Ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα που συνηθίζω να ζητώ όταν βγαίνω για brunch είναι το Croque Madame.

Δεν είναι μόνο η απαλή μπεσαμέλ που το πλαισιώνει, είναι και το τηγανητό ή ποσέ αυγό που μπαίνει από πάνω και όταν «σκάσει» ο κρόκος του «λούζει» όλο το πιάτο το με το έντονο κίτρινο χρώμα του. Και μετά είναι και το τοστ που κρύβεται από κάτω με τις άλλοτε αφράτες, άλλοτε ελαφρώς καβουρδισμένες φέτες ψωμιού, που γεμίζονται με τυρί που λιώνει και ζαμπόν.

Το Croque Madame είναι ένα χορταστικό πιάτο και εκεί έξω στην πόλη υπάρχουν πολλές μα πολλές εκδοχές και παραλλαγές του. Μία που σας προτείνω να δοκιμάσετε είναι εκείνη που σερβίρουν στο όμορφο, ατμοσφαιρικό concept store Philos Athens, στη Σόλωνος.

Το συγκεκριμένο μαγαζί, που στεγάζεται σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό, άνοιξε για πρώτη φορά στα τέλη του 2014 και ήταν από τα πρώτα που έφεραν την μόδα των κονσεπτικών μαγαζιών στην Αθήνα. Όμως, έκλεισε για ένα διάστημα για να ανοίξει εκ νέου στις αρχές του 2022. Το ατμοσφαιρικό του σκηνικό δεν γίνεται να μη σας χαλαρώσει. Είναι ένα όμορφο μέρος που φέρνει κάτι από την αίγλη της παλιάς Αθήνας και το κατάλληλο μέρος για να κάνετε μια μικρή παύση και να απολαύσετε το πρωινό ή το brunch σας.

Ο κατάλογός του, που βασίζεται κατεξοχήν στα αυγά, μπορεί να σας κάνει δύσκολη την επιλογή. Παρ’ όλα αυτά, εγώ σας προτείνω να δοκιμάσετε το πληθωρικό Croque madame. Ένα πιάτο με γλυκιά (το θέλει λίγο το αλάτι και το πιπέρι της) μπεσαμέλ η οποία μπαίνει πάνω από τις προζυμένιες φέτες ψωμιού που έχουν γεμιστεί με λιωμένο τυρί και ζαμπόν. Και στην κορυφή, σαν καπέλο, ένα τηγανητό αυγό για να ολοκληρώσει τη νόστιμη και ελκυστική εμφάνιση της «μαντάμ».

Info
Philos Athens, Σόλωνος 32, Κολωνάκι, τηλ. 210 3619163