Για τοπία φθινοπωρινά, για περιπάτους στη φύση και για παραδοσιακά ηπειρώτικα πιάτα ανηφορίζουμε στην πόλη των Ιωαννίνων και στα μαγευτικά χωριά που την περιτριγυρίζουν. Δοκιμάζουμε γιαννιώτικες πίτες, αρνί με πατάτες και γίγαντες μελωμένους στη γάστρα, ντόπια κρεατικά της ώρας, παϊδάκια και κοντοσούβλι και όλα αυτά σε 4 ταβέρνες με ποιοτικό φαγητό που επιλέξαμε για εσάς.

Δείτε παρακάτω τις επιλογές μας:

Χρύσανθος
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Η Αμφιθέα, ακριβώς απέναντι από την πόλη, όπως άλλωστε δηλώνει και η ονομασία της, προσφέρει μοναδική θέα προς τα Γιάννενα, τη Λίμνη και το Νησάκι. Την ίδια εξαιρετική θέα θα απολαύσει κανείς και από το μπαλκόνι του Χρύσανθου, μαζί φυσικά με τη φιλοξενία της οικογένειας Μηλιώτη, με τη μαμά Αριστέα στην κουζίνα, τον πατέρα Χρήστο στις σχάρες και τους δύο γιους στο σέρβις.

Σερβίρει: Λατρεύουμε τις πίτες, την ξεκοκαλισμένη μοσχαροκεφαλή –απίστευτης νοστιμιάς μεζές, που χρειάζεται αρκετές ώρες προετοιμασία–, το κοκορέτσι, τα αρνίσια παϊδάκια, τις μπριζόλες, το κότσι στη λαδόκολλα, το κοντοσούβλι και φυσικά ό,τι βγάλουν οι κατσαρόλες της Αριστέας. Αρκετές και καλές επιλογές εμφιαλωμένων κρασιών. Α.Α.

Τιμή: €€
Αμφιθέα, Ιωάννινα, τηλ. 26510 81892

Η Γάστρα
Είδος: ταβέρνα- εστιατόριο
Ιστορία: Από μια περίεργη σύμπτωση, η Γάστρα συνδέθηκε με τα πρώτα μου ταξίδια στα Γιάννενα -νέος εγώ, νεότατη εκείνη, στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’80- και από τότε, με διακοπές και διαλείμματα, συναντιόμαστε από καιρού εις καιρόν. Συνεχίζει να «διακονεί» με επιτυχία τον παραδοσιακό ηπειρώτικο τρόπο ψησίματος στο ειδικό σκεύος που λέγεται γάστρα.

Σερβίρει: Παραδοσιακές γιαννιώτικες γεύσεις, όπως το εμβληματικό αρνάκι στη γάστρα με πατάτες -ενίοτε και κατσίκι-, γαρδουμπάκια επίσης στη γάστρα, γίγαντες με χορταρικά, πίτες, σαρμαδάκια με αμπελόφυλλο και γαλοτύρι, καθώς και κλασικές και αναπόφευκτες επιλογές κρεατικών της ώρας. Αξιοπρεπής συλλογή, κυρίως τοπικών κρασιών. Α.Α.

Τιμή: €€
7ο Χλμ. Ιωαννίνων-Κόνιτσας, Ελεούσα, Ιωάννινα, τηλ. 26510 61530

Βιργινία
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Ένα πανέμορφο πετρόχτιστο χωριό στο Ζαγόρι με μεγάλη ιστορία και ένας ξενώνας που σώζει την τιμή της ηπειρώτικης πίτας. Εκεί, η Βιργινία ανοίγει καθημερινά φύλλο και φτιάχνει πραγματικές, αληθινές ηπειρώτικες πίτες.

Σερβίρει: Οι καλύτερες πίτες στην εστίαση, τόσο καλές που οι Γιαννιώτες κάνουν παραγγελίες όταν ανεβαίνουν στα εξοχικά τους για τις μέρες που θα βρίσκονται εκεί. Γίγαντες με χόρτα, κοτόπουλο σαν μουσακάς, κρέατα ντόπια, γλυκά του ταψιού και μια Βιργινία γλύκα. Οι μερίδες της πίτας τεράστιες όσο δεν φαντάζεστε. Τραπέζια με θέα και ένα χωριό πανέμορφο. Ν.Δ.

Τιμή: €
Ασπράγγελοι, Ζαγόρι Ιωαννίνων, τηλ. 26530 22628

Το Στέκι του Καρδάση
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Στο κάποτε κεφαλοχώρι Βοστίνα, που τώρα το λένε Πωγωνιανή, δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 100. Όμως η ομορφιά του τόπου περισσεύει και το Στέκι του Καρδάση, του Βασίλη Τόμου, που συνεχίζει την παράδοση πατέρα και παππού, είναι κάτι περισσότερο από καφενείο ή ταβέρνα. Εδώ ο περαστικός ταξιδιώτης θα βρει φαγητό, εδώ και ο μοναχικός ντόπιος θα πιει το τσίπουρο ή τον καφέ του.

Σερβίρει: Εμβληματικό πιάτο ο πατσάς, που σερβίρεται κάθε Κυριακή και αποτελεί από μόνος του λόγο για να φτάσεις μέχρι εδώ. Τις υπόλοιπες μέρες, ομελέτες, νόστιμες πίτες, σουβλάκια, μπριζόλες και ένα-δυο μαγειρευτά από τα χεράκια της Σοφίας για τους τακτικούς πελάτες, αλλά και για τους περαστικούς. Α.Α.

Τιμή: €
Πωγωνιανή, Ιωάννινα, τηλ. 26570 31416

Τα κείμενα υπογράφουν: Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, Νανά Δαρειώτη

Σημείωση: €: -20€/ €€: -35€/ €€€: 35+€