror.dk/