Σούπερ ορεκτικό με υπέροχη σάλτσα πιπεριάς τσίλι στο πλάι! Δείτε βήμα – βήμα πως θα φτιάξετε μόνοι σας το διάσημο ασιατικό ορεκτικό.
Spring rolls με σάλτσα πιπεριάς τσίλι
Υλικά
(για 5-6 άτομα)
24 φύλλα spring rolls
φυτικό λάδι ελαφρύ
200γρ. κινέζικο λάχανο, ψιλοκομμένο
2 μεγάλα καρότα, χωρίς φλούδα, κομμένο σαν σε σπιρτόξυλα
100γρ. βλαστάρια μπαμπού, σε λεπτές φετούλες (από κονσέρβα)
50γρ. μανιτάρια σε φετούλες
1 χούφτα φύτρα φασολιών
3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
50γρ. κινέζικα νεροκάστανα, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας τζίντζερ ψιλοτριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
ελαφρύ λάδι φυτικό, για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα πιπεριάς τσίλι
2 πιπεριές κόκκινες, χωρίς σπόρους, σε λεπτές λωρίδες
10 κόκκινες πιπερίτσες τσίλι, χωρίς κοτσάνια
5 σκελίδες σκόρδο, χωρίς φλούδα
50γρ. τζίντζερ καθαρισμένο, σε φετάκια
1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουτ. σούπα μηλόξιδο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη ψιλή καστανή
Διαδικασία
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Για τη σάλτσα πιπεριάς τσίλι: Ανακατεύετε σε ταψάκι όλες τις πιπεριές μαζί με το σκόρδο, το τζίντζερ και μία κουταλιά λάδι και τα ψήνετε για 30 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαυρίζουν και να καίγονται (στα 15 λεπτά ελέγχετε το σκόρδο και αν μαυρίσει πολύ το πετάτε). Αφήνετε να κρυώσουν.
2. Χτυπάτε τα λαχανικά σε μίξερ πολυκόφτη μέχρι να πάρετε ένα λείο πουρέ. Τον αδειάζετε σε κατσαρολάκι, προσθέτετε τη σάλτσα σόγιας, το μηλόξιδο και τη ζάχαρη. Σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ή μέχρι να πήξει και να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνετε να κρυώσει.
3. Ζεσταίνετε μία κουταλιά λάδι σε ένα γουόκ. Μόλις κάψει μαγειρεύετε stir-fry το λάχανο και το καρότο για 2 λεπτά. Προσθέτετε τα βλαστάρια μπαμπού και τα μανιτάρια και σοτάρετε για 1 λεπτό. Ρίχνετε και τα φύτρα φασολιών, τη σάλτσα σόγιας, τα νεροκάστανα, το τζίντζερ και το σκόρδο μέχρι να καλυφθούν τα λαχανικά και να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
4. Ανακατεύετε το κορνφλάουρ με τέσσερις κουταλιές νερό. Γεμίζετε ένα κατσαρολάκι με λάδι κατά το 1/3 και το αφήνετε να κάψει καλά. Ανοίγετε ένα φύλλο για spring roll μπροστά σας, απλώνετε στη μέση δύο κουταλιές γέμιση ανάμικτων λαχανικών.
5. Αλείφετε τις άκρες του φύλλου με το μίγμα κορνφλάουρ.
6. Τυλίγετε το spring roll προσεκτικά φέρνοντας πρώτα τις άκρες προς τα μέσα.
7. Το σφραγίζετε αλείφοντας την άκρη με λίγο μίγμα κορνφλάουρ. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
8. Τυλίγετε ξανά τα spring rolls με δεύτερο φύλλο και σφραγίζετε αλείφοντας πάλι με μίγμα κορνφλάουρ, για να γίνουν πολύ τραγανά και να μη βγει η γέμιση έξω.
9. Τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι για 2-3 λεπτά, γυρνώντας τα απαλά ανά 10 δευτερόλεπτα με τρυπητή κουτάλα μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό καστανό χρώμα και να γίνουν τραγανά. Στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας πριν σερβίρετε συνοδεύοντας με τη σάλτσα πιπεριάς τσίλι.
Συνταγή – Φωτογραφίες: Αρχείο Olive