Τα νησιά των Κυκλάδων αποτελούν κατεξοχήν προορισμό για εκείνους που αγαπούν το βαθύ γαλάζιο, την άγρια ομορφιά των γυμνών από βλάστηση τοπίων αλλά και τις παραδοσιακές γεύσεις της νησιωτικής Ελλάδας. Εμείς σας προτείνουμε παρακάτω 23 επιλεγμένα σημεία για να απολαύσετε ψάρι, κρέας και μεζέδες σε ντόπιες συνταγές που μυρίζουν Αιγαίο.

Αρχιπέλαγος
Είδος: ταβέρνα – εστιατόριο
Ιστορία: Για περισσότερα από 35 χρόνια η οικογένεια Μπουρίτη προσφέρει αυθεντική θερμιώτικη κουζίνα, στην ταβέρνα της στην Κανάλα, στο νότιο και λιγότερο τουριστικά αναπτυγμένο μέρος της Κύθνου. Στο τιμόνι της κουζίνας η κυρία Ελένη και στη σάλα ο γιος της ο Δημήτρης, γρήγορος και ανοιχτόμυαλος. Ένα μικρό μποστάνι στο πίσω μέρος της ταβέρνας προμηθεύει τα καλοκαιρινά λαχανικά και τις πατάτες για την κουζίνα, ενώ ο πατέρας Κώστας και οι φίλοι του, κτηνοτρόφοι και ψαράδες του νησιού, φροντίζουν για τα κρέατα, τα τυριά και τα ψάρια.

Σερβίρει: Καταρχάς πολύ νόστιμο φαγητό, με έμφαση στην τοπική παράδοση. Φοβερά σφουγγάτα (στην Κύθνο έτσι λένε ένα είδος τυροκροκέτας με ντόπιο ξινό τυρί), ντοματοκεφτέδες, ταραχτό (στραπατσάδα με τοπικό τυρί τρίμμα), αρνάκι ή χοιρινό στη γάστρα με πατατούλες, κουνέλι κοκκινιστό, γεμιστά και κόκορας κρασάτος οι αδυναμίες μας. Α.Α.

Τιμή: €€
Κανάλα, Κύθνος, τηλ. 22810 32380

Λιοτρίβι
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Η μικρή Ανάφη, με τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, ένας βράχος στην άκρη των Κυκλάδων, γοητεύει τους τολμηρούς επισκέπτες της που αψηφούν την αρκετά δύσκολη πρόσβαση, με την άγρια, ακατέργαστη ομορφιά της. Στο κέντρο της κουκλίστικης Χώρας, το Λιοτρίβι, η ψαροταβέρνα της οικογένειας Κολυδά-Νικολή, είκοσι χρόνια τώρα, γοητεύει με τις γεύσεις της, που στηρίζονται στις ψαριές του οικογενειακού καϊκιού.

Σερβίρει:
Κυρίως ό,τι βγάλει το καΐκι, μαγειρεμένο, ψημένο ή τηγανισμένο αριστοτεχνικά. Από κοντά, λαχανικά από το μποστάνι τους, κρασί από το αμπέλι τους, λίγα μαγειρευτά, μεζέδες και –μην τους παραλείψουμε– γευστικότατοι ντοματοκεφτέδες. Α.Α.

Τιμή: €€-€€€
Χώρα Ανάφης Ανάφη, τηλ. 22860 61209

Αμοργινός
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Η πετρόκτιστη Απείρανθος (τ’ Απεράθου) είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Νάξου. Στον κεντρικό πεζόδρομο του χωριού, ο Γιώργος Αμοργινός με την Κατερίνα τη γυναίκα του και τη Βούλα την αδερφή της έστησαν πριν από 10 χρόνια την ταβέρνα τους, που για μένα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες της Νάξου.

