Έχουν τη φήμη ότι εδώ ζουν πολλοί Φιλιππινέζοι γι’ αυτό και θα βρείτε και το μοναδικό φιλιππινέζικο εστιατόριο της Αθήνας – στα στενά τους θα βρείτε από ινδικά μέχρι γιαπωνέζικα και κουρδικά.
Δείτε παρακάτω τις επιλογές μας:
Zuzuto Ramen
Σε έναν μικρό κάθετο της Μιχαλακοπούλου, κοντά στον Πύργο Αθηνών, βρίσκεται αυτό το μικρό γιαπωνέζικο μαγαζί που έχει αδυναμία στα ramen. Το πρώτο πράγμα που θα τραβήξει το βλέμμα σας, μόλις μπείτε, είναι η ανοιχτή κουζίνα και τα γουόκ που μπαινοβγαίνουν στις φωτιές. Από τα ramen θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε το καυτερό Devil Red σε ζωμό χοιρινού με φρέσκα χειροποίητα noodles, κομμάτια χοιρινού, μανιτάρια, λάδι τσίλι και ένα ελαφρά βρασμένο αυγό. Επίσης ενδιαφέρον έχει το Udon Beef με μοσχαρίσιο κρέας, χειροποίητα udon noodles, φύτρες φασολιού, φύκι nori και σουσάμι. Επίσης, αξίζει να δοκιμάσετε και το ιδιαίτερο πιάτο tsukemen όπου τα noodles και ο ζωμός έρχονται σε δύο διαφορετικά μπολ και ο τρόπος για να το απολαύσετε είναι να βουτάτε κάθε μπουκιά που παίρνετε με τα chopsticks στη σούπα. Β.Δ.
Χαλκηδόνος 66, τηλ. 211 7358345
Naan Stop
Ο Σάντος, ιδιοκτήτης, είναι μισός Έλληνας και μισός από το Νεπάλ. Γνώρισε τη γυναίκα του Σουζάνα στην Αθήνα και το 2021 αποφάσισαν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση και έφτιαξαν αυτόν τον μικρό χώρο στη συμβολή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με την Κηφισίας. Έχει λιτή διακόσμηση, χωρίς κάτι το υπερβολικά φολκλόρ, το προσωπικό είναι ευγενικό και αρκετά γρήγορο και το φαγητό πραγματικά νόστιμο. Φοβερό Chicken tikka masala, νόστιμες πίτες naan, τραγανές κροκέτες κρεμμυδιού, Οnion Bhaji, φοβέρα πιτάκια Samosa με αρακά και πατάτες και γευστικό Everest khasi gravy με αρνίσιο κρέας σε ελαφρώς πικάντικη σάλτσα με τζίντζερ και κόκκινα μπαχαρικά. Γ.Κ.
Λεωφ. Αλεξάνδρας 223, τηλ. 211 1829303
Λέιλιμ λέι
Είναι κυριολεκτικά μια μικρή όαση πάνω στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, αφού, με κάποιο μαγικό τρόπο, η φασαρία και ο γύρω πανικός δεν περνάνε μέσα του. Πρόκειται για μια επιχείρηση που δημιούργησαν πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία το 2012, με σκοπό να προσφέρουν νόστιμα γεύματα σε λογικές τιμές – κι αυτό ακριβώς κάνουν. Απίστευτα σμυρναίικα σουτζουκάκια τα οποία μπορείτε να συνοδέψετε με σπιτικές τηγανητές πατάτες και αραβικές πίτες που σερβίρονται έτσι κι αλλιώς σαν ψωμί. Εξίσου απίστευτη τηγανιά μανιταριών με πιπεριές Φλωρίνης και ντομάτα (μία από τις διάφορες χορτοφαγικές επιλογές που υπάρχουν για όποιον δεν τρώει κρέας). Γενικώς, θα βρείτε πιάτα που θα σας κάνουν να νιώσετε ότι τρώτε αληθινό σπιτικό φαγητό. Γ.Κ.
Αλεξάνδρας 116, τηλ. 211 7009383
Bulacan Halo Halo
Είναι το μοναδικό φιλιππινέζικο εστιατόριο στην Αθήνα και βρίσκεται στους Αμπελόκηπους. Ιδιοκτήτρια και μαγείρισσά του η γλυκιά Marinela Baybing που το χαμόγελο δεν φεύγει πότε από τα χείλη της. Στην πολύχρωμη μικρή, λιτή σάλα τα τραπέζια στρώνονται απλά, χωρίς πολλά-πολλά. Το φαγητό είναι ιδιαίτερο και πολύ νόστιμο. Η σούπα mami έχει μια βαθιά ζεστασιά, ενώ η πληθωρική Sinigang έχει μια ωραία σπιρτάδα από το τζίντζερ. Το Sizzling sisig, ένα δύσκολο πιάτο που περιέχει ψιλοκομμένο κρέας από τη μουσούδα και τα αυτιά του γουρουνιού μαζί με αυγό, έρχεται σε ένα καυτό μαντεμένιο σκεύος. Ίδιας «δυσκολίας» και το Dinuguan, που είναι ψιλοκομμένη καρδιά χοιρινού που μαγειρεύεται σε μια πηχτή σάλτσα gravy. Γευστικό είναι επίσης το Daing, σαφρίδια χωρίς κόκαλα τα οποία πρώτα μαρινάρονται σε ξίδι και μετά τηγανίζονται βαθιά. Τέλος, τα ψωμάκια ατμού που φτιάχνει η Marinela είναι αφράτα και γευστικά, όπως και το ιδιαίτερο chutney από παπάγια και malunggay (αρωματικό γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες). Τις Κυριακές απλώνουν μπουφέ με πιο σπάνιες συνταγές που δεν υπάρχουν καθημερινά. Β.Δ.
Μιχαλακοπούλου 105, τηλ. 215 5601678
Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς, Γιώργος Καταπόδης
Φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος