Την προηγούμενη Κυριακή, 1 Οκτώβρη, ήταν η Παγκόσμια ημέρα του καφέ. Έτσι, αν και ετεροχρονισμένα, είπα να σας κάνω μια βόλτα από την αγαπημένη μου οδό του κέντρου όπου βρίσκονται τέσσερα ενδιαφέροντα coffee shop, που αξίζει να τα γνωρίζετε. Ο λόγος για την Εμμ. Μπενάκη. Εκεί, λοιπόν, βρίσκουμε το γνωστό καφέ Taf (Εμμ. Μπενάκη 7, τηλ.: 210 3800 014). Ήταν το πρώτο που άνοιξε στην περιοχή και από τα πρώτα μαγαζιά από τα οποία ξεκίνησε η «επανάσταση» του ποιοτικού καφέ στη χώρα μας. Πίσω από αυτό βρίσκεται ο Γιάννης Ταλούμης, ένας άνθρωπος που λατρεύει και γνωρίζει όσο λίγοι τον πράσινο κόκκο. Σε αυτό το μικρό καφέ, με το ήσυχο πατάρι, θα βρείτε όλη την γκάμα των καφέδων που διαθέτει η ομώνυμη εταιρία. Μπορείτε να ζητήσετε ένα freddo espresso στο χέρι ή να καθίσετε στα λίγα τραπέζια που βγάζει έξω και να απολαύσετε έναν φίλτρου ή κάποιο ζεστό ρόφημα espresso.

Ακριβώς απέναντι, συναντάμε το Kolor (Εμμ. Μπενάκη 7, τηλ.: 210 3810 017) ένα κατάλευκο, φωτεινό καφέ με πιο νεανικό χαρακτήρα. Το blend ροής τους είναι μια μίξη από δύο διαφορετικούς καφέδες από τη Βραζιλία, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για έναν ήπιο, ισορροπημένο καφέ χωρίς οξύτητες και εντάσεις. Σας το προτείνω για κρύο ή ζεστό espresso. Αν θελήσετε κάτι πιο «ιδιαίτερο» τότε ρωτήστε ποιον καφέ μοναδικής προέλευσης έχουν στους μύλους τους.

Λίγο πιο πάνω είναι το Cupaki Street Espresso (Εμμ. Μπενάκη 9, τηλ.: 210 3810 123). Πρόκειται για μια αξιόλογη αλυσίδα καφέ που εδώ και τέσσερα χρόνια σερβίρει ποιοτικά καφέδες με χαρακτήρα. Οι περισσότεροι συνήθως σταματούν για έναν στο χέρι, αν και διαθέτει και μερικά τραπέζια στο μεγάλο σκεπαστό πεζοδρόμιο. Από την απέναντι μεριά της Μπενάκη, στην γωνία, βρίσκουμε το Motiv (Εμμ. Μπενάκη 20, τηλ.: 210 3810 899). Μακρόστενο με βιομηχανική ατμόσφαιρα παίζει με πολλούς μοναδικής προέλευσης καφέδες, που θα σας τραβήξουν την προσοχή. Επίσης διαθέτει και γλυκά (cinnamon και cardamom rolls, babka κ.ά.) καθώς και αλμυρά που τα φτιάχνουν στο δεύτερο κατάστημα που έχουν στο Παγκράτι.

Στις νέες αφίξεις τώρα, που δεν σταματάνε, έχουμε το άνοιγμα του Gallina Αthens (Μαρκ. Μπότσαρη 49, τηλ. 2109237425) στο πολύβοο Κουκάκι. Ένα εστιατόριο που η κουζίνα του βασίζεται κυρίως στην εγχώρια πρώτη ύλη, με επιρροές από την γαλλική και σκανδιναβική κουζίνα. Την επιμέλεια του μενού έχει ο σεφ Παύλος Κυριάκης (γνωστός από το βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin The Zillers), ενώ την εκτέλεση του έχουν οι Χρήστος Χίττος και η Cacilia -Sophia Stamatis. Επίσης μεγάλη βαρύτητα έχουν δώσει και στην λίστα των κρασιών (500 ετικέτες από ελληνικό και ξένο αμπελώνα) που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε λίγες μέρες, περιμένουμε ακόμα να ανοίξει και το all day Bless Me Father στην πλατεία Καρύτση. Μαθαίνω ότι το μενού που έχει επιμεληθεί ο Ασημάκης Χανιώτης από το μισελενάτο Pied à Terre του Λονδίνου θα είναι επικεντρωμένο στα αυγά, ενώ τα ποτά θα έχουν την υπογραφή του Αλέξανδρου Γκικόπουλου.

Νόστιμα νέα έχουμε και από το Feyrouz (Καρόρη 23, Αθήνα, τηλ.: 213 0318 060) που δίπλα από την γλυκιά του εκδοχή, ετοιμάζει ένα χώρο όπου θα σερβίρει μαγειρευτά φαγητά. Επίσης, το «ήσυχο» μπαρ του Παγκρατίου Abstract (Αρκτινού 10, τηλ.: 694 1611 619) επεκτείνεται και στον διπλανό χώρο του πεζόδρομου και θα τρέξει ένα italian -american street food. Τέλος το γνωστό μαγειρείο Ήπειρος (Αλκίνολου 21, Αθήνα, τηλ. 2105151787) μέσα στην κεντρική αγορά της Αθήνας, άλλαξε χέρια και το ανέλαβε ο σεφ Βασίλης Ακρίβος.