Χίος και Λέσβος: δύο από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας με μεγάλη ιστορία και σπουδαία παράδοση. Το πρώτο, το νησί της μαστίχας και πιθανή γενέτειρα του Ομήρου. Το δεύτερο, αυτάρκες, με πλούσια ιστορία και γαστρονομία. Εμείς σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τη Χίο και τη Λέσβο, να γνωρίσετε από κοντά τις ομορφιές τους και να γευθείτε παραδοσιακά εδέσματα σε ορεινά χωριά κάτω από πλατάνια ή σε γραφικά ψαροχώρια δίπλα στο κύμα σε 6 επιλεγμένες ταβέρνες στα 2 αυτά νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Το Στέκι
Είδος: καφενείο
Ιστορία: Στο κέντρο της Αγιάσου, στην ενδοχώρα της Λέσβου, αυτό το καφενείο του Θεοφάνη Αξιομάκαρου είναι σημείο συνάντησης για τους ντόπιους γλεντζέδες αλλά και τους τουρίστες που το τιμούν χωρίς πολλή σκέψη. Οι τοίχοι του ξεχωρίζουν για τους τολμηρούς συνδυασμούς χρωμάτων (κίτρινο – ζωηρό πορτοκαλί και μπλε). Ο χώρος είναι μικρός αλλά ιδανικός γιατί βοηθά να ενωθούν οι παρέες και να αρχίσουν οι ωραίες κουβέντες, μέχρι και το τραγούδι.
Σερβίρει: Ψαρομεζέδες μαστόρικα φτιαγμένους για να ταιριάζουν άψογα με το ντόπιο ούζο. Τα ψαράκια ανάλογα την εποχή (μαριδούλες, μπαρμπουνάκι, κεφαλόπουλα κ.λπ.) έρχονται από τον κόλπο Καλλονής και περνούν από ελαφρύ τηγάνι, τα λαχανικά πάντα φρέσκα αποκτούν τον ρόλο της τραγανής συνοδείας στα μεζεδάκια που εναλλάσσονται γοργά με το κάθε καραφάκι. Δ.Δ.
Τιμή: €€
Αγιάσος, Λέσβος, τηλ. 22520 22293
Σταυρί (Στου Παπέλ’)
Είδος: οινομαγειρείο
Ιστορία: Θα το βρείτε στην Αγιάσο, τέρμα ψηλά στον λόφο του χωριού κάτω από έναν πλάτανο. Εκεί, σε έναν χώρο γραφικό, γεμάτο με τις αναμνήσεις του Βασίλη, του γιου του πρώτου ιδιοκτήτη, του Μιχάλη Βιγλατζή, όλη η οικογένεια Παπέλ’ μαγειρεύει αδιάκοπα. Εδώ η σύγχρονη τάση της τροφοσυλλογής αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας. Ο ιδιοκτήτης και οι συγχωριανοί του προμηθεύουν το μαγαζί με μανιτάρια μαζεμένα από τον Όλυμπο Λέσβου, άγρια σπαράγγια και άλλα άγρια χόρτα, αυγά από κότες σπιτίσιες και κρέας από μικρές φάρμες των γύρω περιοχών. «Έμπα μέσα τσε δαγκάνου, ούλα είνι φτνά» διαβάζεις σε μία από τις επιγραφές με τα γνωμικά και ο λογαριασμός στο τέλος το επιβεβαιώνει.
Σερβίρει: Όλα τα βουνίσια χόρτα (λουλουδιές, καυκαλήθρες, λαχανέλια, κουτσουνάδες) που τα βράζουν τόσο όσο και τα σερβίρουν με μπόλικο ντόπιο ελαιόλαδο ή τα κάνουν κεφτέδες και τα χρυσοτηγανίζουν. Αγαπούν και τα μανιτάρια, κυρίως τα τηγανητά λαγόρτια (μορχέλες) και, φυσικά, τις γεμιστές χάχλες (καλαθάκια από ξινό τραχανά) με φέτα, ντομάτα και μυρωδικά. Οι ζουμεροί κεφτέδες με πατάτες τηγανητές είναι για τη μέση, όπως και οι ωραιότατοι λαχανοντολμάδες και τα γιαπράκια του. Δ.Δ.
Τιμή: €€
Περιοχή Σταυρί, Αγιάσος, Λέσβος, τηλ. 22520 22936
Καραβόγιαννος
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Σημείο αναφοράς για την Ερεσό εδώ και 32 ολόκληρα χρόνια, βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στο κύμα και σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε αληθινές διακοπές (ακόμη και αν δεν είσαι). Όμορφο περιβάλλον, περιποιημένο, όπου θα γευτείς την παραδοσιακή και ολόφρεσκη κουζίνα της Παναγιώτας Τελωνιάτη και του άντρα της Ευθύμη.
