Το αγαπημένο μας πασχαλινό γλυκό είναι αναμφισβήτητα το τσουρέκι. Μπορεί να το βρίσκουμε όλο τον χρόνο στα ζαχαροπλαστεία και στους φούρνους αλλά αυτές τις ημέρες έχει πραγματικά την τιμητική του παντού. Η αλήθεια είναι ότι το ζύμωμα και το φούρνισμα των τσουρεκιών θέλουν χρόνο και ιδιαίτερη τέχνη για να γίνουν σωστά. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι λίγοι αυτοί που έχουν τη διάθεση και την υπομονή να φτιάξουν σπιτικά τσουρέκια. Ευτυχώς όμως σε αυτή την πόλη είναι πολλοί οι επαγγελματίες, ζαχαροπλάστες και αρτοποιοί, που ετοιμάζουν  εξαιρετικά τσουρέκια, σε κλασικές και εναλλακτικές εκδοχές, προσφέροντάς μας πολλές και διαφορετικές λαχταριστές επιλογές.

Maxim
Είναι ξακουστή σε όλο το λεκανοπέδιο η φήμη των τσουρεκιών που φτιάχνει ο Maxim στη Νέα Σμύρνη. Γνωρίζω ανθρώπους φανατικούς, που οδηγούν από τη μία άκρη της Αττικής μέχρι την άλλη για να προμηθευτούν αυτά τα συννεφένια και ταυτόχρονα μαστιχωτά αρτο-ποιήματα. Δεν είναι μόνο τα εξαιρετικής ποιότητας υλικά, με το ποιοτικό βούτυρο, είναι γιατί ο άνθρωπος είναι μερακλής σε κάθε στάδιο παραγωγής. Ίσως είναι ο τελευταίος ρομαντικός μάστορας της παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής τέχνης που αλέθει σπόρους από μαχλέπι ώστε να έχει τον απόλυτο έλεγχο όχι μόνο της ποιότητας αλλά και της γεύσης, και αυτό το υπογράφω γιατί είχα την τύχη να το δω με τα μάτια μου. Γ.Μπ.
Τσακίρογλου 23, τηλ.: 210 9324 603

Πνύκα
Τα τσουρέκια της Πνύκας είναι εγγύηση. Έχουν πιστούς θαυμαστές που περιμένουν πως και πως να έρθει το Πάσχα για να τα απολαύσουν. Τα αγνά υλικά και η παραδοσιακή συνταγή που μένει ίδια και απαράλαχτη εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια είναι τα μυστικά που τα κάνουν ανάρπαστα. Δοκιμάστε και αυτά με την κουβερτούρα, είναι εξίσου ωραία. Ζ.Π.
Πετράκη 24, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3245 162

Holly llama
Ούτε και φέτος θα αγιάσω με τα τσουρέκια του Holly llama αν και άλλες προσδοκίες γεννά το όνομά του. Τι να πρωτοδιαλέξω; Το μαστιχωτό του τσουρέκι με άρωμα μαχλέπι και μαστίχα και στολισμένο με φιλέ από βιολογικό αμύγδαλο (καθότι προσέχω και τη διατροφή μου, βεβαίως βεβαίως); Το γεμισμένο και συγχρόνως βουτηγμένο στη σοκολάτα και στην αμαρτία; Ή το άλλο, το τσουρέκι-υπερπαραγωγή που είναι η χαρά του άπληστου γλυκατζή και συνδυάζει το κάστανο με τη λευκή σοκολάτα; Δεν είχαμε διλήμματα και σε διλήμματα μπήκαμε! Θα πάρω και τα τρία και δίαιτα πια, μετά το Πάσχα! Λ. Χρ.
Νίκης 23, Αθήνα, τηλ.: 210 3318 913

La Maison
Το τσουρέκι του ζαχαροπλάστη Θανάση Τσαγκλιώτη έχει πολίτικη καταγωγή. Κοινώς μοσχοβολάει μαχλέπι και φρέσκο βούτυρο. Είναι γοητευτικά μαστιχωτό, ισορροπημένα γλυκό και αφράτο καθώς ζυμώνεται για πολύ ώρα. Τρώγεται χωρίς σταματημό για αυτό και σας συμβουλεύουμε να τα αγοράζετε πάντα σε ζυγό αριθμό. Β.Δ.
Δηµοσθένους 147, Καλλιθέα, τηλ. 216 7006 518

Τα Γιούλια
Όπου και αν μένετε εντός Αθηνών, αξίζει να πάτε μια βόλτα στη Νέα Ιωνία. Kλασικό πολίτικο τσουρέκι με τη συνταγή του παππού Βαγγέλη, με φρέσκα και αγνά υλικά, που μοσχομυρίζει φρέσκο βούτυρο και μαχλέπι. Και για τα παιδιά που αγαπούν τη σοκολάτα -ή και όσους είναι παιδιά στην ψυχή- υπάρχει το γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού, που είναι δύσκολο να του αντισταθείς! Και τα καλά νέα είναι ότι αν δεν μπορείτε να βρεθείτε σε κάποιο από τα 3 καταστήματά τους στη Νέα Ιωνία, μπορείτε να κάνετε και τηλεφωνική παραγγελία. Ν.Κ.
Αλέκου Παναγούλη 74, Νέα Ιωνία, 210 27 98 351