Σερβίρει: Ο Γιώργος εκτρέφει πρόβατα και χοιρινά, ενώ φτιάχνει τα δικά του τυριά. Η Κατερίνα μαγειρεύει νοστιμότατο ναξιώτικο ρόστο, αρδούμια (γαρδουμπάκια), κοιλιδάκια φτιαστά (μια τοπική συνταγή πατσά), αρνάκι λεμονάτο, ενώ στην πολύ δυνατή σχάρα ψήνονται αρνίσια μπιφτέκια και παϊδάκια προβατίνας. Αγαπάμε το «ζαμπόνι» το τοπικό αλλαντικό, που φτιάχνουν μόνοι τους. Α.Α.

Τιμή: €-€€
Απείρανθος, Νάξος, τηλ. 22850 61733

Η Σπηλιά του Νικόλα
Είδος: ταβέρνα – εστιατόριο
Ιστορία: Η ιστορία της Σπηλιάς του Νικόλα ξεκινά πίσω στο 1967, όταν ο Νικόλας Αλεφραγκής με τη βοήθεια τη συζύγου του μετατρέπει τη σπηλιά που χρησιμοποιούσε για καταφύγιο της βάρκας του σε ταβερνάκι, με πρώτους πελάτες τους φίλους του και τους ανθρώπους που δούλευαν στην ανασκαφή του Ακρωτηρίου, υπό τον καθηγητή Σπύρο Μαρινάτο. Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια της κόρης του Μαργαρίτας,

Σερβίρει: Παραδοσιακές συνταγές του νησιού, που στηρίζονται σε ντόπιες πρώτες ύλες, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από δικές τους καλλιέργειες και ζώα. Φοβεροί ντοματοκεφτέδες σε κλασική και «θαλασσινή» εκδοχή, φάβα, λευκή μελιτζάνα τηγανητή, ένας απίστευτης νοστιμιάς μουσακάς, χλωρό τυρί, κολοκυθανθοί, αρνάκι λεμονάτο, δροσερές σαλάτες με λαχανικά από το μποστάνι τους και βέβαια φρεσκότατα ψάρια. Πολύ καλή επιλογή τοπικών εμφιαλωμένων κρασιών. ΑΑ.

Τιμή: €€-€€€
Ακρωτήρι Σαντορίνης, τηλ. 22860 82303

Κλαρίνος
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Απέναντι στην πυκνή τουριστική κίνηση της Νάουσας και της Παροικιάς, οι Λεύκες, το μεσόγειο κεφαλοχώρι που υπήρξε πρωτεύουσα της Πάρου, αποτελεί μια πραγματική ανάσα. Στην κεντρική πλατεία, η ταβέρνα Κλαρίνος της οικογένειας του Νίκου Ραγκούση, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1982, προσφέρει μια γευστική ανάσα απέναντι στην τυποποιημένη «τροφή» των τουριστικών μαγαζιών.

Σερβίρει: Αρνιά και χοιρινά δικά του, τυριά, αλλά και μποστανικά. Κοκορέτσια και κοντοσούβλια, νόστιμα, καλοψημένα παϊδάκια και μπριζόλες, αλλά και μαγειρευτά με τη φροντίδα της μαμάς Αργυρώς. Αμπελοφάσουλα στον καιρό τους, καραβόλοι (σαλιγκάρια) με ντομάτα ή σκορδαλιά, ρεβιθάδα, κόκορας κρασάτος, φάβα και γεμιστά, οι αδυναμίες μας. Α.Α.

Τιμή: €€
Λεύκες, Πάρος, τηλ. 22840 41608

Απόδραση
Είδος: κρεατοταβερνα
Ιστορία: Η Στενή είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ζωντανά χωριά της Τήνου, στην περιοχή της ενδοχώρας που ονομάζεται Πάνω Μεριά και περιλαμβάνει το μεσαιωνικό κομμάτι του νησιού. Στην έξοδο του χωριού προς Μυρσίνη, ο πολυσχιδής Κώστας Αλβέρτης, χαρισματικός ψήστης και μάγειρας, έστησε το 1996 την Απόδραση, μια ταβέρνα, που «διακονεί» με συνέπεια την τηνιακή γαστρονομική παράδοση. Κρέατα δικά τους ή από ντόπιους παραγωγούς, πολλά λαχανικά από το περιβόλι τους, μεγάλες μερίδες και ανοιχτόκαρδη φιλοξενία καταγράφονται στα θετικά του μαγαζιού.

