Νηστεία σημαίνει νοστιμιά όχι μόνο όταν μαγειρεύουμε στο σπίτι αλλά και όταν είμαστε έξω και θέλουμε να χορτάσουμε χωρίς να στερηθούμε την απόλαυση. Ευτυχώς ζούμε σε μια πόλη που είναι γεμάτη λαχταριστές επιλογές που θα καλύψουν και με το παραπάνω την πείνα μας αυτές τις ημέρες. Είτε απέχουμε λοιπόν από το κρέας και τα γαλακτοκομικά λόγω Σαρακοστής είτε μας αρέσει να τρώμε-δοκιμάζουμε εναλλακτικές προτάσεις για τα αγαπημένα μας street food η Αθήνα είναι γεμάτη ενδιαφέρουσες προτάσεις για όλες τις ώρες της ημέρας.
El burro tacos y tequila
Νηστεία χωρίς tacos γίνεται; Δε γίνεται! “No salsa no tacos” που λένε και οι φίλοι μας οι Μεξικανοί και δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω περισσότερο και μάλιστα να προσθέσω, ότι για εμένα δεν υπάρχει περίοδος νηστείας χωρίς vegan tacos στο μενού εξόδου. Στην κορυφή, λοιπόν, της λίστας μου το all time classic, Tacos με καλαμαράκι δια χειρός Γιώργου Γεράρδου στο πάντα χαρούμενο και φεστιβαλικό El Burro στο Κουκάκι. Τραγανό και πεντανόστιμο, φρεσκοτηγανισμένο καλαμαράκι «αγκαλιά» με τρυφερό κολοκυθάκι, ζουμερή ντομάτα, μαγειρεμένο λάχανο και ένα έξυπνο twist από φρέσκο ξύσμα λεμονιού. Φυσικά δε ξεχνώ να το συνοδεύσω με γουακαμόλε, που και αυτό εδώ πληροί τις ιδανικές αναλογίες και ένα παγωμένο ποτήρι Margarita λεμόνι για να εξελιχθεί η βραδιά -και η νηστεία- όπως της αξίζει! Λ. Χρ.
Δημητρακοπούλου 102, Κουκάκι, τηλ.: 693 225 6596
Η σπανακόπιτα της Κόνιτσας
Σε αυτό το μαγαζί θα απολαύσετε μερικές από τις νοστιμότερες πίτες που έχετε φάει ποτέ. Αυθεντικές ηπειρώτικες, με φύλλο ανοιγμένο παραδοσιακά στο χέρι και υλικά ολόφρεσκα που προμηθεύονται από μικρούς παραγωγούς, χωρίς ίχνος συντηρητικών, ψήνονται σε μεγάλα ταψιά και προσφέρονται σε κομμάτια. Αυτή την εποχή το μεγαλύτερο σουξέ δικαίως το έχει η σπανακόπιτα που είναι φτιαγμένη με χωριάτικο φύλλο, ζυμωμένο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, γεμισμένο με μπόλικες μοσχοβολιστές πρασινάδες: φρέσκο σπανάκι, πράσο, φρέσκο, ξερό κρεμμύδι και άνηθο. Η πίτα αυτή, όπως και όλες οι πίτες στην Κόνιτσα, εκτός από νοστιμότατη είναι και χορταστικότατη αφού το κομμάτι είναι μεγαλούτσικο και χοντρούλι. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να την αγοράσετε και συσκευασμένη-κατεψυγμένη σε συσκευασία των 2 κιλών (6 μεγάλα κομμάτια) και αν την ψήσετε στο σπίτι. Ζ.Π.
Βασ. Σοφίας 37, Μαρούσι, τηλ.: 210 8029 280
Για vegan σάντουιτς στο Τυράκι
Στη συμβολή Μιαούλη και Παλλάδος, ανάμεσα στους χιλιοπερπατημένους —και νυχτοπερπατημένους— δρόμους του Ψυρρή υπάρχει ένα σαντουιτσάδικο που μας ήρθε από την Κρήτη για να δώσει επιπλέον αξία στο πολυαγαπημένο αυτό σνακ. Ο λόγος; Η τεράστια ποικιλία από ολόφρεσκα υλικά που πλημμυρίζουν γευστικά τα μεγάλα και καλοψημένα ψωμάκια. 25, 26 και 27 είναι τα νούμερα που επιλέγουμε από τον κατάλογο για σάντουιτς σε 3 vegan εκδοχές. Διαλέγουμε το 26 για τα τραγανά καραμελωμένα κρεμμύδια και την ξεχωριστή vegan μαγιονέζα με λιναρόσπορο και αποφλοιωμένους σπόρους κάνναβης, το 27 για την φανταστική vegan πέστο ρόκας και το 25 για το συνδυασμό του τόφου με την ψητή μελιτζάνα και την κρέμα βαλσάμικου. Ανοιχτό από το μεσημέρι και όλο το βράδυ για τους ξενύχτηδες της πόλης. Ε.Τσ.
