Στην Αθήνα το έθνικ φαγητό έχει πια ρίξει άγκυρα και κερδίζει τις καρδιές μας. Οι άνθρωποι που για τον έναν ή τον άλλο λόγο βρέθηκαν να κατοικούν στη χώρα μας μαγειρεύουν στα εστιατόριά τους τα φαγητά της πατρίδας τους και εμείς τα απολαμβάνουμε όλο και περισσότερο. Γυρίσαμε τις γειτονιές της Κυψέλης και των Εξαρχείων και επιλέξαμε 4 όχι και τόσο γνωστά εστιατόρια, όπου απολαύσαμε αυτό το μαγικό, χρωματιστό και αρωματικό, γευστικό ταξίδι.
Κυψέλη
Σε αυτή την πυκνοκατοικημένη, παλιά αστική περιοχή της Αθήνας βρήκαν καταφύγιο πολλοί Αφρικανοί, όπου και άνοιξαν τα δικά τους εστιατόρια, εμπορικά μαγαζιά, αλλά και παντοπωλεία.
Φωτογραφία: Σίσσυ Μόρφη
Lalibela
Όταν ξεκινάει οποιαδήποτε κουβέντα για το αφρικανικό φαγητό στην Αθήνα, το Lalibela είναι πάντα από τα πρώτα, ίσως και το πρώτο, ονόματα που θα ακουστούν. Βρίσκεται στην οδό Νάξου στην Κυψέλη και οι ιδιοκτήτριές του κατάγονται από την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας. Θεωρείται classic για όποιον θέλει να δοκιμάσει τη συγκεκριμένη κουζίνα και ανά τα χρόνια έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς, με τις ιδιοκτήτριες να τηρούν τις αυθεντικές συνταγές τους, χωρίς να τις ενδιαφέρει να τις δυτικοποιήσουν για να γίνουν περισσότερο εμπορικές ή αρεστές. Ο εσωτερικός χώρος είναι απλός και προσεγμένος, με την αιθιοπική αισθητική να οπτικοποιείται γύρω σου. Σαν μαχαιροπίρουνο ο πελάτης χρησιμοποιεί την πίτα injera, παραδοσιακή πίτα φτιαγμένη από το σιτηρό τεφ. Από τα δημοφιλέστερα πιάτα είναι το Doro Wat (μαγειρευτό κοτόπουλο με πιπέρι και αυγά και πικάντικο βούτυρο) και το Yebek Siga Tibs (αρνί με κρεμμύδι σοταρισμένο, καυτερή πιπεριά συνοδεία δεντρολίβανου), ενώ υπάρχουν και ορισμένες χορτοφαγικές επιλογές, όπως, μεταξύ άλλων, το Ye Ataklit Wet (ανάμεικτα λαχανικά σοταρισμένα). Το μενού προτείνει στους πελάτες να κλείσουν το γεύμα τους και με την εμπειρία του αιθιοπικού καφέ. Γ.Κ.
Νάξου 28, Κυψέλη, τηλ. 210 8652495
Habesha
Περνώντας έξω από το Habesha, ιδίως αν είναι κλειστό, δεν καταλαβαίνει κανείς ακριβώς για τι επιχείρηση πρόκειται. Διακρίνει μια χρωματιστή μπάρα που παραπέμπει σε retro bar των 70s ή των 80s, μερικά τραπέζια και γενικώς μια κάπως χαμηλοφωτισμένη αλλά ζεστή ατμόσφαιρα. Θαμώνες του είναι κυρίως Αιθίοπες αλλά και πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Το ευρύτερο σκηνικό θα μπορούσε να αποτελεί βασικό πλάνο σε κάποιο cult κινηματογραφικό αριστούργημα και, εκτός του φαγητού ή του ποτού, θα μπορούσε κανείς να το επισκεφτεί και μόνο για την αισθητική του χώρου – και το ταξίδι στον χρόνο που αυτή προσφέρει. Το σέρβις είναι ευγενικό και γρήγορο. Διάφοροι λάτρεις της αιθιοπικής κουζίνας μιλάνε για ένα από τα καλύτερα injera που έχουν δοκιμάσει – και το οποίο τοποθετείται ως βάση στο πιάτο. Προτείνεται το vegetarian combo plate συνοδεία κάποιου ποτού από το μπαρ. Επίσης σημειώνεται ότι οι τιμές είναι παραπάνω από λογικές. Γ.Κ.
Σπετσών 46, Κυψέλη, τηλ. 6955 007833
Εξάρχεια
Ανάμεσα στα φοιτητικά καφέ και μπαρ αυτής της «εναλλακτικής» γειτονιάς βρήκαμε δύο κουρδικά εστιατόρια που σερβίρουν φαγητό όπως το φτιάχνουν στην πατρίδα τους.
Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη
Folia
Θυμίζει φοιτητικό στέκι-καφενείο που εναρμονίζεται με τα γύρω μαγαζιά και την περιοχή. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η κουζίνα που προσφέρει αφγανικά πιάτα με περίεργα ονόματα, αλλά όχι με δύσκολα υλικά. Αυτό το συνεργατικό καφενείο λειτουργεί από το 2014 και μέσω του φαγητού ενώνει την ελληνική κουλτούρα με το αφγανικό φαγητό. Έτσι εδώ θα γευτείτε: Αshak, ζύμη γεμιστή με λαχανικά, κόκκινες φακές που συνοδεύονται από μια ελαφρώς καυτερή σος γιαουρτιού, Kaboli, αφγανικό ρύζι με αρνί, σταφίδες και καρότα, Qorme, μοσχάρι σε κόκκινη σάλτσα, και Bulani, παραδοσιακή πίτα με γέμιση πατάτας και μπαχαρικά. Και μην παραξενευτείτε αν όση ώρα τρώτε αυτά τα άγνωστα πιάτα ακούτε Ξύλινα Σπαθιά, Διάφανα Κρίνα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου και άλλα τέτοια τραγούδια. Είπαμε, είστε σε καφενείο στα Εξάρχεια. Β.Δ.
Ανδρέα Μεταξά 9, Εξάρχεια, τηλ. 210 3803840
Hayat
Ο Σεΐτ Αλντογάν, ιδιοκτήτης του κουρδικού εστιατορίου, ήρθε ως πολιτικός πρόσφυγας στην Αθήνα το 1986 και από τότε μαγείρευε σε όλες τις εκδηλώσεις της κουρδικής κοινότητας. Μέχρι το 2019, όταν το πήρε απόφαση να ανοίξει τον δικό του χώρο στα Εξάρχεια. Βοηθοί του, η γυναίκα του Βάσω και η κόρη του Αντιγόνη, που ανέλαβαν το κομμάτι του σέρβις. Η παστουρμαδόπιτα φτιάχνεται την ώρα που θα τη ζήσετε και είναι πολύ νόστιμη. Το ίδιο γίνεται και με το κεμπάπ που περνιέται στη σούβλα την ώρα της παραγγελίας. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε το λαχματζούν, τα χειροποιήτα μαντί, αλλά και τα πεϊνιρλί με το φανταστικό θυμάρι τους και την πληθωρική γέμιση. Β.Δ.
Ιπποκράτουσ 78, Εξάρχεια, τηλ. 215 5558580
Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς & Γιώργος Καταπόδης