Σερβίρει: Τα φοβερά σύγλινα του Κώστα, στα οποία δεν μπορείς να αντισταθείς ακόμα και το καλοκαίρι, λούζα, την πλουσιοπάροχη τηνιακή φουρτάλια, μαραθοκεφτέδες, αζώναρα –το παστό χοιρινό κότσι–, αμπελοφάσουλα στην εποχή τους, που εδώ τα λένε λιβιά, και βέβαια μαστορικά ψημένα ή μαγειρεμένα κρέατα. Ο υιός Αντώνης ασχολείται ιδιαίτερα με το κρασί και προτείνει μια ενδιαφέρουσα ποικιλία ετικετών, με βάση τον κυκλαδίτικο αμπελώνα. Α.Α.

Τιμή: €-€€
Χωριό Στενή, Τήνος, τηλ. 22830 41934

Χερρόνησος
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Η Χερρόνησος, στο βορειότερο άκρο της Σίφνου, ένα φυσικό λιμανάκι με λίγα σπίτια, που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από την Απολλωνία, αποπνέει ακόμα και σήμερα έναν αέρα δεκαετίας του ’70. Τότε φτιάχτηκε και η ομώνυμη ταβέρνα από τους γονείς του τωρινού ιδιοκτήτη, του Αντώνη Φύσσα, οι οποίοι έψηναν τα ψάρια από το δικό τους καΐκι για τους πελάτες που έφταναν συνήθως διά θαλάσσης. Το ίδιο συνεχίζει να κάνει και ο Αντώνης, με τη βοήθεια της Στέλλας, της γυναίκας του, με ψάρια που του προμηθεύουν τα καΐκια του αδελφού και των ξαδέλφων του.

Σερβίρει: Εδώ πρωταγωνιστεί το πολύ φρέσκο ψάρι και τα υπόλοιπα καλούδια της θάλασσας. Λίγα στεριανά μεζεδάκια, όπως οι ρεβιθοκεφτέδες, η σπανακόπιτα, τα αμπελοφάσουλα και τα τηγανητά κολοκυθάκια, απλώς για να ανοίγει η όρεξη. Α .Α .

Τιμή: €€€
Χερρόνησος, Σίφνος, τηλ. 22840 33119

Η Καλή Καρδιά
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Γύρω στα 20 χρόνια έχουν περάσει απ’ όταν πρωτολειτούργησε η μικροσκοπική ταβέρνα καφενείο για τους ντόπιους, στον δρόμο από το χωριό Ακρωτήρι προς τον Φάρο. Ένα μικρό παράπηγμα στην αρχή, που πρόσφατα πήρε τη μορφή μεγάλης, φρέσκιας, καθαρής, σύγχρονης ταβέρνας.

Σερβίρει: Στο τιμόνι της κουζίνας η Άννα, με καταγωγή από την Ανάφη, και μαζί της κυρίες του νησιού που ξέρουν καλά την κουζίνα της. Ο σύζυγός, ο Μιχάλης, ο Μπελάς, Αλεφραγκής, καλλιεργεί ό,τι καλλιεργείται στα άνυδρα χώματα, ενώ από τα κατσίκια τους φτιάχνουν χλωρό τυρί. Λαδερά και μαγειρευτά, κατσίκι και αρνί, ντολμαδάκια και ανθοί γεμιστοί, αλλά και τυριά και αλλαντικά δικά τους – πρέπει να τα ζητήσετε, τα σερβίρουν στους ντόπιους. Ν.Δ.

