Ένα από τα πιο ιστορικά εστιατόρια της πόλης, το Alpino Cucina Italiana, γιορτάζει φέτος τα 44α γενέθλια του και το γιορτάζει με υπέροχα πιάτα που τιμούν την ιταλική κουζίνα, σε δύο πολύ κομψούς χώρους (μιας και εκτός του πρώτου εστιατορίου στο Παλαιό Φάληρο υπάρχει πλέον και το εστιατόριο στο Χαλάνδρι).
Ένα κυριακάτικο φθινοπωρινό μεσημέρι, από εκείνα με τον λαμπερό ήλιο που σε τραβά για βόλτα κοντά στη θάλασσα, κατηφορίσαμε κι εμείς προς το Παλαιό Φάληρο και το πρώτο εστιατόριο Alpino με την υπέροχη θέα. Για τη διακόσμηση δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, η λέξη φινετσάτο αρκεί για να το περιγράψει, ενώ και τα σχόλια θαυμασμού για τον ανανεωμένο χώρο της κυρίας που καθόταν στο διπλανό τραπέζι και είναι πελάτισσα από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας, ήρθαν απλά να επιβεβαιώσουν την καλή μας εντύπωση. Πιάσαμε, λοιπόν, θέση στα τραπέζια δίπλα στη μεγάλη τζαμαρία, από όπου βλέπεις όλο το εστιατόριο, για να θαυμάζουμε τη θέα μέσα κι έξω.
Σαν καλό ιταλικό εστιατόριο, το Alpino δίνει μεγάλη βάση στα ζυμαρικά, τα οποία είναι χειροποίητα και, μάλιστα, πριν δείτε τον κατάλογο σας έρχονται μέσα σε μια ξύλινη κασετίνα για να μπορέσετε να διαλέξετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο. Επιπλέον, το ενημερωμένο προσωπικό θα σας πει και πιο ζυμαρικό ταιριάζει περισσότερο ανάλογα με τη συνταγή που θα επιλέξετε. Τα reginette ολικής που δοκιμάσαμε εμείς δηλαδή, ταίριαξαν πολύ με το μοσχαρίσιο ραγού, ενώ τα μικρά στριφτά casarecce ταιριάζουν περισσότερο σε μια μακαρονάδα πέστο.
Το μενού, που ανανεώθηκε με αφορμή τα 44α γενέθλια του Alpino, φέρει την υπογραφή του βραβευμένου με 2 Χρυσούς Σκούφους, executive chef Mauro Peressini, που έχει ανανεώσει την κουζίνα, μένοντας πιστός στις ιταλικές παραδόσεις, προσθέτοντας την ίδια στιγμή και πολλά στοιχεία της ελληνικής διατροφής. Αξίζει να ξεκινήσετε με flan από άγρια μανιτάρια, τρούφα και σάλτσα από τυρί taleggio, μοσχαρίσιο carpaccio με τραγανούς κύβους τηγανητής gorgonzola που λιώνει στο στόμα και συνδυάζεται αρμονικά με μαρμελάδα ντομάτας και μια δροσερή σαλάτα Panzanella, την ιταλική χωριάτικη δηλαδή που μοιάζει πολύ με τη δική μας με τη διαφορά ότι εκτός από ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδια και κάππαρη περιέχει και μοτσαρέλα, βασιλικό, σέλερι και κομμάτια ψωμιού.
Για τη συνέχεια ένα ζυμαρικό, όπως αυτά που αναφέραμε πριν ή ένα ριζότο μπαίνουν απαραιτήτως στις επιλογές σας. Για τους λάτρεις του κρέατος, μια tagliata από μοσχάρι Black Angus συνοδευμένη με τηγανητές πατατούλες ή ένα χοιρινό κότσι Brese με πουρέ πατάτας με άρωμα τρούφας είναι ιδανικές επιλογές. Από το μενού δεν λείπουν βέβαια και οι πίτσες -ιταλικό εστιατόριο, άλλωστε-, τις οποίες όμως αφήσαμε για την επόμενη φορά. Σύντομα δηλαδή! Για το τέλος, πρέπει απαραιτήτως να κρατήσετε χώρο και για κάποιο γλυκό, που σερβίρεται μαζί με το δικό τους δροσερό λιμοντσέλο ή έναν αρωματικό espresso.
info
Λεωφ. Ποσειδώνος 4 & Ναϊάδων, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9840855 / Παπανικολή 66, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6815355. Κόστος: € 30-40.