Ο Kaldi, ένας Αιθίοπας βοσκός, λέγεται ότι ανακάλυψε τις μυστικιστικές ιδιότητες του καφέ το 850 μ.Χ. Σύμφωνα με τον μύθο, βρήκε τις κατσίκες του να… χορεύουν ενώ έτρωγαν τους καρπούς του καφέ από τα δέντρα. Έφερε τους «μαγικούς κόκκους» στο σπίτι αφού η επίδρασή τους τον ενθουσίασε.

Όταν ο Kaldi εξήγησε τα πλεονεκτήματά τους σε έναν μοναχό, εκείνος πέταξε τους καρπούς στη φωτιά και δήλωσε ότι αυτό το μαγικό αποτέλεσμα ήταν έργο του διαβόλου. Όπως ήταν φυσικό, οι κόκκοι άρχισαν να καβουρδίζονται και το άρωμα του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ γέμισε όλο τον χώρο. Έτσι ξεκίνησε η αιθιοπική μέθοδος καβουρδίσματος καφέ.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς του καφέ, είναι πιο πιθανό ο καφές να μασήθηκε όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά, παρά την αναφορά του μύθου προέλευσής του ως διεγερτικού ροφήματος. Κατά τη διάρκεια των μεγάλων, εξαντλητικών ταξιδιών κάτω από τον καυτό ήλιο, οι άνθρωποι, κυρίως σκλάβοι, συνδύαζαν τον καφέ με βούτυρο ή ζωικό λίπος για να σχηματίσουν μικρές μπάλες και να μασήσουν. Έτσι μου εξήγησαν την ιστορία του καφέ η Τσεχάι και η Ελίζαμπεθ, οι χαμογελαστές αδελφές και ιδιοκτήτριες του αιθιοπικού εστιατορίου Lalibela στην Κυψέλη.

Για τους Αιθίοπες, ο καφές είναι πολύ σημαντικός και υπάρχει ολόκληρη ιεροτελεστία στην προετοιμασία του. Οι γυναίκες είναι αυτές που καβουρδίζουν τον καφέ και κοπανάνε τους κόκκους στο γουδί. Έτσι έκανε και η Ελίζαμπεθ κι ολόκληρο το μαγαζί, ίσως και το τετράγωνο, πλημμύρησε με μυρωδιές που μπλέκονταν γλυκά με λιβάνι. Ναι, λιβάνι! Ύστερα, κατά το σερβίρισμα και αφού εξηγήσει πως τα κεραμικά τα έχει φτιάξει η ίδια, φέρνει και γλυκό ποπκόρν. Γιατί; «Ο καφές θέλει παρέα και ώρα στην Αιθιοπία. Όταν φτιάχνουμε καφέ, μαζευόμαστε όλοι μαζί και τρώμε και πίνουμε μόνο για την ώρα του καφέ».

Οι κόκκοι καφέ Αιθιοπίας είναι μοναδικοί από πολλές απόψεις. Είναι γεμάτος σάκχαρα και συναρπαστικές γεύσεις από τη φύση του. Αυτό σημαίνει ότι οι κόκκοι του πρέπει να καβουρδιστούν ελαφρά. «Το κόλπο είναι να τον κάνεις όσο πιο ελαφρύ γίνεται για να διατηρήσεις πολλά από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του καφέ», λέει η Ελίζαμπεθ ενώ κάθεται μαζί μας. Σε μόλις 45 δευτερόλεπτα μετά την πρώτη τους ρωγμή είναι έτοιμοι για κατανάλωση. Αυτό είναι συνήθως αρκετό για να εξασφαλίσει τόσο γλυκύτητα όσο και οξύτητα.

info
Νάξου 28, Αθήνα, τηλ. 210 8652495