Σερβίρει: Ουζομεζέδες και φρέσκα ψάρια στα κάρβουνα, που έρχονται ζουμερά και φιλεταρισμένα για να μπορείς να το απολαύσεις καλύτερα. Must try η γούνα στα κάρβουνα, τα ντολμαδάκια των δέκα υλικών με μπόλικο μάραθο βρασμένα μέσα σε ξινοζούμι, το ξιδάτο χταπόδι, η βελούδινη φάβα και η παστή λακέρδα. Αν αγαπάς τα μαγειρευτά, θα τα βρεις όλα καλομαγειρεμένα και φροντισμένα, όπως γεμιστά και παστίτσιο με μποστανικά από τον κήπο τους. Σημειώστε ότι τα κρέατα και το λάδι είναι ντόπια, ενώ τα ψάρια, από τις βάρκες της περιοχής. Δ.Δ.
Τιμή: €€
Σκάλα Ερεσού, Λέσβος, τηλ. 22530 53665
Ταβέρνα Μάκελος
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Ο Νικόλας Γεωργούλης ήταν δημοσιογράφος, το 2018 αποφάσισε να ξαναβάλει στον γαστρονομικό χάρτη του νησιού το χωριό Πιτυός με το παράξενο όνομα, γι’ αυτό πήρε τα ηνία της ταβέρνας Μάκελος. Την αναβίωσε και της έδωσε άλλη πνοή κάνοντάς την μία από τις πιο δημοφιλείς ταβέρνες του νησιού.
Σερβίρει: H κουζίνα του σερβίρει, μεταξύ άλλων, τα κλασικά χερίσια μακαρόνια, κατσίκα κοκκινιστή στον φούρνο ή στη σούβλα, μαλαθρίτες, κοπανιστόπιτες, μπουρέκι Πιτυανό με κολοκύθα και σαλιγκάρια με πλιγούρι, κοπανιστή με κρίταμα και κουκιά τουρσί και, φυσικά, ντόπια κρέατα στην ψησταριά. Γ.Π.
Τιμή: €€
Πιτυός, Χίος, τηλ. 22720 22010
Το Ουζάδικο του Μπαμπούκου
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Τον χειμώνα, οι τοίχοι ζωντανεύουν την ιστορία του πανέμορφου Μόλυβου και όλα μέσα θυμίζουν τα επικά ξενύχτια που έχουν γράψει ιστορία, όπως και οι βαμμένες με στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου καρέκλες – παντοτινού και φανατικού θαμώνα του μαγαζιού. Το καλοκαίρι τα τραπέζια έξω, κάτω από τις ομπρέλες, είναι τακτοποιημένα στην προκυμαία, πλάι στα καΐκια που φέρνουν τις ψαριές τους.
Σερβίρει: Κυρίως φρέσκο ψάρι και ουζομεζέδες. Προτείνουμε χτένια, φούσκες και λακέρδα και όταν η θάλασσα βοηθάει θα σας φτιάξουν νόστιμη, συμπυκνωμένη κακαβιά. Μη χάσετε το γιουβέτσι γαρίδα γάμπαρη με σπιτικά ζυμαρικά, αστακομακαρονάδες και γαριδοπίλαφα και φυσικά τα ξιρίχια. Θα βρείτε και κρέας, φρέσκο, ντόπιο, αν το αγαπάτε στην καλύτερη ζουμερή εκδοχή του στα κάρβουνα. Δ.Δ.
Τιμή: €€
Λιμάνι Μήθυμνας, Μόλυβος, Λέσβος, τηλ. 22530 71766
Το Κεχριμπάρι
Είδος: ταβέρνα με θαλασσινούς μεζέδες
Ιστορία: Πρόκειται για μια καθαρά οικογενειακή υπόθεση, στην οποία οι ντόπιοι μεζέδες από τη θάλασσα έχουν την τιμητική τους. Ο Μανώλης Τσιχλάς, ο πατέρας, φέρνει καθημερινά τη φρέσκια πρώτη θαλασσινή ύλη, η μητέρα Μαρία παίζει με τα τηγάνια και τις κατσαρόλες και η κόρη Νικολέτα έχει αναλάβει το σερβίρισμα.
Σερβίρει: Γαριδάκια τηγανητά, πικάντικα, αχνιστά μύδια, σαρδέλες στο λάδι, χταποδάκι βραστό, μπακαλιάρος πλακί καθώς και τραγανοί κεφτέδες και χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες είναι μερικά από αυτά που μπορείτε να βρείτε στον κατάλογό του. Γ.Π.
Τιμή: €
Αγίων Αναργύρων 7, Χίος, τηλ. 6942425459
Τα κείμενα υπογράφουν: Δώρα Δημήτρουλα, Γιώργος Πίτας
Σημείωση: €: -20€/ €€: -35€/ €€€: 35+€