Αυτή την εβδομάδα είχαμε «βροχή» από διακρίσεις. Από την μια η ανακοίνωση για τα αστέρια Michelin στην Αθήνα και από την άλλη το The World 50 Best Bars, η λίστα τα καλύτερα μπαρ στον κόσμο. Ξεκινώντας με τα γαστρονομικά καλά νέα, φέτος μπήκαν στη λίστα του γαλλικού οδηγού τρία αθηναϊκά εστιατόρια.

Εδώ να σας πω κάτι σχετικά με την βράβευση των εστιατορίων. Ο οδηγός Michelin δίνει αστέρια μόνο σε εστιατόρια που λειτουργούν όλο το χρόνο. Και αυτό το λέω γιατί ενώ υπάρχουν πολλά αξιόλογα εστιατόρια στα νησιά που κάνουν εξαιρετική δουλειά, δεν μπορούν όμως να διακριθούν. Επίσης, αν αναρωτιέστε γιατί τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουμε αλλαγές και περισσότερα αστέρια στην Αθήνα, είναι γιατί ο γαλλικός οδηγός συνεργάζεται πλέον με το Υπουργείο Τουρισμού και όντως έρχεται για αξιολόγηση των εστιατορίων. Κλείνω την παρένθεση και επιστρέφω στα καλά νέα. Τα τρία είναι όπως είπαμε, τα νέα εστιατόρια που μπήκαν στη λίστα.

Το Tudor Hall στο οποίο ο σεφ Αστέριος Κουστούδης μαζί με το νεαρό chef de cuisine Νίκο Λειβαδιά παρουσιάζουν μια σύγχρονη εκδοχή της ελληνικής κουζίνας που βασίζεται στα εποχιακά υλικά και στην προσεγμένη πρώτη ύλη. Το δεύτερο είναι το Hervé στα Πετράλωνα. Εκεί ο Γάλλος σεφ Ερβέ Προνζάτο μάζι με τον Γρηγόρη Κίκη προσφέρουν ένα πολύ ενδιαφέρον degustation menu με γαλλίκες κατεξοχήν νοστιμιές. Τέλος, έχουμε το Patio στο ξενοδοχείο The Margi στο Καβούρι, όπου συναντάμε τον chef Παναγιώτη Γιακαλή, ο οποίος ετοιμάζει μαζί με την ομάδα του πιάτα με ελληνικό χαρακτήρα σε μια κουζίνα με πραγματική φιλοσοφία «από τη φάρμα στο τραπέζι». Για αυτόν τον λόγο άλλωστε πήραν και το Πράσινο Αστέρι (αυτό δίνεται στα εστιατόρια που ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές).

Για την ιστορία, να σας αναφέρω ότι το Delta κράτησε τα δύο αστέρια του (και το πράσινο φυσικά), όπως και όλα τα υπόλοιπα που είχαν βραβευτεί πέρυσι. Και μιλάμε για το Βαρούκλο (το πρώτο που πήρε αστέρι στην Ελλάδα), το Botrini’s, η Hytra, η Σπονδή,
το Soil, το CTC, το The Zillers και το Pelagos.

Πάμε στα των μπαρ τώρα. Την ίδια μέρα, δηλαδή την Τρίτη 17 Οκτώβρη στο Pasir Panjang Power Station, έναν χαοτικό βιομηχανικό χώρο στις αποβάθρες της Σιγκαπούρης, ανακοινώθηκε η καθιερωμένη λίστα με τα 50 καλύτερα μπαρ στον κόσμο. Η έκπληξη ήταν ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή των World´s 50 Best Bars βρίσκεται ένα μπαρ από την Βαρκελώνη. Ο λόγος για το Sips (πέρυσι ήταν στην τρίτη θέση) το οποίο δημιούργησαν ο γνωστός Simone Caporale και ο Ισπανός bartender Marc Álvarez. Στα δικά μας τώρα, που μας ενδιαφέρον περισσότερο, τρία είναι και φέτος τα  μπαρ που φιγουράρουν στη λίστα με τα 50 καλύτερα του κόσμου. Ξεκινάμε με το Line στα Κάτω Πετράλωνα, που ανέβηκε στο νούμερο 12 από το 31 που ήταν πέρυσι όταν
και μπήκε για πρώτη φορά. Τα άλλα δύο ήταν το Baba Au Rum και The Clumsies που κατέλαβαν την 25η και 47η θέση αντίστοιχα.

Υπήρχαν και άλλες όμως διακρίσεις για τα ελληνικά μπαρ. Το Line κέρδισε και το ειδικό βραβείο Best New Opening Award ενώ το The Clumsies Legend of the List, διάκριση που δίνεται μόνο μία φορά και αποτυπώνει τις μόνιμα υψηλές επιδόσεις και τη συνεχή του παρουσία στα 50 Best.

Κλείνοντας θα ήθελα να μοιραστώ δύο παράπονα μαζί σας. Το ένα είναι ότι βαρέθηκα να πηγαίνω σε μαγαζιά όπου το σερβίς δεν ξέρει να κάνει καλά την δουλειά του και σερβίρει λες και μας κάνει χάρη. Το ξέρω, δεν είναι και η καλύτερη δουλειά του κόσμου, ούτε πληρώνεται όπως θα έπρεπε και υπάρχει πολλή πίεση. Όμως, τα παιδιά, κυρίως νεαρά, που δουλεύουν ως σερβιτόροι ότι είναι η εικόνα του μαγαζιού. Και ένα καλό σέρβις μπορεί να κάνει ένα μέτριο φαγητό, πολύ καλό, αλλά και το αντίστροφο.

Το δεύτερο είναι ότι δεν μπορώ να μικρά τραπέζια τα οποία χωρούν μόνο δύο ή τρία πιάτα με το ζόρι και κάθε φορά που έρχεται ένα ακόμα να πρέπει να παίξεις tetris για να χωρέσει. Για να απολαύσουμε το φαγητό πηγαίνουμε στα εστιατόρια και όχι για να παίξουμε. Ήρεμα τα λέω!