Μια από τις συνηθισμένες ερωτήσεις που μου κάνουν φίλοι και γνωστοί είναι: «Που θα βρούμε καλή pizza;». Η αλήθεια είναι ότι στην Αθήνα υπάρχουν πολλά εστιατόρια αλλά και street food μαγαζιά όπου φτιάχνουν αυτό το ιταλικό φαγητό, για όλα τα γούστα. Δεν είναι όμως όλα αξιοσημείωτα. Θα τολμήσω να πω ότι λίγα είναι εκείνα που θα πρότεινα να επισκεφτεί κάποιος και που θα πήγαινα εγώ ο ίδιος. Για ένα από αυτά θα σας μιλήσω αυτή τη φορά. Ο λόγος για το Le Pizze di San Gennaro στην Νέα Σμύρνη, το καινούργιο μαγειρικό σπίτι του pizzaiolo Marco Genaboni.

Τον Marco τον είχα γνωρίσει χρόνια πριν σε μια άλλη συνοικιακή πιτσαρία, στο Bella Napoli στο Νέο Κόσμο. Εκεί, γνώρισα τα αφράτα ζυμάρια του και θαύμασα την τέχνη του. Όμως, πριν από τρία περίπου χρόνια έφυγε για το Ντουμπάι κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα για να γυρίσει και πάλι στην Αθήνα το 2023 και να ανοίξει το καινούργιο του μαγαζί. Του έδωσε το όνομα του πολιούχο της Νάπολης – αν και εκείνος κατάγεται από τον ιταλικό βορά. Έβαλε ένα ξυλόφουρνο και ξεκίνησε να φτιάχνει τα ζυμάρια του, έτσι όπως ξέρει να κάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αλεύρι, νερό, αλάτι, λίγη μαγιά και έτοιμο. Απλό, όπως το φτιάχνουν στη Νάπολη. Το αφήνει να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 24 ώρες. Άλλες φορές λίγο παραπάνω, ανάλογα με τον καιρό (υγρασία, ζέστη κ.ά.). Μετά το ανοίγει στον μαρμάρινο πάγκο του, το στολίζει με τα υλικά που φέρνει από την πατρίδα του και το ψήνει. Το αποτέλεσμα… μια λαχταριστή πίτσα, με ζυμάρι αφρό, ελκυστικό στεφάνι που παίρνει νοστιμιά από τα ξύλα που καίγονται στο ξυλόφουρνο.

Για παράδειγμα, η Margherita έχει την φρεσκάδα του βασιλικού, τη νοστιμιά της ντομάτας και την απαλή αίσθηση της μοτσαρέλας. Η Adamo & Eva μπορεί να έχει πιο χοντρό ζυμάρι, όμως είναι το ίδιο νόστιμη. Το ξηρό σύκο, συνδυάζεται με την λιωμένη gorgonzola και το prosciutto που μπαίνει πλουσιοπάροχα στο τέλος. H Vesunio παίζει με την έντονη γεύση της n´duja και την γλύκα της κίτρινης ντομάτας. Τέλος, η Mario Merola παντρεύει τρία λευκά τυριά, (ricotta, mozzarela, provola) με τραγανά κομμάτια από παντσέτα, δίνοντας ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα.

Εδώ να σας αναφέρω ότι στον κατάλογο δεν θα βρείτε pasta, μόνο σαν πιάτο ημέρας. Αν λοιπόν, είστε τυχεροί και την ημέρα που το επισκεφτείτε υπάρχει φρέσκια pasta, μην την αφήσετε εκτός παραγγελίας. Θα αποζημιωθείτε. Και φυσικά για το τέλος αφήστε λίγο χώρο για το tiramisú που φτιάχνει ο Marco. Είναι σκέτη αμαρτία. Γλυκό όσο πρέπει, με σπιτικά σαβαγιάρ που δεν έχουν ποτίσει από τον καφέ και με μια απαλή, φρέσκια κρέμα από mascarpone. Αν είστε μεγάλη παρέα μην κάνετε το λάθος και ζητήσετε ένα, θα το μετανιώσετε.

info
Ευξείνου Πόντου 172, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9339 127
20-25 ευρώ με ποτό ή αναψυκτικό