Το παγωτό είναι το απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό. Ειδικά στις διακοπές το λαχταράμε καθημερινά αφού μας γλυκαίνει και μας δροσίζει ταυτόχρονα. Οι φανατικοί οπαδοί του βέβαια λατρεύουν να το απολαμβάνουν καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα έχει να προσφέρει πολλές και διαφορετικές επιλογές ικανοποιώντας ακόμα και εκείνους που υποστηρίζουν ότι μόνο οι Ιταλοί γνωρίζουν πως ακριβώς να φτιάχνουν γνήσιο χειροποίητο gelato. Κλασικές επιλογές που μένουν αναλλοίωτες στον χρόνο και θυμίζουν ξέγνοιαστη παιδική ηλικία και σύγχρονες αναπάντεχες προτάσεις που μας ανοίγουν νέους γευστικούς ορίζοντες αποτελούν μερικές από τις περιπτώσεις που ξεχωρίσαμε.
Φωτογραφία: Facebook/@Davinci.athens
Davinci
Ξεκίνησε την καριέρα του στη Μύκονο και έγινε αμέσως αγαπητό στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο. Τουλάχιστον οκτώ διαφορετικές ποικιλίες σοκολάτας, και “premium” γεύσεις από γνωστές λιχουδιές όπως bueno, happy-hippo, oreo, σνίκερς, τσιχλόφουσκα καθώς και σορμπέ με φρούτα εποχής όπως πεπόνι, σύκο, καρπούζι, κόκκινα φρούτα κτλ. Όλα αυτά και άλλα πολλά, σε μία μεγάλη επιλογή από πολύχρωμα και τραγανά χωνάκια, σε διάφορα μεγέθη για μικρή ή και αρκετά μεγάλη ποσότητα. Είναι αδύνατον να μην σας συγκινήσουν οι μυρωδιές της ψημένης βάφλας, αμέσως μόλις πλησιάσετε στην είσοδο. Γ.Μπ.
Σέλλεϋ 4, Αθήνα, τηλ.: 210 3226 046
Συντριβάνι
Τα παγωτά στο Συντριβάνι έχουν την ποιότητα και τη γεύση περασμένων δεκαετιών. Πέρα από το ότι είναι όλα χειροποίητα και φτιαγμένα με τα αγνότερα υλικά δίνουν την αίσθηση ότι το κλασικό μπορεί να συνυπάρξει αρμονικότατα με το μοντέρνο. Με δυο λόγια, στο Συντριβάνι απολαμβάνουμε εξίσου αριστουργηματικό πολίτικο εκμέκ με ζουμερή, αρωματική βάση και μαστιχωτό καϊμάκι αλλά και ένα φανταστικό παγωτό cookies με μεγάλα κομμάτια αληθινού μπισκότου. Κατά τα λοιπά, τα παρφέ του έχουν σταθερούς και αμετανόητους θαυμαστές, ενώ το σικάγο με την αέρινη σαντιγί, την πλούσια σοκολάτα και το μπόλικο αμύγδαλο ήταν και παραμένει best seller. Ζ.Π.
Ειρήνης 4, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2528 897
Φωτογραφίες: Facebook/@KokkionIceCream
Κόκκιον
Αμύγδαλο με φασόλι τόνκα, καφές και Baileys, καρύδα με κομμάτια σοκολάτας και μπισκότο σοκολάτας στον ατμό, λεμόνι και λουίζα, τυρί μασκαρπόνε, ανθόγαλο, μπισκότο βουτύρου, καιμάκι με βουβαλινό γάλα και άλλοι δημοφιλείς συνδυασμοί με εκλεκτά υλικά. Δικαιωματικά τον τίτλο του πιο παράξενου συνδυασμού παίρνει το παγωτό «Σοκολάτα γάλακτος με 41% κακάο, κονφί φλούδας πορτοκαλιού και πιπέρι» δίνοντας έναν εκκεντρικό αποτέλεσμα που κοντράρει το παγωμένο με το καυτερό. Το χειροποίητο παγωτό Κόκκιον είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας και παράγεται με νωπό αγελαδινό γάλα από τη βόρεια Ελλάδα. Δοκιμάστε επίσης τους vegan – χωρίς λακτόζη δροσερούς συνδυασμούς όπως μανταρίνι και τζίντζερ, λεμόνι και λουίζα, βερίκοκο, ροδάκινο και δεντρολίβανο. Γ.Μπ.
