Είναι λίγοι εκείνοι που μπορούν να αντισταθούν στο απλό μεγαλείο μιας pizza. Και σίγουρα δεν είμαι ένας από αυτούς.

Η αλήθεια είναι ότι πέρασαν πολλά χρόνια για να έρθει η επανάσταση της «καλής» pizza στη χώρα μας. Όλοι θα θυμάστε εκείνες που έφτιαχναν οι συνοικιακές πιτσαρίες με τα πολλά τυριά και λάδια, την ντομάτα από την κονσέρβα, που τις έψηναν στου φούρνους με πλάκες. Δεν λέω, μύριζαν ωραία, ήταν γευστικές, για εκείνη την εποχή, και πάντα τις ζητούσαμε ζευγάρι (η εποχή του 1+1 δώρο). Ευτυχώς οι εποχές άλλαξαν και εδώ και μερικά χρόνια βιώνουμε την άνθιση της pizza και του ζυμαριού. Μπήκαν στην ζωή μας το προζύμι, αλλά και οι διαφορετικές εκδοχές αυτού του ιταλικού φαγητού. Άνοιξαν, επίσης, και πολλά μαγαζιά τα οποία έβαλαν ξυλόφουρνους και ψήνουν τα προσεγμένα ζυμάρια τους από προζύμι.

Ένα από τα αγαπημένα μου μέρη για pizza είναι το Mario & Luigi The eatalians στην Ηλιούπολη. Λίγο μακριά από εκεί που μένω, όμως αξίζει τον κόπο η απόσταση. Όποια μέρα και να πάτε θα το βρείτε γεμάτο, οπότε προς αποφυγήν δυσάρεστων εκπλήξεων, η κράτηση είναι απαραίτητη. Ας αφήσω όμως τις φλυαρίες κι ας περάσω στο ψητό. Εδώ θα φάτε pizza και pasta. Με το πρώτο να είναι και το πιο δυνατό χαρτί τους. Το ζυμάρι που χρησιμοποιούν είναι diversamente napoletana, μία διαφορετικού τύπου ναπολιτάνικη ζύμη για pizza, με περισσότερη υγρασία, αλλά και πολύ πιο ελαφριά, που ωριμάζει για τουλάχιστον μια μέρα.

Προσωπικά ζητάω πάντα τη Lolita με μορταδέλα, φιστίκι, mozzarella fior di latte, mozzarella di bufala και ricotta. Έχει ωραία αναλογία υλικών και συνδυασμό γεύσεων, στην οποία δεν μπορώ να αντισταθώ. Δεν είναι μόνο το αφράτο ζυμάρι της, ούτε η σάλτσα San Marzano, είναι και η μορταδέλα που μπαίνει από πάνω, χωρίς να ψηθεί, το χοντροτριμμένο φιστίκι Αιγίνης αλλά και ο συνδυασμός των τυριών με την mozzarella di latte να μπαίνει και αυτή ωμή από πάνω. Κι αν νομίζετε ότι θα μείνετε στο ένα κομμάτι, είστε γελασμένοι.

info
Mario & Luigi The eatalians, Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη, τηλ. 2109957953