Αυτή την εβδομάδα πήρα στη σειρά τα εστιατόρια. Μπορεί και να το παραέκανα, αλλά οι ανάγκες του ρεπορτάζ με έκαναν να είμαι εκτός σπιτιού σχεδόν όλα τα βράδια – άλλο που δεν ήθελα.
Το πρώτο, λοιπόν, που επισκέφτηκα ήταν το ολόφρεσκο Gorlomi (Πλουτάρχου 9, Κολωνάκι, τηλ. 210 7251 855). Πρόκειται για ένα ιταλικό εστιατόριο με ωραία αστική ατμόσφαιρα, ζεστή σάλα και μια ήρεμη, χαλαρή, καταπράσινη αυλή. Το μενού του έχει επιμεληθεί ο Ιταλός σεφ του εστιατορίου Pelagos, Luca Piscazzi, ενώ την εκτέλεση του έχει αναλάβει ο νεαρός σεφ Σωτήρης Γιαννόπουλος.
Ο κατάλογος δεν είναι μεγάλος, έχει όμως όλα αυτά που μπορεί να βρει κάποιος σε ένα καθαρόαιμο ιταλικό εστιατόριο – και δεν μιλάμε για πίτσα φυσικά. Από τα πολλά που δοκίμασα ξεχώρισα το Vitello Tonnato, ένα από τα πιο γευστικά που έχω δοκιμάσει ποτέ, με σωστές ισορροπίες και γεμάτη γεύση, την ψητή μελιτζάνα που γεμίζεται με pomodori, φρέσκο βασιλικό και σκεπάζεται με μια σάλτσα από παρμεζάνα – η cucina povera σε όλο της το μεγαλείο – καθώς και την pasta Reginette. Ένα χειροποίητο ζυμαρικό που κόβεται σε μεγάλες λωρίδες με κυματιστές ή σπασμένες άκρες, το οποίο σερβιριζόταν με τρυφερά, αλλά τραγανά κομμάτια από μπρόκολο και pancetta. Πιρουνιά και αναστεναγμός. Επίσης, δεν μπορώ να μην σας αναφέρω την τεράστια Cotoletta alla Milanese -είναι για δύο άτομο το λιγότερο- όπως και το tiramisú που το «χτίζουν» μπροστά σας.
Ανέβηκα επίσης και στην όμορφη ταράτσα του γιαπωνέζικου gastrobar Nyx (Ομήρου 19, Αθήνα, τηλ. 698 1518 000) με την φανταστική θέα του Λεκανοπεδίου και με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Εκεί, ο νεαρός σεφ Δημήτρης Κότσαλης παίζει με ιαπωνικές πρώτες ύλες και συνταγές, βάζει εντάσεις στα πιάτα του, κρατώντας όμως πάντα τις ισορροπίες και προσφέρει νόστιμες δημιουργίες. Επειδή, πιο πολλά θα σας πω προσεχώς, μέχρι τότε θα κάνω ένα spoiler λέγοντάς σας ότι τα dumplings γεμιστά με γαρίδα και λαβράκι που σερβίρονται με χορταρικά και μια φοβερή beurre blanc και τα μικρά sliders tuna που μοιάζουν με μικρά burgers, είναι από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε.
Τρίτη έξοδος ήταν το «φρέσκο» Ex Machina (Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι, τηλ. 2107560362) του Άνταμ Κοντοβά. Σε αυτό το νέο, ωραίο χώρο στην ανοιχτή κουζίνα του ο Άνταμ ανακατεύει τις μαγειρικές κουλτούρες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και τις Μέσης Ανατολής δημιουργώντας πιάτα με εντάσεις και πολλά αρώματα. Από τον κατάλογο, ο οποίος χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες αξίζει να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά αιγυπτιακά ταμίε (ta’ameya), που μοιάζουν με τα φαλάφελ αλλά γίνονται από κουκιά, με μια πολύ νόστιμη και δυνατή soya mayo, το κουνουπίδι με τη σάλτσα από espresso, τη δροσερή τάρτα μελιτζάνας πάνω σε αιγυπτιακό φετίρ καθώς και την «ορφανή» μακαρονάδα που στην βάση της κρύβει μια βαθιά νόστιμη μπισκ που δεν θα θέλετε να τελειώσει.
Επισκέφτηκα επίσης και έναν μικρό «παράδεισο» γεμάτο μαλακά cookies, που μόλις άνοιξε στα Βόρεια. Ο λόγος για το The Cookie Dude (Ρόδου 4, Μαρούσι, τηλ. 211 0015 710). Εκεί ο Δημήτρης Βάτης μαζί με τον Jamie Βαζάκα κάθε μέρα φουρνίζουν, προς στιγμής, έξι διαφορετικά είδη cookies: ένα chocolate chip με διπλή σοκολάτα (γάλακτος και μαύρη), ένα triple chocolate (λευκή, μαύρη και γάλακτος), ένα red velvet με βανίλια και δύο διαφορετικές σοκολάτες (λευκή και μαύρη), ένα soft double brownie cookies με επικάλυψη λευκής σοκολάτας ή επικάλυψη φιστικοβούτυρου και ένα vegan με βρώμη, σταφίδες και μαύρη σοκολάτα.
Τα τέσσερα από αυτά βγαίνουν και σε πιο μεγάλο μέγεθος και είναι το ίδιο ή ίσως και περισσότερο απολαυστικά. Επίσης στα μεγάλα θα βρείτε και ένα ακόμη είδος με διπλή σοκολάτα και φυστικοβούτυρο. Τέλος, στη βόλτα που έκανα εκεί στο Μαρούσι δεν μπόρεσα να μην περάσω και από τον Τερζίδη – Γεύση όπως παλιά (Μητροπόλεως 33, Μαρούσι, τηλ. 210 6126 664). Ένα παραδοσιακό μπουγατσάδικο που φτιάχνει μπουγάτσα με φύλλο αέρος και φοβερή κρέμα – την συνταγή την έχουν φέρει από τις Σέρρες από όπου και κατάγεται η οικογένεια Τερζίδη – αλλά και βουτυράτη τυρόπιτα κουρού και παστουρμαδόπιτα με χειροποίητο χοντρό φύλλο.