Τιμή: €-€€
Φάρος, Ακρωτήρι, Σαντορίνη, τηλ. 22860 82247

Η Ρόζα
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Έπειτα απο 40 χρόνια λειτουργίας, το 2019, η Ρόζα Δαμίγου παρέδωσε τη σκυτάλη στους νέους ιδιοκτήτες, τη Γεωργιανή μαγείρισσα Κατερίνα Τσοτσκολαούρι και τον εκ Θεσσαλονίκης σύζυγό της Κυριάκο Πετρόπουλο, συγγραφέα μάλιστα ενός εξαιρετικού βιβλίου με θέμα την ελληνική γαστρονομία. Χρησιμοποιούν ντόπια κηπευτικά, αλλά και προϊόντα από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς. Οι ίδιοι συλλέγουν, στην εποχή τους, σπαράγγια, καρδαμίδες, και αμπελοβλάσταρα.

Σερβίρει: Ο κατάλογος αλλάζει συχνά, εξαιρετική η λίστα τυριών και αλλαντικών, η σαντορινιά φάβα με τη γήινη γεύση, οι καλοτηγανισμένοι ντοματοκεφτέδες, αλλά και τα σκορδομακάρονα με φρέσκια πάστα, τα μικρασιάτικα χειροποίητα ντολμαδάκια με καπνιστό χέλι. Ν.Δ.

Τιμή: €-€€
Βουρβούλος, Σαντορίνη, τηλ. 22860 24378

Γαλάνης
Είδος: ταβέρνα – καφενείο
Ιστορία: Στον Τριοβάσαλο, το μεσόγειο χωριό του νησιού, και μάλιστα στο εσωτερικό του σε έναν κρυμμένο δρόμο, ο Νίκος Νίνος έχει φτιάξει έναν μικρό παράδεισο για τους λάτρεις του μεζέ. Το σκηνικό υπέροχο, ανάμεσα σε παλιό μπακάλικο και ταβερνάκι, αποτελεί σημείο συνάντησης για τους ντόπιους, νέους και μεγαλύτερους. Προϊόντα από όλη την Ελλάδα στις βιτρίνες του παλιού ψυγείου μπακάλικου, ανοιχτή κουζίνα, ανταλλαγή πειραγμάτων και χιούμορ, τα χαρακτηριστικά του. Μεγάλη ποικιλία σε ούζα και τσίπουρα, μαζί με κάποιες ετικέτες μπίρας, τα ποτά.

Σερβίρει: Όλα εποχικά, από σαλιγκαράκια, αγκινάρες, αλιφονάκια, ελιές, τσιράκια, καλοφτιαγμένα και πραγματικά νόστιμα. Μαζί και κάποιοι μεζέδες με προϊόντα από την υπόλοιπη Ελλάδα, σε ποσότητες μεζέ. Ν.Δ .

Τιμή: €
Τριοβάσαλος, Μήλος, τηλ. 22870 28163

Δυο Χωριά
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Στην είσοδο του χωριού συναντάμε την ομώνυμη ταβέρνα του Βαγγέλη Δεσύπρη, που το 2014 εγκατέλειψε την Αθήνα, για να επιστρέψει στον τόπο του. Στη βεράντα και στα σκιασμένα τραπέζια κάτω από τον πλάτανο που «εφυτεύθη το 1885», δίπλα στη μια από τις πέντε μαρμάρινες κρήνες του χωριού ‒όπου έπλεναν άλλοτε τα ρούχα, βλέπεις τη Χώρα στο βάθος και τη θάλασσα και πιο πέρα τη Σύρο, τη Σίφνο, τη Σέριφο και την Κύθνο, περιμένοντας να έρθουν στο τραπέζι τα καλομαγειρεμένα φαγητά.

Σερβίρει: Τηνιακή ρακή με κοπανιστή και βολάκι, ντάκος, λουκάνικο με μάραθο και ώριμη λούζα για αρχή. Και έπειτα, μαζί με τη σαλάτα, μαραθοτηγανίτες, ρεβίθια, κατσικάκι φούρνου, χουνκιάρ, γεμιστά και λαδερά, αλλά και ψητά κρέατα, όλα με υλικά που παίρνουν από τοπικούς παραγωγούς. Ν.Δ.

