Οι βιοδυναμικές καλλιέργειες της Αλεξάνδρας Τσιαντή στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων μας μαθαίνουν τι σημαίνει τροφή νόστιμη, με ζωτικότητα και διατηρησιμότητα, που παράγεται με τρόπο ήπιο για τη γη.

Θέλει θάρρος και αποφασιστικότητα να αφήσεις μια στρωμένη δουλειά και να ασχοληθείς με τη γη μαζί και να αποδεχθείς τα ρίσκα που συνεπάγεται ένα τέτοιο εγχείρημα. Η Αλεξάνδρα Τσιαντή όμως το τόλμησε, ιδρύοντας το 2009 την Trinity Farm, το πρώτο βιοδυναμικό αγρόκτημα με ετήσιες καλλιέργειες στην Ελλάδα και πιστοποίηση από την Demeter International, τον διεθνή φορέα πιστοποίησης βιοδυναμικών αγροκτημάτων. Έχοντας σπουδάσει χημικός μηχανικός στην Αγγλία, αφήνει την πρότερη επαγγελματική της πορεία και στρέφεται στην πατρική γη. Η ενασχόληση ήρθε μέσα από έναν συνδυασμό επιθυμιών και συγκυριών: οικογενειακή μετακόμιση από την Αθήνα στη Λάρισα, ευαισθητοποίηση για τη διατροφή και το περιβάλλον και εσωτερική ανάγκη και επιθυμία για τη συνέχιση του αγροκτήματος ως τρίτη γενιά. Όπως μας εξηγεί η κυρία Τσιαντή: «Δεν είχα καμία σχέση με τη γεωργία, καμία εμπλοκή με το πρακτικό κομμάτι, ήταν έντονο όμως το συναισθηματικό. Οι ιστορίες οι παλιές, πώς οι παππούδες δυσκολεύτηκαν για να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε αυτή τη γη σήμερα στα χέρια μας και γενικά το μέλλον του κτήματος».

Η φιλοσοφία πίσω από την ιδέα
Όπως εξηγεί η κυρία Τσιαντή: «Θέλησα να προσφέρω ευζωία στο κομμάτι που μας αφορά, δηλαδή αγνά θρεπτικά και νόστιμα προϊόντα, ενημέρωση και ευκαιρίες επαφής με τη φύση, πάντα με θετικό αποτύπωμα για το περιβάλλον και τα όντα του. Με άγγιξε και η ανάγνωση του βιβλίου του Γαβριήλ Πανάγου πάνω στη βιοδυναμική καλλιέργεια και η προσέγγιση αγροκτημάτων στο εξωτερικό με την καθετοποίηση της αγροτικής διαδικασίας από το χωράφι στο τραπέζι. Επιπλέον, στον πρόλογο, η ρήση του Ρούντολφ Στάινερ, του πατέρα της Βιοδυναμικής Γεωργίας. “Αν είσαι άνθρωπος που πάντα ψάχνει να βρει παράθυρα στον νόμο, άσκησε τη γεωργία με κάποιον άλλο τρόπο”. Αυτή είναι η αλήθεια μου, κι έτσι θέλω να πορεύομαι. Έμαθα να εκτιμώ και να σέβομαι τους ρυθμούς της φύσης, τις συνέργειες και τα μηνύματά της, να απολαμβάνω τη μυρωδιά του ζωντανού χώματος που αποτελεί τη βάση της ζωής, θρέφει τα φυτά που στη συνέχεια θρέφουν τον άνθρωπο και τα ζώα».

Από το χωράφι στο τραπέζι
Αρχικά ξεκίνησε με καλλιέργεια δημητριακών, αλλά εισήγαγε και τα όσπρια και τα βολβώδη κηπευτικά, πατάτες, καρότα, σκόρδα και κρεμμύδια, ενώ από την άνοιξη του 2019 άρχισε πειραματικά και έναν λαχανόκηπο. Η γη είναι ιδιόκτητη, με το βιοδυναμικό κομμάτι να καταλαμβάνει 400 στρέμματα. Καλλιεργεί χωρίς χημικά και με εναλλαγές. Για λίπασμα γίνεται χρήση κοπριάς από τα ζώα της και ειδικών βιοδυναμικών σκευασμάτων για το έδαφος και τα φυτά. Μετά τη συγκομιδή ακολουθεί ο καθαρισμός και η επεξεργασία και την παραγωγή των ζυμαρικών υπεργολαβικά. Για την παραγωγή αλεύρων ολικής η άλεση γίνεται σε έναν μικρό πετρόμυλο, για να γίνουν στη συνέχεια το πλιγούρι, ο τραχανάς με γάλα από τα πρόβατά της, οι χυλοπίτες, οι βίδες κ.λπ. Η κυρά Αλεξάνδρα εξηγεί: «Ποτέ τα χωράφια δεν είναι απόλυτα καθαρά. Πάντα το σιτάρι συνυπάρχει με ζιζάνια. Δεν φαίνονται όμορφα, όμως η συνύπαρξη ωφελεί καθώς δεν έχουμε προσβολές από ασθένειες».

Όνειρα και σχέδια για το μέλλον
Πολλά και ενδιαφέροντα, ανάμεσά τους, περισσότερη εσωστρέφεια με τη δημιουργία CSA (Community Supported Agriculture), δηλαδή ενός συνδρομητικού δικτύου καταναλωτών, κάτι που συνηθίζεται στο εξωτερικό, και εκπαίδευση νέων κάθε ηλικίας -σχολεία, φοιτητές, άνεργοι- πάνω στη διατροφή, τον υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά και πρακτική εξάσκηση.

info
Τα προϊόντα διατίθενται σε επιλεγμένα καταστήματα ανά την Ελλάδα / Αγρόκτημα Τσιαντή, Τερψιθέα Λάρισας, τηλ.: 6982 449664, 24910 91587, www.thetrinityfarm.gr