Λεπτές φέτες από μοσχάρι μπαίνουν στη βάση του πιάτου. Από πάνω «στολίζονται» με μια αφράτη μαγιονέζα από τόνο και κάππαρη. Αυτό, με λίγες λέξεις είναι το γνωστό ιταλικό πιάτο Vitello Tonnato με καταγωγή από το Πιεμόντε. Την πρώτη φορά που το δοκίμασα ήταν σε μια ιταλική trattoria στο κέντρο της Αθήνας. Είχα βγει στο μεγάλο δίσκο με τα υπόλοιπα ορεκτικά και αμέσως μου τράβηξε το μάτι. Από τότε έχουμε  «συναντηθεί» πολλές φορές σε διάφορα ιταλικά ή ιταλικού τύπου εστιατόρια της πόλης. Κάποιες εκδοχές έμοιαζαν με την αυθεντική συνταγή. Κάποιες άλλες απλά έλεγαν ότι έμοιαζαν. Ήταν η εποχή που η ιταλική κουζίνα ζούσε την κακοποίησή της. Έτσι το Vitello Tonnato άλλοτε ήταν μόνο vitello, δηλαδή μοσχάρι με ελάχιστη σε ποσότητα και άγευστη μαγιονέζα, και άλλοτε ήταν μόνο Tonnato με την παρουσία του τόνου να κυριαρχεί και το κρέας απλώς να χάνεται.

Όπως καταλαβαίνετε, είχα καιρό να απολαύσω αυτό το συγκεκριμένο πιάτο. Όμως, τις προάλλες δοκίμασα ένα Vitello Tonnato, που ήταν όντως Vitello Tonnato στο νέο ιταλικό εστιατόριο Gorlomi. Τα κομμάτια του μοσχαριού σωστά κομμένα, η μαγιονέζα σε ισορροπημένες αναλογίες υλικών που άφηναν να ξεχωρίζουν τόσο η γεύση του τόνο όσο και της κάππαρης. Και από πάνω μερικές ακόμα κάπαρες για να συμπληρώνουν την ένταση του πιάτο, χαρίζοντας του μια ιδανική γευστική δυναμική.

Για την ιστορία να σας πω ότι στο εν λόγω εστιατόριο, που έχει ανοίξει μόλις λίγες μέρες, το μενού έχει επιμεληθεί ο Ιταλός σεφ του Pelagos, Luca Piscazzi, ενώ την εκτέλεση του έχει αναλάβει ο νεαρός σεφ Σωτήρης Γιαννόπουλος. Και φυσικά εκτός από το Vitello Tonnato, θα βρείτε και νόστιμες μακαρονάδες, με φρέσκια pasta βεβαίως – βεβαίως καθώς και άλλες καλοφτιαγμένες ιταλικές συνταγές.

info
Πλουτάρχου 9, Κολωνάκι, τηλ. 2107251855