Τιμή: €-€€
Δυο Χωριά, Τήνος, τηλ. 22830 41615

Στου Ζοζέφ
Είδος: λόγια ταβέρνα
Ιστορία: Η Κατερίνα Ρεμούνδου, αρσακειάδα, πρώην μαρκετίστρια και ανέκαθεν δεινή μαγείρισσα, επέστρεψε στα 40 της στο νησί της. Εκεί επανεφηύρε το καφενείο του παπού της –εξ ου και το όνομα– και έστησε τη δική της ταβέρνα. Διαβασμένη και κοσμογυρισμένη, αποφάσισε να εμβαθύνει στην τοπική κουζίνα, ανακαλύπτοντας ξεχασμένα υλικά και συνταγές, και να τα αποδώσει με μια προσωπική, ιδιωματική μαγειρική έκφραση.

Σερβίρει: Τα λυράκια και η λύρα, τα ντόπια κολοκύθια και η κολοκύθα πρωταγωνιστούν στην εποχή τους, πολλά μαγειρευτά και ταψιού, αλλά και μια φουρτάλια απόλυτα παραδοσιακή που χρειάζεται προπαραγγελία για να γίνει αφού απαιτεί ώρες μαγειρικής και ψησίματος, και φυσικά κοστίζει αρκετά λόγω υλικών. Ν.Δ.

Τιμή: €€
Πιτροφός, Άνδρος, τηλ. 22820 51050

Μαργαρίτα
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Στη Μαργαρίτα δεν θα φας πια από τα χέρια της, έχει αποσυρθεί και έχει αναλάβει η κόρη της Έφη, επάξια και εμπνευσμένα. Στην κουζίνα φέτος ο Σπύρος Τσελέντης, που μεγάλωσε στις παραλίες του νησιού και έπειτα από σπουδές μαγειρικής στην Αυστρία επέστρεψε, όπως λέει ο ίδιος, στο χωριό του. Στα χάρτινα σουπλά που φτάνουν στα τραπέζια ο σκιτσογράφος Γιάννης Ιωάννου έχει αποτυπώσει με το γνώριμο ύφος του όχι μόνο την ταβέρνα, αλλά και όσα πρέπει να ξέρει κανείς για την Ανάφη.

Σερβίρει: Παραδοσιακές συνταγές του νησιού, που στηρίζονται σε ντόπιες πρώτες ύλες, από δικές τους καλλιέργειες και ζώα φίλων. Ντοματοκεφτέδες, φάβα, πράσινη μελιτζάνα, αναφιώτκο βραστό τυρί, δροσερές σαλάτες με λαχανικά από το μποστάνι και φρεσκότατα ψάρια που πιάνει ο ίδιος ο Σπύρος. Δοκιμάστε κατσικάκι στον ζωμό του με χόρτα και σκορπίνα σαβόρο. Ν.Δ.

Τιμή: €-€€
Κλεισίδι, Ανάφη, τηλ. 22860 61237

Τσιτσάνης
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Η πιο παλιά ταβέρνα της ανατολικής Πάρου πρωτολειτούργησε το 1969 και από τότε δεν κλείνει τις πόρτες τις χειμώνα καλοκαίρι. Ο κυρ Γιάννης έχει αποσυρθεί, όμως την παράδοση συνεχίζει ο γιος του Βλάσσης με τη σύζυγο Αλεξία και την αειθαλή κυρία Βασιλική στην κουζίνα. Ο χώρος έχει όλη την πατίνα του χρόνου και την παλιά ευγένεια του τόπου.

Σερβίρει: Σαλατικά δικά τους, όπως και οι αγκινάρες που καλλιεργούν και στην εποχή τους τις καταψύχουν. Ωραίο κατσικάκι και αρνί στον φούρνο και στην κατσαρόλα, κοκκινιστά πουλερικά, λαδερά, ρεβιθάδα φούρνου ανεπανάληπτη και δικά τους τυροκομικά από το γάλα των ζώων τους. Όλα παραμένουν αναπάντεχα οικεία, όσα χρόνια κι αν περάσουν, σε αυτό το μαγαζί. Ν.Δ .

Τιμή: €-€€
Πρόδρομος, Πάρος, τηλ. 22840 41375

Πλάκες
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Το μαγαζί πήρε το όνομά του από το λιθόστρωτο μονοπάτι «οι πλάκεσ», που ξεκινά έξω από την είσοδό του. οι ιδιοκτήτεσ, η οικογένεια ζαχαρία, παράγουν όλες τις πρώτεσ ύλες που χρησιμοποιούν. Ο πατέρας, Αντώνης, είναι υπεύθυνος για τους χοίρους, τα πρόβατα, τις κότες και τις ελιές. Οι γιοι, Γιώργος και Νίκος, είναι υπεύθυνοι για τα ζαρζαβατικά στο κτήμα.

Σερβίρει: Η μαμά Σοφία μαγειρεύει και κουμαντάρει την κουζίνα, που προσφέρει κυρίως κρεατικά, αλλά και εποχικά λαδερά. Η γιαγιά Φιλίππα φτιάχνει τα τοπικά τυριά και η γιαγιά Καλλιόπη τη ρεβιθάδα φούρνου και τα ντολμαδάκια. Δοκιμάστε τα κολοκυθάκια με αυγά και κοκκινιστό ζυγούρι. Πολύ δυνατή και η σχάρα τους. Από τα δικά τους αλλαντικά, εξαιρετική η λούζα. Ν.Δ.

Τιμή: €-€€
Χώρα, Σέριφος, τηλ. 22810 51913

Εμπουριός
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Κοντεύουν 50 χρόνια από τότε που ο πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη ξεκίνησε τη λειτουργία της ταβέρνας στον Εμπουριό. Απέναντι από το λιμάνι του Αδάμαντα, στην προστατευμένη από την UNESCO περιοχή του Χάλακα, το μικρό ψαροχώρι με τα σύρματα ήταν εύκολα προσβάσιμο από τη θάλασσα αλλά όχι με αυτοκίνητο. Η ταβέρνα έγινε γνωστή για το καλό φαγητό αλλά και για το χιούμορ του ιδιοκτήτη Μανώλη Κολιαράκη. Σήμερα ο γιος Γιάννης με τις κόρες του και τη σύζυγό του κρατούν ζωντανή την επιχείρηση και συνεχίζουν την παράδοση της ποιότητας και του σεβασμού στον πελάτη. Η πρόσβαση πια έχει γίνει πιο εύκολη, μια και το μεγαλύτερο τμήμα είναι ασφαλτοστρωμένο. Η διαδρομή μέχρι εκεί έχει μεγάλο ενδιαφέρον και πιθανόν να σας καθυστερήσει για αρκετές φωτογραφίες.

Σερβίρει: Κατσίκια και αρνιά «του Χαλάκου», όπως λένε οι Μηλιοί, από τα δικά τους ζώα. Ψητά στον ξυλόφουρνο ή λεμονάτα και κοκκινιστά στην κατσαρόλα. Ντοματοκεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες, πιταράκια, δικά τους φρέσκα τυριά και σαλάτες, κοκκινιστά σουτζουκάκια και κεφτέδες είναι σπεσιαλιτέ τους. Οπωσδήποτε θα δοκιμάσετε το γλυκό του Εμπουριού, το καλτ γλυκό ψυγείου της ταβέρνας. Ν.Δ.

Τιμή: €-€€
Εμπουριός, Χάλακας, Μήλος, τηλ. 22870 21389

Αξιώτισσα
Είδος: λόγια ταβέρνα
Ιστορία: Η ταβέρνα του Γιάννη Βάσιλα και της Σοφίας Δημακοπούλου άνοιξε τις πόρτες της το 2000 και σύντομα έγινε σημείο αναφοράς για τους γαστροτουρίστες του νησιού. Από το ξεκίνημα συνεργάστηκαν μόνο με ντόπιους παραγωγούς, σε μια εποχή που δεν υπήρχε η έννοια της τοπικής γαστρονομίας, επιλέγοντας τα καλύτερα αξιώτικα προϊόντα. Οι συνεργασίες τους είναι πια μόνιμες, όλοι οι παραγωγοί τους είναι σταθεροί και συμπληρώνουν τις δικές τους μικρές παραγωγές.