Πρωτογένους 2, Αθήνα, τηλ 698 156 3511
IceRoll
Η βάση του Iceroll είναι 100% φυσική, προέρχεται από φρέσκο γάλα που φτάνει σε καθημερινή βάση από την ΘΕΣγάλα και είναι απαλλαγμένη από συντηρητικά ή τεχνητά πρόσθετα. Η επιλογή των υλικών είναι μεγάλη και οι συνδυασμοί απεριόριστοι. Φρέσκα φρούτα Ελλήνων παραγωγών, υπερτροφές, φρεσκοψημένος espresso, καραμέλα, τριμμένη σοκολάτα, γκοφρέτες και μια μεγάλη ποικιλία άλλες λιχουδιές ανακατεύονται μεταξύ τους και ενώνονται δημιουργώντας μια παγωμένη επιφάνεια που στη συνέχεια σχηματίζει ρολάκια παγωτού, κομμένα και ραμμένα στις γεύσεις σας. Γ.Μπ.
Γιαννιτσοπούλου 2, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8945 009
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Portatif
Νέο στέκι, παλιές συνήθειες. Συνήθειες που δεν κόβονται αλλά κάνουν συνεχώς update ανάλογα με το που και πώς τις απολαμβάνεις. Μία από αυτές και το παγωτό. Αλλά όχι όπου και όπου. Στο ολοκαίνουργιο σπίτι του αγαπημένου pastry shop Portatif στα Εξάρχεια, λίγο πιο ψηλά από εκεί που μέχρι χθες το είχαμε συνηθίσει (υπάρχει ακόμα και το τιμάμε ανελλειπώς για τα επικά κρουασάντ του), στο σημείο που η Ιπποκράτους συναντά την λεωφόρο Αλεξάνδρας. Αγαπημένες γεύσεις; Όλες, χωρίς εξαιρέσεις και ιδιοτροπίες και με ιταλικές καταβολές: Βελούδινη lemon tarte, δροσερό σορμπέ φράουλας και κρεμώδη ρικότα με μασκαρπόνε, μέλι και raspberry που κάνουν το καλοκαιράκι στην πόλη λίγο πιο υποφερτό! Λ. Χρ.
Αλεξάνδρας & Ιπποκράτους 206, Αθήνα, τηλ: 210 6400 080
Βερόκιο
Ένα αρκετά νέο ζαχαροπλαστείο που άνοιξε η Χριστιάνα Πετροπούλου και μετρά μόλις 9 μήνες λειτουργείας σερβίρει παγωτό μηχανής με γεύση φιστίκι Αιγίνης που αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, ειδικά αν αγαπάτε τον συγκεκριμένο ξηρό καρπό. Δεν είναι το κλασικό παγωτό μηχανής, καθώς τόσο οι πρώτες ύλες όσο και η διαδικασία παρασκευής του γίνονται με πολύ προσεγμένο τρόπο, με σεβασμό στα υλικά και στον καταναλωτή. Δεν έχει καθόλου χρωστικές ενώ για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ελληνικά φιστίκια Αιγίνης. Όπως μου ανέφερε η Χριστιάνα, έπειτα από δοκιμές κατέληξαν σε αυτό το φιστίκι καθώς δίνει πολύ πιο ισορροπημένη γεύση στο παγωτό. Η αλήθεια είναι πως όταν το δοκιμάζεις έχεις ακριβώς την αίσθηση ότι τρως φιστίκια Αιγίνης απλώς σε παγωμένη μορφή! Αν θέλετε να το απολαύσετε για περισσότερο χρονικό διάστημα, μπορείτε