Cosmic bros
Στο μικρό καφέ-εργαστήριο των αδελφών Κοσμίδη, με τους φανατικούς θαμώνες από τις γύρω γειτονιές -και όχι μόνο- φτιάχνουν όλο τον χρόνο ένα από τα νοστιμότερα και καλοζυμωμένα τσουρέκια που έχω δοκιμάσει. Αφράτο και ελαφρώς μαστιχωτό, με κορδόνια που μοσχοβολούν βούτυρο σε κάθε «τράβηγμα» και υγρασία τόση όση χρειάζεται για να κάνει τη ζύμη εθιστικά ακαταμάχητη. Ο Ευγένιος Κοσμίδης, μυημένος στη τέχνη της αρτοποιίας από τα 13 του μόλις χρόνια, πιστεύει πως το μυστικό βρίσκεται σε κάθε μικρή λεπτομέρεια, από τον τρόπο που θα «παιδέψει» το ζυμάρι, μέχρι τον σωστό χρόνο φουρνίσματος και φυσικά στην αγάπη για τη δουλειά του. Απολαύστε το μαζί με τον καφέ της ημέρας στα εξωτερικά τραπεζάκια και πάρτε ακόμα 2-3 (ή και παραπάνω) για τους φίλους ή το σπίτι για ατελείωτες γλυκιές παρασπονδίες. Ε.Τσ.
Αττικής 19 , Βριλήσσια, τηλ. 21 0689 9081

Πελίτ
Το αυθεντικό πολίτικο τσουρέκι το βρίσκουμε κάθε Πάσχα σε αυτό το ζαχαροπλαστείο. Αέρινο, σαν σύνεφο, και εξαιρετικά αφράτο, μοσχοβολάει μαστίχα, μαχλέπι και βούτυρο γάλακτος. Με το κλασικό κόκκινο αβγό στη μέση και μπόλικο φιλέ αμυγδάλου από πάνω είναι πάντα ολόφρεσκo γι αυτό και πουλάει σαν τρελό. Κρατάει μέρες αλλά δύσκολα του αντιστέκεται κανείς, οπότε αν το προμηθευτείτε από νωρίς σίγουρα θα επανέλθετε για refill. Ζ.Π.
Ρόδου 9 & Μιλτιάδου, Μαρούσι, τηλ.: 210 8068 696

Antonis Selekos
Οι περισσότεροι ίσως να γνωρίζετε αλλά και να έχετε δοκιμάσει το panettone του ζαχαροπλάστη Αντώνη Σελέκου. Όμως, αυτός ο νεαρός που αγαπά τα ζυμάρια φτιάχνει και τσουρέκια και μάλιστα όλο τον χρόνο. Το κλασικό του μοσχοβολάει μαστίχα και πορτοκάλι (περιέχει απόσταγμα μαστίχας) και είναι ελαφρώς γλυκό, εκείνο με το φιστικί γεμίζεται πλουσιοπάροχα με κρέμα και πραλίνα από φιστίκι Αιγίνης ενώ εκείνο με την κρέμα φουντουκιού και τα καραμελωμένα φουντούκια είναι απλά σατανικό. Β.Δ.
Εριφύλης 2, Παγκράτι, τηλ. 210 7248 888

Emmanuel
Μπορεί να φημίζεται για τα γλυκά γαλλικής ζαχαροπλαστικής, όμως ο Μανώλης Παπαχρήστος, ο ιδιοκτήτης και head pastry chef του, ξέρει να φτιάχνει και πολύ καλό τσουρέκι. Το βρίσκουμε σε μία εκδοχή, την κλασική πλεξούδα, με ισορροπημένα αρώματα από μαχλέπι και μαστίχα και πολύ ωραία υφή, με αρκετή υγρασία, ώστε να το απολαμβάνουμε αφράτο και μυρωδάτο. Και φέτος, λοιπόν, θα το επισκεφθώ για το τσουρέκι που θα καταναλώσουμε στο σπίτι, αλλά και όσα θελήσω να δωρίσω.  Βρίσκεται πλέον σε νέο επίσης πολύ κομψό χώρο, ακριβώς απέναντι από τον παλιό του, πολύ κοντά στο σταθμό του ηλεκτρικού στο Μαρούσι. Ε.Σ.
Περικλέους 16, Μαρούσι, τηλ. 213 0335 533.

Kora
Αφράτο, λαχταριστό, με πλούσιο άρωμα μαστίχας και μαχλέπι. Αυτό είναι για άλλη μια χρονιά το πετυχημένο τσουρέκι που φτιάχνουν σε αυτό τον new age φούρνο στο Κολωνάκι. Ιδανικό για πολλές «βούτες» σε κρύο γάλα αλλά και για να φτιάξετε french toast είτε αλμυρά είτε γλυκά, μιας και δεν περιέχουν πολλή ζάχαρη. Β.Δ.
Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ. 210 3627 855.

Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς, Νίκη-Μαρία Κοσκινά, Γιάννα Μπαλαφούτη, Ζωή Παπαφωτίου, Εύη Σκλατινιώτη, Εύη Τσιροπούλου, Λουκία Χρυσοβιτσάνου