Σερβίρει: Κλασικά ελληνικά, όπως το κατσικάκι σιγοψημένο στη λαδόκολλα, τα κρεατικά και τα ψάρια στα κάρβουνα, αλλά και πολλά ιδιαίτερα πιάτα με ανατολίτικα στοιχεία, όπως τόνος τηγανιά με ζατάρ, ξύσμα λεμονιού και κρασί, αλλά και ρεβιθοκεφτέδες, πικάντικο αρνίσιο κεμπάπ, σαρδέλα γεμιστή στον φούρνο, και πικάντικες συνταγές με μπάμιες. Ν.Δ .

Τιμή: €€
Καστράκι, Νάξος, τηλ. 22850 75107

Χάρης
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Τυπικό δείγμα της ναξιακής εστίασης, με νόστιμο φαγητό, μεγάλες μερίδες, καλές τιμές. Η ταβέρνα λειτουργεί οικογενειακά. Η μητέρα, Ευγενία Αρσένη, μαγειρεύει ίσως τα καλύτερα μαγειρευτά της Νάξου, ο πατέρας ετοιμάζει τα κουβέρ και ο γιος αναλαμβάνει το σέρβις. Πρόσφατα προστέθηκε στο team και η νεαρή γυναίκα του γιου, επίσης στο σέρβις. Η ταβέρνα λειτουργεί καθημερινά μεσημέρι – βράδυ, χειμώνα – καλοκαίρι.

Σερβίρει: Το διάσημο πιάτο είναι η ομελέτα με 10 αυγά αλανιάρας κότας, ναξιώτικες πατάτες και ναξιώτικη γραβιέρα. Μια βόμβα γεύσης. Δοκιμάστε φρικασέ, γίδα (ζούλα) βραστή, κόκορα κοκκινιστό, κουνέλι λεμονάτο, ορφανά γεμιστά, αλλά και κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά. Ο ίδιος ο Χάρης δουλεύει την ψησταριά με μπιφτέκια, παϊδάκια, μπριζόλες και χειροποίητα λουκάνικα από τρία κρέατα. Ν.Δ .

Τιμή: €-€€
Εγγαρές, Νάξος, τηλ. 22850 62266

Το Τσικάλι
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Το 1983, όταν ακόμα δεν έφτανες στο Βαθύ οδικώς, ο Νίκος Φραζέσκαρος, έστησε τη μικρή του ταβέρνα ακριβώς πάνω στο κύμα. Αυτοδίδακτος, αλλά χαρισματικός μάγειρας, παθιασμένος κτηνοτρόφος και εξαίρετος τυροκόμος, για 40 χρόνια προσφέρει την πιο ανεπιτήδευτη και γνήσια εκδοχή της σιφνέικης κουζίνας, με υλικά που παράγει κυρίως ο ίδιος. Δίπλα του η κυρία Φλώρα, η σύζυγος και οι δυο γιοι του.

Σερβίρει: Καππαροσαλάτα, ρεβιθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, αρνάκι ή κατσικάκι με άνηθο, ρεβιθάδα τις Κυριακές, κουνέλι ριγανάτο, σπανακόπιτα, χοιρινό φούρνου και γεμιστά είναι τα αγαπημένα μας, όπως και ο νόστιμος μπακαλιάρος στον φούρνο με λευκή σάλτσα. Α.Α.

Τιμή: €-€€
Βαθύ, Σίφνος, τηλ. 22840 71150

Ω! Χαμός!
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Πιθανότατα η δημοφιλέστερη ταβέρνα της Μήλου και σίγουρα το σημείο όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει παραδοσιακές συνταγές του νησιού, χωρίς «δημιουργικές» παρεμβάσεις. Ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, από τον επαγγελματία κτηνοτρόφο Γιώργο Ψαθά και τη σύζυγό του Αθηνά ως κρεοπωλείο και αργότερα μεζεδοπωλείο σε ένα μεσόγειο χωριό, για να απογειωθεί όταν πριν από μερικά χρόνια κατέβηκε στην παραλία Παπικινού, λίγο έξω από τον Αδάμαντα. Τα υπέροχα κρέατα από τα δικά τους ζώα, τα νόστιμα τυριά από το τυροκομείο τους, τα λαχανικά από ντόπιους παραγωγούς, η έξοχη μαγειρική της κυρίας Αθηνάς και η πληθωρική ενέργεια της κόρης τους Ειρήνης που μαζί με τον σύζυγό της Λεόντιο συντονίζουν το σέρβις εξηγούν πιθανότατα τη δημοτικότητά της.

