Με δυο σχεδόν έτη βίου, το Monzù, έχει ήδη αναδειχθεί σε εκλεκτό τόπο συνάντησης των φίλων της δημιουργικής Ιταλικής κουζίνας. Σπίτι του ένα παλιό αρχοντικό της Κηφισιάς που πρόσφερε χώρο ανάπαυσης στο βασιλιά Όθωνα κατά τη διάρκεια της μετάβασής του από τα ανάκτορα του κέντρου της Αθήνας στην εξοχική του κατοικία στο Τατόι. Η αριστοκρατική σάλα του μαρτυρά την πορεία της στο χρόνο. Παρουσιάζεται ανανεωμένη αλλά διατηρεί τα σκαλιστά της γείσα και τμήματα της παλιάς τοιχογραφίας που της χαρίζουν τη γοητεία μιας άλλης εποχής. Αγκαλιάζεται από φινετσάτους κήπους που προσφέρουν δροσιά τα καλοκαίρια ενώ, τις μέρες του χειμώνα, περιστοιχίζονται από σικάτες τζαμαρίες που συνθέτουν ένα privé σκηνικό, γεμάτο ζεστασιά και θαλπωρή. Στους γουστόζικους χώρους έρχεται να προστεθεί και η βεράντα, με τα τραπέζια της να ρεμβάζουν, προσφέροντας θέα στα πανέμορφα φυτά και τα χαριτωμένα δωμάτια της σάλας.

Το ευχάριστο σκηνικό έρχεται να συμπληρώσει μια άκρως κομψή σε γεύσεις κουζίνα που φέρει την υπογραφή του Γιάννη Λιόκα. Ο σεφ ζωγραφίζει ένα ντελικάτο μενού πάνω σε ιταλικό καμβά, προσθέτοντας έντεχνα έντονες ελληνικές πινελιές που προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στα πιάτα. Το δείπνο μας ξεκινάει με τριλογία χειροποίητων ψωμιών – focaccia, flatbread και προζυμένιο με κεχρί και παπαρουνόσπορο – συνοδεία βουτύρου με κατσικίσιο τυρί, πέστο μυρωδικών και άγριο σκόρδο. Στο κεφάλαιο πίτσα, οι επιλογές είναι μετρημένες αλλά αναμφίβολα ιδιαίτερα προσεγμένες.

Το ζυμάρι γίνεται καθημερινά, ωριμάζει για 48 ώρες και στολίζεται με τα καλύτερα υλικά από μικρές φάρμες της Ελλάδας και της Ιταλίας. Άξια – πολλαπλών θα συνιστούσαμε! – δοκιμών η ‘nduja, με τη γλυκύτητα των καραμελωμένων κρεμμυδιών να εξισορροπείται όμορφα από την ελαφρώς πικάντικη bresaola. Oι ταλιατέλες από καλαμάρι ξεχωρίζουν για τα ντελικάτα αρώματα και τις στρογγυλεμένες τους οξύτητες. Ιδιαίτερα δημιουργική η σελινόριζα “Bolognese” με τη σελινόριζα να εμφανίζεται σε μορφή παπαρδέλας και τη σάλτσα από gremolata και παρμεζάνα ωρίμανσης να προσθέτει μια πολυσύνθετη και, συνάμα, ραφιναρισμένη γεύση.  Στο signature, πλέον, linguine με ταρτάρ γαρίδας Κοιλάδας, έχει προστεθεί χαβιάρι πέστροφας και μανταρίνι που αυξάνουν το γευστικό βάθος του πιάτου αλλά και την αίσθηση φρεσκάδας την οποία χαρίζει στο στόμα. Εξαιρετικός και ο μαύρος χοίρος, ένα ρουστίκ πιάτο με μεστή γεύση που κερδίζει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Πασπαλίζεται με chutney από bacon και συνοδεύεται από σικορέ και κρέμα μήλου. Για τους λάτρεις των πιπεράτων, αρωματικών και καπνιστών γεύσεων, τα τρυφερά μοσχαρίσια μάγουλα είναι η σωστή επιλογή.

Στρώνονται σε καπνιστή κρέμα πολέντας και σκεπάζονται από λαζάνι και πέστο ρόκας. Επειδή ιταλικό χωρίς τιραμισού θα οδηγούσε πιθανότατα σε ρήξη των σχέσεων με τη γειτονική μας χώρα, για το φινάλε, του καθόλα εξαιρετικού μας γεύματος, στο παλκοσένικο ανέβηκε η αέρινη κυρία των ιταλικών επιδορπίων με σικάτο cremieux σοκολάτας γάλακτος ποτισμένο με espresso, αφράτο cake σοκολάτας και mousse mascarpone. Η λίστα των κοκτέιλ, από τους Σπύρο Κερκύρα και Λυκούργο Χριστοθανόπουλο, δίνει ιδιαίτερο βάρος στα spritz, ενώ δε λείπουν οι επιλογές σε negronis, americanos, espresso martinis καθώς και σε signature cocktails. Η προσεγμένη λίστα κρασιών προσφέρει καλές επιλογές από τον ιταλικό και τον ελληνικό καθώς και το διεθνή αμπελώνα. «Θέλουμε να ακονίζουμε συνεχώς τη δημιουργικότητα μας, χωρίς όμως να χάνουμε την ουσία που είναι η προσφορά νόστιμου και όμορφου οπτικά φαγητού στους καλεσμένους μας» λέει ο Γιάννης, κάτι που αυτός και η ομάδα του πετυχαίνουν στο έπακρο.

info
Monzù, Λεωφόρος Κηφισίας 317β, Κηφισιά, τηλ. 210 6200 495
Website: monzu.gr, Instagram: monzu_kifisia