Ένας χώρος που αγαπήσαμε συνεχίζει την πορεία του χωρίς τον άνθρωπο που του έδωσε το πρώτο του όνομα, αλλά με σεβασμό στην ιστορία του και στην πρώτη ύλη.

Χαμηλά στη Συγγρού, κοντά στο Ευγενίδειο, εκεί που μέχρι πρόσφατα η ταμπέλα έγραφε «Κόλλιας», ένα νέο όνομα έχει αναρτηθεί: «Stalati» γράφει πλέον, μια λέξη δημιουργημένη από τον τρόπο με τον οποίο ψήνονται εκεί τα ψάρια τα τελευταία χρόνια, λόγος σοβαρός για να επισκέπτονται το ψαρο-εστιατόριο οι λάτρεις του είδους. Μέσα σε μια παχιά κρούστα χοντρού αλατιού, τα μεγάλα και δύσκολα στο ψήσιμο ψάρια διατηρούν τους ζωμούς τους και παραμένουν τρυφερά. Όσο για το τελετουργικό, το τροχήλατο τραπέζι με τον δίσκο που φιλοξενεί το ψάρι, το άναμμα της φωτιάς στο αλάτι που περιχύνεται με οινόπνευμα (το φλαμπάρισμα δηλαδή), το σφυρί και ο ήχος, το κρακελάρισμα της κρούστας, όλα συντελούν στην απόλαυση, που ολοκληρώνεται με το σερβίρισμα των καθαρισμένων πια φιλέτων στα πιάτα.

Είναι μόνο αυτό το «Stalati»; Όχι φυσικά. Στις προθήκες που θυμίζουν ιχθυοπωλείο, με τα καφάσια γεμάτα θρυμματισμένους πάγους, τα ψάρια ξεπροβάλλουν λάμποντας ανάμεσά τους σαν κοσμήματα με πολύτιμες πέτρες, οπάλια και ροζ ζαφείρια, διαμάντια και ρουμπίνια. Κι αν σας φαίνεται υπερβολική η περιγραφή, μάλλον δεν έχετε σχέση έρωτα με τους θησαυρούς της θάλασσας, δεν είναι ο τύπος σας ένας σαργός ή ένα λυθρίνι του Αιγαίου.
Στη μεγάλη σάλα το προσωπικό κινείται με άνεση (διαθέτουν μεγάλη πείρα καθώς βρίσκονται χρόνια εκεί), ενώ η λίστα των κρασιών είναι μικρή και ενδιαφέρουσα – με κάποιες σταθερές αξίες, αλλά και με κάποιες ετικέτες από οινοποιεία μικρότερα που αξίζει να ανακαλύψετε. Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε και εμφιαλωμένο τσίπουρο ή ούζο, ειδικά αν μείνετε στους μεζέδες.

Στα πρώτα, στα ορεκτικά, το τηγάνι είναι πραγματικά καλό. Τα μάγουλα σαλαχιού ήταν πραγματικός αφρός. Η φάβα νόστιμη, η λευκή ταραμοσαλάτα καλοδουλεμένη, ο μαρινάτος γαύρος καλός. Οι τηγανητές πατάτες ήταν σωστή επιλογή – θα μου πείτε είναι θέμα για ψαρομάγαζο οι πατάτες; Ναι, σωστά κομμένες και τηγανισμένες είναι πάντα ένα καλό θέμα. Η σαλάτα τραγανή και φρέσκια όπως πρέπει να είναι οι πρασινάδες σε μαγαζιά που σέβονται τους πελάτες τους.

Για κύριο επιλέξαμε μπαρμπούνια – τα είδαμε να μας προκαλούν εκτεθειμένα στον πάγο τους και δεν αντισταθήκαμε. Δικαιωθήκαμε, ήταν φρεσκότατα και ωραία ψημένα. Αποφύγαμε το τηγάνι λόγω προχωρημένης βραδινής ώρας, το αφήσαμε για μεσημβρινή επίσκεψη.

Κλείσαμε με χιώτικα μασουράκια και πορτοκαλόπιτα γιατί η ψαροφαγία θέλει γλυκό ελληνικό, παραδοσιακό, για να ολοκληρωθεί. Το πόσο θα σας κοστίσει εξαρτάται από τις επιλογές σας και το δεδομένο ότι μιλάμε για φρέσκες πρώτες ύλες, όμως υπολογίστε ως τιμή εκκίνησης από 35 ευρώ το άτομο με μεζέδες και τηγανητά, χωρίς ποτό.

info
Λεωφόρος Συγγρού 303 & Δημοσθένους, τηλ. 210 9408620. Κόστος: 30-35€ / άτομο. Ανοιχτά και μεσημέρι. Κλειστά Κυριακή βράδυ.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gala που κυκλοφορεί με την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