Στη δεύτερη μαρίνα της Γλυφάδας, εκεί που ακόμα στέκονται τα άσπρα κιόσκια των ψαράδων, έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο του ο Astakos των Αλέξη Παπαγιαννάκη (Noah, Okra, Diego, Santiago) και Γιώργου Κεσετζή (Oh Mama). Γνώστες της εστίασης και οι δυο τους, δηλώνουν: «το φαγητό είναι η αφορμή για να κάτσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι, η συλλογική μας μνήμη, η παράδοσή μας και η διάθεσή μας να συνδεθούμε με τον άλλο». Αποφάσισαν έτσι να μετατρέψουν το παλιό «Μαριδάκι» των νοτίων προαστίων σε… ολόφρεσκο «Αστακό».
Το έργο της ανακαίνισης ανέλαβε η interior designer Γεωργία Τυλιγάδα. Παντρεύοντας το ξύλο με το μέταλλο και την πέτρα με τα πλακάκια που θυμίζουν παλιά πλακόστρωτα, έδωσε στον χώρο ένα μοντέρνο χαρακτήρα με γήινα χρώματα αλλά και άπλετα παραδοσιακά στοιχεία, στοχεύοντας πάντα στην ενσωμάτωσή του «με το περιβάλλον της παρακείμενης “γειτονιάς” των ψαράδων», όπως είπε και η ίδια. Οι τεράστιες τζαμαρίες που περιστοιχίζουν το εστιατόριο αφήνουν το βλέμμα να πλανηθεί στη θάλασσα ενώ στην ευρύχωρη σάλα την παράσταση κλέβουν τα ψάθινα καπέλα που αγκαλιάζουν τα φώτα και η ανοιχτή κουζίνα, επικεφαλής της οποίας είναι ο γνωστός σεφ Άγγελος Μπακόπουλος.
«Το Astakos είναι ένα εστιατόριο ελληνικής ψαροφαγίας, με απλές, γνώριμες γεύσεις», μου είπε ο σεφ. Στόχος του είναι να κάνει το «hook to fork» («από το αγκίστρι στο πιρούνι») που εμφανίζεται στην ταμπέλα της εισόδου, κάτω από το όνομα του εστιατορίου, εμφανές στους επισκέπτες.
Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα
Το γεύμα στο Astakos ξεκινά με μια μεγάλη αγάπη των Ελλήνων -τα μεζεδάκια. Ανάμεσά τους βρίσκονται και η ξιδάτη σαρδέλα με αγουρέλαιο και μυρωδικά, η λακέρδα που «στρώνεται» πάνω σε ταραμοσαλάτα με άνηθο και τσιτσίραβλα, το μαρινάτο χταπόδι με καπαρόμηλα και πίκλες κρεμμύδι καθώς και ο τσίρος με κρέμα μάραθου και μαρινάτη μαραθόριζα. Η σαλάτα της τράτας με αχνιστό ψάρι ημέρας, φακές, καπνιστή ταραμοσαλάτα, μυρωδικά και λεμόνι κινεί το ενδιαφέρον και μόνο με την ονομασία της ενώ, στα ωμά πιάτα, τα όστρακα ημέρας ξεχωρίζουν.
Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα
Από το τηγάνι του Astakos περνούν, μεταξύ άλλων, καλαμαράκια, γαριδάκι και γαύρος ενώ στον ξυλόφουρνο και στις φλόγες τις σχάρας ψήνονται ο μουσακάς γαρίδας, το κερκυραϊκό bianco με μπακαλιάρο, το χταπόδι στιφάδο, καθώς και μια σειρά από θαλασσινά, ανάμεσά τους αστακοί, καραβίδες και γαρίδες, αλλά και ψάρια, όπως η τσιπούρα και το καλκάνι. Από το μενού δεν λείπει και η ελαφρώς πικάντικη σούπα με ψάρι ημέρας, πατάτες και καρότα καθώς και πιάτα με ζυμαρικά, όπως η αστακομακαρονάδα και η γαριδομακαρονάδα.
Τη λίστα κρασιών, με φιάλες από τον ελληνικό αμπελώνα, έχει επιμεληθεί ο Ανδρέας Χότζα. Στις επιλογές ποτού βρίσκονται και εκλεκτά αποστάγματα -τσίπουρα, τσικουδιές και ούζα. Όσο για τα επιδόρπια, φέρουν την υπογραφή του pastry chef Αργύρη Πόπτσιου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η «καμένη» γαλατόπιτα με κρέμα φρέσκιας βανίλιας, σιρόπι περγαμόντο και παγωτό καϊμάκι καθώς και ο πολίτικος χαλβάς με μαρμελάδα πορτοκάλι, κρέμα κανέλας, καραμελωμένο αμύγδαλο και παγωτό κανέλα,
Info
Αστακός, Διαδόχου Παύλου 46, 2η Μαρίνα Γλυφάδας, τηλ. 2108947342