Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το brunch που κερδίσει όλο και περισσότερο έδαφος ως η απόλυτη τάση της εποχής μας. Πάντως είτε το είχαμε και στο χωριό μας, είτε δεν το είχαμε, τώρα σίγουρα το έχουμε στην πόλη μας σε αφθονία και μας αρέσει πολύ. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο κάθε αφορμή για απολαυστικό brunch είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη, ειδικά όταν ο εκλεκτός καφές και οι χειροποίητες, αλμυρές και γλυκιές, λιχουδιές συνδυάζονται με shopping. Μια τέτοια περίπτωση είναι το The Makers που βρίσκεται χαμηλά στην Πραξιτέλους.

Πρόκειται για ένα brand που μας είναι ήδη γνωστό αφού πριν από 4 χρόνια η Τέτη Χαρίτου και ο Γιώργος Μπάρλας ξεκίνησαν να φτιάχνουν custom made ποδιές εστίασης και όχι μόνο. Στην αρχή πουλούσαν τις δημιουργίες τους online αλλά στην πορεία δημιούργησαν έναν χώρο στον οποίο συνυπάρχουν το showroom και το κατάστημα λιανικής τους με τις ενδιαφέρουσες προτάσεις φαγητού του σεφ Ηλία Σταυρόπουλου.

Η αισθητική του χώρου είναι λιτή αλλά εντυπωσιακή. Στο κέντρο δεσπόζει ένα τεράστιο μαρμάρινο τραπέζι με ξύλινη βάση το οποίο ως συνέχεια της ανοιχτής κουζίνας που είναι ακριβώς πλάι του κλέβει τις εντυπώσεις. Γύρω γύρω αλλά και στο πατάρι υπάρχουν ράφια και κρεμάστρες με t-shirt, ποδιές, τσάντες, σουπλά, αξεσουάρ κ.ά. Το ασπρόμαυρο σκηνικό ζωντανεύουν μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου και πολλά φωτιστικά σποτ. Έξω από τη μεγάλη, σχεδόν μονίμως ανοιχτή, τζαμαρία υπάρχουν λίγα τραπεζοκαθίσματα γι αυτό και οι κρατήσεις είναι απαραίτητες, ειδικά αν είστε μεγάλη παρέα και θέλετε να έρθετε το Σαββατοκύριακο.

Πήγαμε Κυριακή μεσημεράκι που πραγματικά γινόταν χαμός, ευτυχώς όμως η εξυπηρέτηση ήταν άμεση και το προσωπικό καλά ενημερωμένο και πρόθυμο να μας κατευθύνει. Ξεκινήσαμε με το waffle toast που θυμίζει croque madame και την κρέπα «σπανακόπιτα», δύο signature πιάτα που δικαίως έχουν γίνει ήδη τα αγαπημένα των θαμώνων του μαγαζιού αφού είναι από τις πιο νόστιμες και χορταστικές επιλογές για brunch σε ολόκληρη την Αθήνα. Οι τραγανές βάφλες φτιάχνονται με κεφίρ και ανθόγαλα και γεμίζονται με τσένταρ, ζαμπόν cotto και βιολογικό αβγό μάτι. Η κρέπα είναι λεπτή και ψημένη όσο πρέπει ώστε να κρατάει την υγρασία της αλλά να μην είναι ωμή ενώ το στοιχείο που κάνει τη διαφορά στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η ζύμη της περιέχει μαύρο σουσάμι που δίνει έξτρα crunchy υφή και άρωμα. Μέσα έχει μπόλικο σπανάκι, φέτα, γραβιέρα, φρέσκα μυρωδικά, μαραθόσπορο και από πάνω βιολογικό αβγό μάτι. Με δύο λόγια: Ελλάς-Γαλλία, γευστική συμμαχία!

Στις γλυκές επιλογές, σε πρώτη φάση, μας κέρδισαν και πάλι οι βάφλες, σε εκδοχή «cheesecake» αυτή τη φορά, με κρέμα γιαουρτιού, μαριναρισμένα κόκκινα φρούτα, άχνη και κανέλα. Όμως στη συγκεκριμένη κατηγορία αυτή που δεν περνάει με τίποτα απαρατήρητη είναι η twisted τάρτα λεμονιού με κιτρινόριζα, σάλτσα δυόσμου και φρέσκα μύρτιλλα. Βουτυράτη τριφτή βάση, γλυκόξινη απαλή κρέμα με πολύ δροσερό τελείωμα. Όλα αυτά αλλά και τα αλμυρά που προηγήθηκαν ταίριαξαν τέλεια με τους εκλεκτούς καφέδες που καβουρδίζει η WiseCup για το The Makers.

Όσο περνάει η ώρα ο κατάλογος έχει εξίσου ενδιαφέροντα πράγματα να πει. Για παράδειγμα, η χειροποίητη potato burrata pizza με λεπτοκομμένες πατάτες, πέστο κολοκυθιού, μοτσαρέλα, κουκουνάρι και φρέσκο βασιλικό από το μενού lunch-early dinner που δοκιμάσαμε μας έψησε να ξαναέρθουμε με την πρώτη ευκαιρία για να γευτούμε και τα υπόλοιπα μαζί με κρασί ή κοκτέιλ.

Info
Πραξιτέλους 37, Αθήνα, τηλ.: 210 3311 372
Τιμή: 15 ευρώ το άτομο

Φωτογραφίες: The Makers Facebook Page