Από τις διασημότερες λουτροπόλεις ολόκληρης της Ελλάδας το Λουτράκι απέχει κυριολεκτικά μια ανάσα από την Αθήνα (μόλις 80 χλμ.). Το εντυπωσιακό καζίνο, η κοσμοπολίτικη πλαζ με τα κρυστάλλινα νερά, τα ρετρό ξενοδοχεία, οι ιαματικές πηγές, τα σύγχρονα παραλιακά μαγαζιά, τα καταπράσινα Γεράνεια και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που κάνουν αυτό το μέρος να παραμένει θελκτικό εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο το Λουτράκι έχει να δώσει πολλά περισσότερα στους επισκέπτες του αφού εκτός από ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο τουριστικό μέρος είναι και ένας γαστρονομικός προορισμός, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που δεν σταματάει να εξελίσσεται.

Πρόκειται άλλωστε για μια πόλη που σε επίπεδο εστίασης συγκεντρώνει πολλές και διαφορετικές επιλογές με έντονο τοπικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να αποτελέσει και ορμητήριο όσων θέλουν να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες, με επίκεντρο την παραγωγή προϊόντων και όχι μόνο, στην ευρύτερη περιοχή του νομού Κορινθίας. Όλα αυτά και άλλα νόστιμα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε από κοντά στο πλαίσιο του 3ου Taste of Loutraki – The Corinthian Food Festival 2024 που πραγματοποιήθηκε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου.

Μπουκιές παράδοσης στο ηλιοβασίλεμα και σπιτική φιλοξενία μετά μουσικής
Η εμπειρία μας ξεκίνησε από το DAVE by the beach Loutraki ένα μοντέρνο ξενοδοχείο του ομίλου Brown Hotels που βρίσκεται μόλις 200 μέτρα από την παραλία αλλά και κοντά στο κέντρο. Άνετο και προσιτό, με λιτή και ανάλαφρη διακόσμηση που δημιουργεί ευχάριστη ατμόσφαιρα είναι μια καλή επιλογή διαμονής. Η παρουσίαση του φεστιβάλ έγινε στο εντυπωσιακό Club Hotel Casino Loutraki και ακολούθησε cocktail event στο Admiral Βar όπου εκτός από την υπέροχη θέα και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα απολαύσαμε και νόστιμο fingerfood, φτιαγμένο αποκλειστικά με τοπικές πρώτες ύλες και προϊόντα, από την ομάδα του σεφ Κωνσταντίνου Ζουμπορλή.

Ακολούθησε δείπνο στο ξεχωριστό εστιατόριο ΦΡΑΓΚΙΑΣ με την όμορφη αυλή και την οικογενειακή ατμόσφαιρα. Τις εντυπώσεις έκλεψαν η λαχταριστή κολοκυθοτυρόπιτα με τραχανά «Βλάχα», τα τραγανά τυροπιτάκια με φέτα «Δεμπίλη», η φίνα μακαρονάδα με ολόφρεσκιες καραβίδες κορινθιακού και το μελωμένο στιφάδο με πεσκανδρίτσα που είχε αργοψηθεί στη γάστρα. Το μενού συνδυάστηκε ωραία με βιολογικά μονοποικιλιακά κρασιά του κτήματος Αθανασίου στα οποία μας μύησε ο οινοχόος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολης» Νίκος Πολίτης. Οι περαχωρίτικες ντρέδουρες, ένα νηστίσιμο πρωτοχρονιάτικο γλυκό που μοιάζει με μπακλαβά και παραδοσιακά φτιάχνεται με μπόλικη κορινθιακή σταφίδα, αμύγδαλο-καρύδι και σουσάμι, έκλεισαν το δείπνο με τον πιο γλυκό τρόπο. Highlights της βραδιάς η live μουσική (πιάνο-φωνή) που δημιουργούσε άκρως ρομαντική ατμόσφαιρα αλλά και το φιλόξενο προσωπικό με την αμείωτα κεφάτη διάθεση.

