Μια από τις αποκαλύψεις του φετινού καλοκαιριού ήταν το εστιατόριο Taverna στο ξενοδοχείο Daios Cove στον Αγ. Νικόλαo Κρήτης. Η κουζίνα του φέτος, έπαιξε -και συνεχίζει να παίζει- με την τοπική κουζίνα και με προϊόντα κατεξοχήν από τη γύρω περιοχή. Ο σεφ, Κωνσταντίνος Μάνδυλας και η ομάδα του, παίζουν με τη φωτιά στην κουζίνα του και παρουσιάζουν πιάτα που μπορεί να κρύβουν τεχνικές, όμως έχουν απλότητα και νοστιμιά.

Στα πολλά που δοκίμασα, λοιπόν, στην πρόσφατη επίσκεψή μου, ο καπνιστός ταραμάς που ήρθε στην αρχή με το φρυγανισμένο ψωμί (το περνούν από τη σχάρα για να πάρει λίγο καπνιστό χαρακτήρα από τα κάρβουνα και το περιχύνουν με ωμό εξαιρετικό παρθένο κρητικό, φυσικά, ελαιόλαδο) είναι μια γευστική αμαρτία που θα θέλετε να επαναλάβετε ξανά και ξανά.

Όμως, η λαδένια με το σπανάκι και τα φρέσκα χορταρικά από το μποστάνι, είναι από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε. Έρχεται σε μορφή pinsa (η ρωμαίικη pizza) με προζυμένιο ζυμάρι που φουσκώνει στις άκρες και μένει αφράτο στο εσωτερικό. Το σπανάκι μαζί με τα χόρτα (εποχής) τσιγαρίζονται ελαφρώς χωρίς να χάνουν όμως την τραγανότητά τους και μπαίνουν πάνω στο ψημένο ζυμάρι. Στη συνέχεια μπαίνουν τα φρέσκα μυρωδικά και το λευκό τυρί από τα Σελιά. Ενώ από πάνω προσθέτουν μπόλικο ωμό ελαιόλαδο.

Όσο κι αν μοιάζει μια pinsa, θα σας έλεγα ότι είναι μια πιο μοντέρνα εκδοχή της λαδένιας, που κρατά τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, μιας και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δεν της λείπει. Όπως δεν λείπει και από καμία παραγγελία. Αν βρεθείτε προς τα εκεί, λοιπόν, μην παραλείψετε να τη δοκιμάσετε. Κι αν είστε παραπάνω από τέσσερα άτομα, ζητήστε δύο καλού κακού, μιας και μόνο ένα κομμάτι δεν φτάνει.