Μιαούλη 22 και Παλλάδος (γωνία), Αθήνα, τηλ.: 21 1111 5673
H πατατόπιτα της Δήμητρας Γουναρίδη
Το εργαστήριο φύλλου και παραδοσιακής πίτας της Δήμητρας Γουναρίδη έχει μακρά ιστορία και παράδοση από τη Μικρά Ασία. Αν δεν έχει τύχει να δοκιμάσετε τις πίτες της με αυτό το χαρακτηριστικό τραγανό πεντανόστιμο χωριάτικο φύλλο ματσόβεργας, σίγουρα αξίζει να το κάνετε! Οι επιλογές εδώ είναι πολλές, για νηστεύοντες και μη. Στις vegan-νηστίσιμες, αγαπώ την πατατόπιτα! Υπέροχο φύλλο και μοναδική μυρωδάτη γέμιση, με φρέσκο άνηθο και κρεμμυδάκι που ταιριάζουν τέλεια με την πατάτα, ιδανικό σνακ για όταν βρίσκεστε έξω και νηστεύετε και φυσικά και για το γραφείο όταν δουλεύετε. Μια επίσης πολύ νόστιμη και δελεαστική πρόταση είναι η πίτα Καρπάθου με λαχανικά -πρωταγωνιστούν τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες- και μπόλικα μυρωδικά. Πέρα του ότι μπορείτε να αγοράσετε κομμάτι πίτας και να καταναλώσετε ενώ είστε έξω, υπάρχουν και οι -ποιοτικότατες και χειροποίητες- επιλογές σε ολόκληρες πίτες. Στις μη νηστίσιμες -καθώς έχει τυρί- να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τη μανιταρόπιτα. Εδώ τα μανιτάρια παντρέυονται τόσο αρμονικά με τις κόκκινες πιπεριές σε μια πίτα που είναι ιδανική για όλες τις ώρες και μπορείτε να τη βρείτε και σε ταψί, για να μη φάτε μόνο ένα κομμάτι! Ν.Κ.
Πρατήριο – Παρασκευαστήριο
Ευαγγελικής σχολής 3-5, Νέα Ιωνία
Τα νηστίσιμα του Feyrouz
Ήταν μια τυχαία ανακάλυψη πριν από χρόνια που έμελλε να γίνει ένα από τα αγαπημένα μου στέκια για street food φαγητό στην Αθήνα. Το μικρό, πάντα μοσχοβολιστό Feyrouz είναι από τις συνηθισμένες μου στάσεις κάθε φορά που βρίσκομαι στο κέντρο της πόλης. Όλα τα καλούδια που φτιάχνει στο μικρό υπόγειο η κυρία Ελένη Φεϊρούζ είναι ένα και ένα. Για τις μέρες της νηστείας σας προτείνω το ζάαταρ που η λεπτή του πίτα καλύπτεται από ένα μείγμα μπαχαρικών και ξηρών καρπών και στη συνέχεια γεμίζεται με χούμους και δροσερή σαλάτα καθώς και το λαχμανικών όπου συνδυάζει οκτώ λαχανικά και μυρωδικά και συμπληρώνεται από χούμους, ταμπουλέ και πολύχρωμη σαλάτα. Και αν αυτά δεν σας κάνουν τότε επιλέξτε ένα από τα χορτοφαγικά του πεϊνερλί και ειδικά αυτό με στολίζεται με παντζάρι, μπρόκολο, κουνουπίδι, λιαστή ντομάτα και κάπαρη. Β.Δ.