Τυφλή γευσιγνωσία ελαιολάδου στο Καλέντζι και οινική εξόρμηση στη Νεμέα
Το πρωί της επόμενης ημέρας βρεθήκαμε στο Καλέντζι Κορινθίας και συγκεκριμένα στον οικογενειακό ελαιώνα της Oleosophia. Εκεί όχι μόνο δοκιμάσαμε τη σπάνια τοπική ποικιλία μανάκι αλλά συμμετείχαμε σε τυφλή γευσιγνωσία με την πολύτιμη καθοδήγηση της σομελιέ ελαιολάδου Μαριάνας Δεβετζόγλου. Ομολογουμένως η διαδικασία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα αφού μας έμαθε να διακρίνουμε αλλά και να αξιολογούμε χαρακτηριστικά όπως τα φρουτώδη αρώματα, η πικάντικη γεύση, τα πικρά στοιχεία κ.ά. Όπως πληροφορηθήκαμε μάλιστα η ελαιογνωσία προσελκύει πλήθος ξένων τουριστών, στην πλειοψηφία τους Αμερικάνων, οι οποίοι ενθουσιάζονται με τη συγκεκριμένη εμπειρία.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς τον μεγαλύτερο ενιαίο αμπελώνα της Ελλάδας, δηλαδή τη Νεμέα, μέχρι που βρεθήκαμε στο χωριό Κούτσι και συγκεκριμένα στο επισκέψιμο οινοποιείο Σεμέλη. Αφού ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις και στο εντυπωσιακό κελάρι του, καταλήξαμε στην ντιζαϊνάτη σάλα του εστιατορίου του όπου δοκιμάσαμε μερικά από τα πιο αξιόλογα κρασιά που παράγονται σε αυτό το μοναδικό terroir. Ο οινολόγος του κτήματος μας εξήγησε βήμα βήμα τις διαδικασίες παραγωγής και συλλογής, οινοποίησης, εμφιάλωσης και ωρίμασης αναλύοντας τους τρόπους με τους οποίους όλα αυτά επιδρούν στον τελικό αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα του κάθε κρασιού.

Live cooking και εκλεκτά προϊόντα στην πλατεία Κρήνης
Λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα η παραλιακή περατζάδα γέμισε αρώματα και γεύσεις. Στην ανοικτή εκδήλωση γαστρονομίας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Taste of Loutraki 2024 πρωταγωνιστές ήταν οι παραγωγοί εκλεκτών Κορινθιακών προϊόντων, σεφ και επαγγελματίες της εστίασης. Εκείνα όμως που ξεχώρισαν ιδιαίτερα ήταν τα παιδιά του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) που έφτιαξαν και μοίρασαν στο κοινό πεντανόστιμα κορινθιακά Αμφίψωμα, δηλαδή σάντουιτς. Επισκέπτες και ντόπιοι είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πιάτα φτιαγμένα με προϊόντα της κορινθιακής γης, από τον head chef Κωνσταντίνο Βασάλο, τον executive chef Παναγιώτη Διαμαντόπουλο (εστιατόριο Πιπέρι), τον chef Δημήτρη Φαρμάκη (εστιατόριο Eυ Ζην), τον Σπύρο Καρβούνη (εστιατόριο Βαρκαλάς) καθώς και τον bartender του Anassa The bar, Nίκο Λάλο. Και όλα αυτά υπό τους ήχους των μουσικών Ηλία Δόσκορη, Βασίλη Καρδάρα και Πάρη Γκέρκη και την ενθουσιώδη παρουσίαση του δημοσιογράφου Θάνου Βάγιου που έδινε εξαιρετικό ρυθμό σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Κορινθιακό brunch και κρουαζιέρα στον Ισθμό
Το πρωί της Κυριακής μας βρήκε στο Wyndham Poseidon Loutraki Hotel ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο βουτηγμένο στο πράσινο και γεμάτο πολύχρωμους κήπους. Σε αυτό το μέρος που μοιάζει με μικρή παραθεριστική πολιτεία αφού διαθέτει όλα τα σύγχρονα facilities αλλά παράλληλα αποπνέει χαλαρότητα και ξεγνοιασιά απολαύσαμε brunch φτιαγμένο αποκλειστικά με κορινθιακά υλικά. Ζουμερή πορτοκαλόπιτα και βελούδινη γαλατόπιτα, αφράτο κέικ και σπυρωτός σιμιγδαλένιος χαλβάς με κορινθιακή σταφίδα, πικάντικο ζηρειοτύρι σαγανάκι πάνω σε ελιόψωμο, προζυμένιο ψωμί Βραχατίου με χλωροτύρι και λαχταριστή στραπατσάδα με ολόγλυκες ντομάτες Βελίνας είναι μόνο μερικά από όσα είχαν ετοιμάσει ο σεφ Χάρης Σπυρόπουλος και η ομάδα του. Παράλληλα μάθαμε τα πάντα για τις κορινθιακές σταφίδες από την ιδιοκτήτρια του Geobres SA Αγγελική Γεομπρές και δοκιμάσαμε εξαιρετικά μέλια συνομιλώντας για την πολύτιμη διατροφική αξία τους με τον Παναγιώτη Τσάβαλο ιδιοκτήτη της Μελισσοκομικής Ισθμού. To ταξίδι μας ολοκληρώθηκε με μια μοναδική εμπειρία, τον διάπλου του Ισθμού, όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από πάρα πολύ κοντά ένα πραγματικά επιβλητικό επίτευγμα.

 

@cantinamag #foryou #tasteofloutraki2024 #visitloutraki #respondondemand #cantina #protothema #peloponnese #korinthia #greece #greekgastronomy #greece🇬🇷 #greecetravel #eatlikealocal #farmtotable #sustainability ♬ Summer Vibes – GRLN