Σερβίρει: Σκοτυροκολόκυθα, κολατσιό του παππού, αρνάκι σουρτούκικο, σκορδολάζανα, πιτάκια μηλέικα, ξερό μηλέικο τυρί, ξινομυζήθρα, αλλά και αρκετά ακόμα πιάτα που συναγωνίζονται σε νοστιμιά το ένα το άλλο. Ωραία συλλογή από εμφιαλωμένα κρασιά και μπίρες. Α.Α.

Τιμή: €€
Παραλία Παπικινού, Αδάμαντας Μήλου, τηλ. 22870 21672

Αχλάδι
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Η Μαρία Πέτρου είναι η υπεύθυνη από το 2015 στην οικογενειακή ταβέρνα, που άνοιξε με τον σύντροφό της –και ψαρά– Κώστα Παπακωνσταντή και την κόρη της Κατερίνα Πελέκη. Χαρακτηριστικά της η φρεσκάδα, η νοστιμιά και τα καλά υλικά.

Σερβίρει: Φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, παριανή γούνα, τσίρος, ωραίες πράσινες σαλάτες και προσεγμένες γεύσεις από την αρχή μέχρι το τέλος. Ν.Δ.

Τιμή: €€-€€€
Αχλάδι, Σύρος, τηλ. 22810 63310

Πανόραμα
Είδος: κρεατοταβέρνα
Ιστορία: Από το 1970 η οικογένεια Θεολογίτη έχει γίνει συνώνυμο με το καλό φαγητό στα Θολάρια. Σήμερα, την ευθύνη έχει ο γιος του κυρ Νικόλα, ο Παρασκευάς, με την οικογένειά του.

Σερβίρει: Πατατάτο, κοκκινιστό κρέας με πατάτες, μπλουμ δηλαδή, το φαγητό των πανηγυριών του νησιού, όπως και ολοχρονίς το αρνί της Λαμπρής γεμιστό, αλλά και κόκορα κρασάτο, γουρουνόπουλο στον φούρνο, κατσικάκι στη γάστρα, πολύ δυνατή σχάρα και καθημερινή σούβλα με αρνί και κοντοσούβλι. Ν.Δ.

Τιμή: €-€€
Θολάρια, Αμοργός, τηλ. 22850 73349

Λίλης
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Άνοιξε το ’50 από τον Λιλή, επισήμως Λεονάρδο Ρούσσο, που ήταν σφάχτης σε χοιροσφάγια. Μαζί με τη σύζυγο, την Τερέζα, έφτιαχναν ψευτοκεφτέδες, λιαστές ντομάτες στο κουρκούτι, καππαροσαλάτες και μαϊντανοσαλάτες για να ταΐζουν τα εργαζόμενα παλικάρια της εποχής. Πλέον έχει αναλάβει και μαγειρεύει ο εγγονός, ο Λεονάρδος Ρούσσος ο νεότερος.

Σερβίρει: Μαϊντανοσαλάτα, μαραθοπιτάκια, κεφτέδες, καππαροσαλάτα, κοκκινιστό μοσχάρι με ντομάτα λιαστή και κάππαρη, και κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες Σύρου. Ν.Δ.

Τιμή: €-€€
Πιάτσα, Άνω Σύρος, Σύρος, τηλ. 22810 88087

Τα κείμενα υπογράφουν: Νανά Δαρειώτη, Ανδρέας Ανδρουλιδάκης – Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας, Περικλής Μεράκος

Σημείωση: €: -20€/ €€: -35€/ €€€: 35+€