Φυτεμένη στην πέτρα και ποτισμένη με ιστορία η Ήπειρος μαγεύει κάθε επισκέπτη με την φυσική ομορφιά της, όλες τις εποχές του χρόνου. Βουνό, θάλασσα, λίμνες και ποτάμια, συνδυάζει τα πάντα. Σε αυτή ακριβώς την ποικιλομορφία χρωστάει και τον γαστρονομικό της πλούτο ο οποίος ξεχωρίζει για την αυθεντικότητά του. Μεγαλειώδεις μέσα στην απλότητα τους οι ηπειρώτικες γεύσεις, οι συνταγές και οι μαγειρικές, παραδοσιακές και σύγχρονες, ξεχωρίζουν σε κάθε επίπεδο. Ιδιαίτερα τυριά, μοναδικά κρέατα από αυτόχθονες φυλές ζώων, σπάνια αλιεύματα και δεκάδες είδη άγριων χόρτων είναι μόνο μερικά από όσα προσφέρει αυτός ο τόπος σε ντόπιους και επισκέπτες.

Για όλους αυτούς τους λόγους η γαστρονομία της Ηπείρου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής προβολής της από τους επίσημους τοπικούς φορείς και εντάσσεται σε κάθε δράση προώθησης της ως ξεχωριστού προορισμού. Ακολουθώντας αυτή την στρατηγική πραγματοποιήθηκε το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ στο πλαίσιο του έργου «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου». Η τοπική κουζίνα σε συνδυασμό με τη σύγχρονη μαγειρική ανέδειξαν τα προϊόντα ντόπιων παραγωγών.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας σε Θεσπρωτία και Ιωάννινα επισκεφθήκαμε παραγωγικές μονάδες τοπικών προϊόντων. Η αρχή έγινε με το Οινοποιείο Μαρκατσέλης στην περιοχή των Φιλιατών όπου δοκιμάσαμε ιδιαίτερα φυσικά κρασιά από ντόπιες ποικιλίες. Επόμενος σταθμός η μονάδα τυποποίησης του πολυβραβευμένου ελαιολάδου Epirou Vios και η μονάδα καπνιστής πέστροφας Καρατζένης όπου παρακολουθήσαμε τις διαδικασίες παραγωγής και δοκιμάσαμε τα προϊόντα. Τέταρτη και τελευταία στάση η Nomad Honey όπου γευτήκαμε σπάνια βιολογικά μέλια που παράγονται με απόλυτα φυσικό τρόπο στην περιοχή του Βίκου.

Μια Ήπειρος όλο γεύση
Στην ατμοσφαιρική πλατεία Μαβίλη ακριβώς πλάι στη λίμνη βρέθηκε ο Θοδωρής Παστουρματζής με το food truck του. Ο σεφ και η ομάδα του εμπνεύστηκαν από τα τοπικά προϊόντα και δημιούργησαν εννέα ευφάνταστα πιάτα τα οποία μοίρασαν στο κοινό. Τα προιόντα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν καπνιστή πέστροφα Καρατζένης, μέλι Nomad Premium Greek Honey, φέτα Παπαδόπουλος – τυροκομική Παραμυθιάς, λουκάνικα Metsovita, γλυκά του κουταλιού Τα Γλυκά της Μπιρμπίλως και αρωματικά φυτά Myrtali Organics.

Παράλληλα στην εκδήλωση καλωσορίσματος που προηγήθηκε προβλήθηκε όλη η στρατηγική και οι δράσεις που υλοποιούνται από την Περιφέρεια για την προώθηση της Γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι ντόπιων επαγγελματιών του τουρισμού και στελέχη της Περιφέρειας ενώ απηύθυνε χαιρετισμό ο κος Ηλίας Γκαρτζονίκας, Αντιπεριφερειάρχης Ειδικών Μορφών Τουρισμού. Την παρουσίαση πραγματοποίησε η κα Σοφία Φούκη, Προϊσταμένη Τμήματος Προώθησης Αγροδιατροφικών Προϊόντων ενώ μεταξύ άλλων συμμετείχαν η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιούλα Μητροκώστα, η Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα προώθησης τοπικών προϊόντων κ. Γιώτα Ναβρόζογλου, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών Γεώργιος Λώλης, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Μάκης Χρυσοστόμου, η διευθύντρια Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ιουλία Μαρκούλα, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννιτών Βαγγέλης Γιωτόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σωματίου Εστίασης «Παμβώτις» Χρήστος Τάτσης και ο κ. Θοδωρής Αλεξίου Πρόεδρος της Λέσχης Γαστρονομίας Ιωαννίνων.