να πάρετε και κάποια ποσότητα στο σπίτι. Κρατά αρκετές μέρες στην κατάψυξη -αν μείνει- και θέλει ένα 10λεπτο τουλάχιστον σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρισμα. Σε άλλες γεύσεις, αυτή τη στιγμή στο Βερόκιο υπάρχει και βανίλια ενώ στα σκαριά είναι και η σοκολάτα αλλά και το λεμόνι (από φρέσκα λεμόνια). Στα μελλοντικά σχέδια είναι να καταφέρει να ετοιμάζει και κάποια έξτρα γεύση με βάση την εποχικότητα (πχ σορμπέ βερίκοκο, πεπόνι). Πέρα από το παγωτό μηχανής, εδώ θα βρείτε και παγωτίνια δικής τους παραγωγής αλλά και frozen deserts, δηλαδή παγωμένες μους που σερβίρονται σε ποτήρι, σε δυο γεύσεις: φιστίκι και banana με brownies σοκολάτα και καραμέλα. Επίσης, αξίζει να δοκιμάσετε την τάρτα φιστικιού Αιγίνης αλλά και την τάρτα passion fruit με μάνγκο, που είναι μια πολύ δροσερή επιλογή για το καλοκαίρι. Ν.Κ.
Ζησιμοπούλου 82, Π. Φάληρο, τηλ. 21 3047 9776
Φωτογραφία: www.facebook.com/muccapsychiko
Mucca
Ναπολιτάνικο gelato artigianale κατευθείαν από την Ιταλία: ο chef patissier Vincenzo Zani κουβαλά μαζί του το μεράκι και την τεχνογνωσία μιας ολόκληρης παράδοσης που φέρει το σπιτικό, υψηλής ποιότητας παγωτό στο κέντρο της ιταλικής γαστρονομικής κουλτούρας. Αγνά υλικά, ιδανικά κρεμώδη υφή, πλούσια αρώματα και γεύσεις είναι αδιαπραγμάτευτα παρόντα σε κάθε γλυκό scoop. Το εργαστήριο στη Νέα Ερυθραία παράγει καθημερινά ολόφρεσκο παγωτό σε 40 διαφορετικές γεύσεις που πέρα από τις all time classic επιλογές που θα βρούμε όλο τον χρόνο, όπως της πλούσιας σοκολάτας Valrhona ή της υπέροχης βανίλιας Μαδαγασκάρης, οι υπόλοιπες ποικίλουν με βάση την εποχικότητα. Αυτή την εποχή δοκιμάστε σορμπέ πεπόνι ή φράουλα, τόσο αυθεντικά φρουτένια που φέρουν εικόνες καλοκαιριού από την πρώτη κιόλας μπουκιά. Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το φιστίκι Σικελίας, με την πλούσια, ξηροκαρπάτη γεύση που δεν αφήνει περιθώριο για αμφιβολίες: εδώ θα απολαύσουμε ένα από τα καλύτερα παγωτά της πόλης στοιβάζοντας 2-3 τις παγωμένες μπάλες πάνω στο τραγανό χωνάκι, όπως τότε… όταν ήμασταν παιδιά. Ε.Τσ.
Χαρ. Τρικούπη 146, Νέα Ερυθραία, τηλ. 2108001614 – Ολυμπιονικών 242, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2106773693 – Στρατηγού Πετρίτη 1, Δροσιά, τηλ. 2106228880
Τα κείμενα υπογράφουν: Ζωή Παπαφωτίου, Λουκία Χρυσοβιτσάνου, Γιάννα Μπαλαφούτη, Βασίλης Δημαράς, Εύη Τσιροπούλου, Νίκη-Μαρία Κοσκινά.