Καρόρη 23 & Αγάθωνος 2, τηλ. 213 0318060
Για «βαρκούλα» με φαλάφελ στο Κουκάκι
Το έχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πάει κάποιος στο Κουκάκι. Ένας από αυτούς είναι σίγουρα και το φαλάφελ του. Σε ένα στενάκι, αρκετά κοντά στην Ακρόπολη, θα βρείτε ένα καλαίσθητο μικρό μαγαζάκι, ονόματι «Το ρεβίθι». Όπως το μαρτυρά και το όνομά του, εδώ πρωτατγωνιστής δεν είναι άλλος από το αγαπημένο αυτό όσπριο που γίνεται τέλειο vegan ή νηστίσιμο κεφτεδάκι. Η συνταγή παραδοσιακή ανατολίτικη, το τηγάνισμα σωστό και οι γαρνιτούρες ό,τι πρέπει για να αναδείξουν τον πρωταγωνιστή φαλάφελ. Υπάρχει και η πιο -safe- επιλογή της αραβικής πίτας, ειδικά αν το πάρετε στον δρόμο και το φάτε περπατώντας. Αν σκοπεύετε να το φάτε σπίτι σας πάντως ή εκεί, στον λίγο χώρο που έχει, αξίζει να πάρετε την βαρκούλα, όπως τη λένε. Είναι μια λεπτή κυπριακή πίτα, που τη γεμίζουν με όλα τα καλούδια! Αν σας βάλουν από την πεντανόστιμη σος ντομάτας, προσέξτε μη λερωθείτε! Ζητήστε μαχαιροπίρουνο για μεγαλύτερη ασφάλεια! Θα σας το προτείνουν και οι ίδιοι άλλωστε! Ν.Κ.
Παρθενώνος 1, Αθήνα, Τηλ. 2114116494
Τα πληθωρικά τυλιχτά του Απ’ Αλλού
Σταθερή αξία αυτό το μικρό μαγαζί για όσους κυκλοφορούν στα Εξάρχεια, αφού έχει γίνει γνωστό για τα πραγματικά απίθανα, μεγάλου μεγέθους τυλιχτά του και δικαίως δημιουργεί συχνά μεγάλες ουρές, ιδίως τα Σάββατα. Είτε θέλω να νηστέψω, είτε όχι πάντα απολαμβάνω ένα καλό τυλιχτό με αραβική πίτα και φαλάφελ, το οποίο μπορείς να γεμίσεις με ένα σωρό από γαρνιτούρες και για σος να επιλέξεις αυτή με το ταχίνι. Vegan και νηστίσιμη είναι και η επιλογή του μπουρίτο λαχανικών, που φτιάχνουν όλο τον χρόνο και είναι επίσης value for money επιλογή. Εμένα μου αρέσει να προσθέτω στα διάφορα λαχανικά που σου προτείνουν (όπως τριμμένο λάχανο και καρότο) και ψητή μελιτζάνα που του πάει πολύ. Μόνο πρόβλημα ότι δεν θα το βρεις ανοιχτό τις Κυριακές και τα πρωινά, αφού είναι ανοιχτό κάθε μέρα από 1.15 το μεσημέρι έως 1 το ξημέρωμα, ενώ τα Σάββατα κλείνει στις 2 π.μ. Ε.Σ.
Θεμιστοκλέους 47, Αθήνα, τηλ. 215 5014730
Φαλάφελ από φακή στο Φakafel
Αυτά τα μικρά γοητευτικά νηστίσιμα «κεφτεδάκια» μυρίζουν κύμινο, φτιάχνονται από φακές beluga που ζυμώνονται μαζί με κόκκινες φακές, καρότο και κίτρινη πιπεριά και πολλά μπαχαρικά. Είναι τραγανά, απολαυστικά που τρώγονται το ένα μετά το άλλο χωρίς σταματημό και μοιάζουν με τους κεφτέδες ρεβιθιού, το φαλάφελ. Θα τα βρείτε στο Φakafel στη Νέα Σμύρνη σε ένα λιλιπούτειο μαγαζί που φέρνει κάτι από Μαρόκο. Μπορείτε να τα απολαύσετε μόνο τους και να τα βουτήξετε σε κάποια από τις σάλτσες που ετοιμάζουν ή να τα βάλετε σε ένα χορταστικό wrap αραβικής πίτας μαζί με πολλά λαχανικά, μους αβοκάντο ή σάλτσα ντομάτας. B.Δ.
Αδραμυττίου 33, Νέα Σμύρνη, τηλ.216 0036 052
Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς, Ζωή Παπαφωτίου, Εύη Σκλατινιώτη, Εύη Τσιροπούλου, Λουκία Χρυσοβιτσάνου