Το Gorlomi, το νέο εστιατόριο των Χάρη Σπύρου και Ανδρέα Κουτουμάνου, άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στο Κολωνάκι. Μπορεί το όνομά του να είναι βγαλμένο μέσα από την ταινία οι «Άδοξη Μπάσταρδοι» του Κουέντιν Ταραντίνο, αλλά τόσο η εμφάνιση όσο και το μενού του κάθε άλλο παρά «άδοξα» είναι. Το όμορφο patio είναι πλημμυρισμένο από φυτά και χαρίζει μια ευχάριστη ηρεμία. Η δε σάλα του δίνει την αίσθηση ενός αστικού εστιατορίου – σκουρόχρωμα μπουαζερί, αναπαυτικοί καναπέδες, βαριές βελούδινες πολυθρόνες, ξύλινο πάτωμα και μπρούτζινα φωτιστικά δημιουργούν ένα κομψά αριστοκρατικό σκηνικό.

Την κουζίνα αυτού του νέου ιταλικού εστιατορίου έχει αναλάβει ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Luca Piscazzi. «Μου αρέσουν οι αυθεντικές γεύσεις χωρίς twist και αποκλίσεις από τις κλασικές συνταγές, των οποίων είμαι θερμός υποστηρικτής. Ο κατάλογος απαρτίζεται από πιάτα που θα ήθελα να φάω σε ιταλικό εστιατόριο», λέει ο ίδιος. Στο πλευρό του σεφ στέκεται ο νεαρός chef de cuisine Σωτήρης Γιαννόπουλος υπεύθυνος της εκτέλεσης του μενού, που βασίζεται σε εποχιακά προϊόντα και υψηλού επιπέδου μαγειρικές τεχνικές.

Η εκπληκτική φοκάτσια, πασπαλισμένη διακριτικά με αλάτι, λάδι και σκόρδο, με μορταδέλα στο πλευρό της, είναι αυτή που καλωσορίζει κάθε επισκέπτη του εστιατορίου. Το vitello tonnato που ακολούθησε, είχε σωστές ισορροπίες χωρίς υπερβολές στη γεύση. Βουτυράτο και συνάμα δροσερό ήταν το ταρτάρ τόνου. Συνοδευόταν από μια μαγιονέζα αντζούγιας, με κλεμεντίνες, αγκινάρα και φύλλο παντζαριού. Σειρά στο τραπέζι πήρε το μαγιάτικο crudo με πουρέ κολοκύθι με μέντα, ελαφρά σοταρισμένο κολοκυθάκι και στρατσιατέλα, καθώς και ένα πιάτο που τιμά την cucina povera: η μελιτζάνα με κομποτέ ντομάτας, fondue παρμεζάνας και φύλλα βασιλικού. Εντυπωσιακή είναι η cotoletta alla Milanese, παναρισμένη με panko, παρμεζάνα και sticks παρμεζάνας, που έρχεται μαζί με πουρέ πατάτας, αρωματισμένο με μοσχοκάρυδο.

Ξεχώρισα ιδιαίτερα το αρωματικό και ωραία χυλωμένο ριζότο σαφράν με ωμή καραβίδα, μαριναρισμένη με χυμό λεμονιού, χυμό λάιμ, λάδι και ανθό αλατιού, καθώς και τα άψογα βρασμένα με γήινα αρώματα reginette που κατέφθασαν πάνω σε πουρέ μπρόκολο με πανσέτα, μπρόκολο σοτέ και ρίζες αρακά.

Στα επιδόρπια η Delizia al Limone, το περίφημο επιδόρπιο με λεμόνι που έχει τις ρίζες του στην Καμπανία, έδωσε μια γερή δόση δροσιάς. Από την άλλη το «τονωτικό» tiramisu, που μας το έφτιαξαν μπροστά μας, έκλεισε εντυπωσιακά το δείπνο μας.

Η λίστα κρασιών, επιμέλεια του Γιώργου Καραμανώλη, περιλαμβάνει ετικέτες από τον ιταλικό κυρίως αμπελώνα ενώ υπάρχουν και αρκετές επιλογές σε ποτήρι. Να σημειώσω ότι στο Gorlomi γεύθηκα και μια έξοχη mimosa, φτιαγμένη από εξαιρετικής ποιότητας σαμπάνια και φρέσκο πορτοκάλι χωρίς επιπρόσθετες φανφάρες.

Info
Πλουτάρχου 9, Κολωνάκι, τηλ. 210 7251 855, Instagram: gorlomiathens

Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα