Οι μεζέδες της θάλασσας, το ούζο, το τσίπουρο και η καλή παρέα είναι πάντα ευπρόσδεκτα, ειδικά όταν είναι Σαββατοκύριακο και θέλουμε να χαλαρώσουμε από το τρέξιμο της εβδομάδας. Αν τα σπιτικά μαγειρέματα δεν είναι το φόρτε σας και έχετε διάθεση για παρεΐστικη βόλτα στο κέντρο, πλάι στη θάλασσα ή ακόμα και στα βόρεια της πόλης σας προτείνουμε μερικά value for money στέκια. Σε όποιο κι αν βρεθείτε το σίγουρο είναι ότι θα περάσετε καλά τρώγοντας καλομαγειρεμένο φαγητό και πίνοντας ό,τι αγαπάτε.

Γάκιας
Ατμόσφαιρα παλιάς ελληνικής ταινίας με αυθεντικές γεύσεις θάλασσας και στεριάς. Ο κατάλογος είναι γεμάτος μεζέδες, κλασικούς και εναλλακτικούς, από all time classic αλοιφές μέχρι αλμυρά μιλφέιγ. Το μυρωδάτο ταμπουλέ με γαρίδες, οι μαμαδίστικες σουπιές φρικασέ, οι ανάλαφροι κολοκυθοκεφτέδες, οι τραγανές τυροκροκέτες με καραμελωμένα κρεμμύδια και τα αφράτα κοτομπιφτέκια είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που ξεχωρίζουν. Το μόνο σίγουρο σε αυτό το μέρος είναι ότι η παρέα θα χορτάσει χωρίς να μείνει κανείς παραπονεμένος όσο ιδιαίτερες προτιμήσεις και να έχει. Ποιότητα και φρεσκάδα υλικών έχουν τον πρώτο λόγο σε κάθε μπουκιά ενώ η δημιουργικότητα της κουζίνας είναι αστείρευτη αφού συνεχώς σκαρφίζονται καινούργια πιάτα ανάλογα την εποχή. Με τα γλυκά τα καταφέρνουν εξίσου καλά οπότε μην παραλείψετε να τα δοκιμάσετε.
Ευαγγελιστρίας 16 & Κρήνης, Νέα Ερυθραία, τηλ.: 210 6203 934

Ο Γιώργης του βυθού
Ιχθυοπωλείο και ψαροταβερνάκι σε ένα. Εδώ πριν η παρέα πάρει θέση στο τραπέζι της περνάει από τα φρέσκα για να επιλέξει όσα θα φάει λίγα λεπτά αργότερα. Μια χούφτα κουτσομούρες κι άλλη μία θράψαλα μπαίνουν στα τηγάνια, πλάι τους ολόφρεσκα μύδια αχνιστά με νόστιμο και καυτερό ζουμάκι και στη σχάρα παχουλό πλοκάμι χταποδιού. Μια ανάμεικτη σαλάτα βραστών με κολοκυθάκια, παντζάρια και πατατούλες σε μέγεθος μπουκιάς και ένα βουνό φρέσκιες τηγανητές πατάτες αρκούν για να συμπληρώσουν το γεύμα το οποίο βέβαια συνοδεύεται από διαλεχτά ποτά. Στα highlights, το γλυκάκι που κερνάνε στο τέλος το οποίο συνήθως είναι χειροποίητος σιμιγδαλένιος χαλβάς. Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του μαγαζιού είναι ότι προσφέρει στους πελάτες του πολλές και διαφορετικές επιλογές, από το να πάρουν τα ψάρια και τα θαλασσινά τους για το σπίτι, ωμά ή μαγειρεμένα, μέχρι να τα απολαύσουν επιτόπου.
Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου 92, Λυκόβρυση, τηλ.: 210 2848 050

Το ουζερί του Λάκη
Στον ήσυχο πεζόδρομο της πλατείας Βικτωρίας εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες λειτουργεί το Ουζερί του Λάκη. Μεζέδες βαθιάς νοστιμιάς, φτιαγμένοι με μεράκι και τα εκλεκτότερα υλικά, συντροφεύουν με τον καλύτερο τρόπο το τσίπουρο και το ούζο. Η ποικιλία που διαθέτει είναι ατελείωτη, ίσως η μεγαλύτερη σε όλη την πόλη, αφού έχει σχεδόν 150 διαφορετικά ούζα και τσίπουρα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σαλάχι αχνιστό, σαλάτα με ρέγκα, μελιτζανοσαλάτα καπνιστή με γιαούρτι να τη δροσίζει, οι πεντανόστιμες μακαρονάδες που μαγειρεύονται με μελάνι σουπιάς και το γιουβέτσι με διάφορα ολόφρεσκα θαλασσινά είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αξίζουν δοκιμής. Εξαιρετικές και οι ποικιλίες του οι οποίες περιέχουν από φακοσαλάτα και τσίρο, μέχρι σκουμπρί και καπαρόφυλλα τουρσί, ό,τι πρέπει για να τσιμπολογάτε πίνοντας.
Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, τηλ. 210 8213 776

Η Κασταλία
Στην κεντρική πλατεία του Αμαρουσίου το ομώνυμο παραδοσιακό καφέ – ουζερί γράφει τη δική του ιστορία εδώ και 70 χρόνια. Στα τραπεζάκια του, μέσα στο πράσινο, μπορείτε να απολαύσετε από καφέ και γλυκό του κουταλιού, μέχρι ούζο, τσίπουρο και κρασί, με μεζέ ή χωρίς. Οι ποικιλίες του, κρεατικών ή θαλασσινών, είναι πληθωρικές και γεμάτες νόστιμες μπουκιές. Ψήνει επίσης εξαιρετικά μπιφτέκια, τηγανίζει τραγανές τυροκροκέτες και φτιάχνει μπακαλιάρο σκορδαλιά σαν σπιτικό. Πολλές φορές, κυρίως Σάββατα και Κυριακές, έχει και ζωντανή μουσική δίνοντας στην ατμόσφαιρα μια νότα άλλης εποχής. Λόγω τοποθεσίας είναι ό,τι πρέπει για οικογενειακές βόλτες αφού η άπλα της πλατείας δίνει τη δυνατότητα στα πιτσιρίκια να παίξουν και να κάνουν ποδήλατο όσο οι γονείς τους χαλαρώνουν τρώγοντας και πίνοντας.
Μητροπόλεως 5, Πλατεία Κασταλίας, Μαρούσι, τηλ.: 210 8021 215

Η Λέσβος
Πιστό στη γειτονιά των Εξαρχείων το γνωστό ουζερί λειτουργεί στη Μπενάκη από το 1967. Μέσα είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος αφού είναι διακοσμημένο με παλιά αντικείμενα που κάνουν την ατμόσφαιρα ζεστή και παρεΐστικη ενώ τα τραπεζάκια στο ευρύχωρο πεζοδρόμιο της Μπενάκη είναι σχεδόν πάντα γεμάτα από νωρίς. Όπως είναι φυσικό εδώ τον πρώτο λόγο έχουν τα ούζα Μυτιλήνης γι αυτό και θα βρείτε σχεδόν όλες τις ετικέτες που βγάζει το νησί. Στα πιατάκια για τη μέση ξεχωρίζουν τα μυρωδάτα κεφτεδάκια, οι τραγανιστοί πατατοκεφτέδες και τα χειροποίητα ντολμαδάκια. Εννοείται ότι διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε ψιλά ψαράκια τα οποία είναι πάντα φρεσκότατα ενώ τα θαλασσινά και οι χειροποίητες αλοιφές ολοκληρώνουν κάθε παραγγελία σωστής ουζοποσίας.
Εμμ. Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ. 210 3814 525

Ο Μόσχος
Σε μια γειτονιά ήσυχη και φιλική, πλάι στις γραμμές του τρένου, βρίσκεται αυτό το μικρό ψαροταβερνάκι με την 80s αισθητική. Λιτό και απέριττο, αυτό το μέρος είναι τόσο φιλόξενο που σε κάνει να νιώθεις σαν να είσαι στο σπίτι σου. Η κουζίνα του είναι σπιτική με κλασικά και αγαπημένα πιάτα, η φήμη του όμως στηρίζεται κυρίως στα αριστοτεχνικά τηγανίσματα της κυρίας Βάγιας. Τραγανά απ ‘έξω και ζουμερά μέσα τα κουτσομουράκια, τα μπαρμπούνια και ο μπακαλιάρος τρώγονται πριν καν κρυώσουν ενώ οι πατάτες είναι τόσο νόστιμες που δεν χρειάζονται ούτε αλάτι. Χόρτα βρασμένα ολόσωστα και περιποιημένη χωριάτικη σαλάτα συμπληρώνουν κάθε γεύμα. Η σάλα του είναι χαριτωμένη αλλά τα εξωτερικά τραπέζια, κάτω από τις νεραντζιές, είναι το καλύτερο σημείο, ειδικά τώρα που ο καιρός ανοίγει.
Λεωφ. Ειρήνης 19, Ταύρος, τηλ. 210 3466 355

Το καφενείο του Ρίζου
Ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, στο κέντρο του Θησείου, αυτό το αστικό καφενείο του μεσοπολέμου που αναβίωσε τα τελευταία χρόνια έχει όλα τα στοιχεία της παλιάς Αθήνας αλλά και της νέας εποχής σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα αλλά και τη γεύση. Αφράτα κεφτεδάκια προβατίνας, ψαρίσια αλλαντικά, βελούδινος λευκός ταραμάς, χταποδάκι μαλακό και νόστιμο, φάβα με μαρμελάδα ντομάτας, σκιουφιχτά με στακοβούτυρο, μυρωδικά και ξινομυζήθρα και αέρινα σφουγγάτα περιέχει ο σχετικά μικρός κατάλογος που ανανεώνεται συνεχώς ανάλογα με την εποχή και τη δημιουργικότητα της κουζίνας. Αναμφισβήτητα τα δυνατότερα χαρτιά του μαγαζιού είναι το μαγικό σημείο στο οποίο βρίσκεται και οι γευστικές εκπλήξεις που συνδυάζουν τις εκλεκτές πρώτες ύλες και τις παραδοσιακές συνταγές με τις σύγχρονες γαστρονομικές τεχνικές και τη νοσταλγική αύρα του ιστορικού αυτού χώρου.
Ακάμαντος 2, Αθήνα, τηλ.: 210 3457 825

 

Το Υπερωκεάνειον
Σταθερή αξία του λιμανιού αυτό το μαγαζί έχει μόνιμη πελατεία που έρχεται και ξαναέρχεται με κάθε ευκαιρία εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο τα τραπεζάκια του αλλά και η καρδιά των ιδιοκτητών πάντα χωράνε και νέους φίλους. Καθημερινά προμηθεύονται από την ιχθυόσκαλα του Πειραιά ό,τι πιο φρέσκο βγάζει η θάλασσα. Στο Υπερωκεάνειο η αρχή γίνεται πάντα με μια απολαυστική πηχτή ψαρόσουπα και στο φινάλε έρχεται παγωτό καϊμάκι, προσφορά του καταστήματος. Στο μεταξύ τα τραπέζια γεμίζουν με μεγαλειώδεις μεζέδες: μύδια αχνιστά με μπόλικη σάλτσα γεμάτη θαλασσινή νοστιμιά, ψωμί χωριάτικο με σαρδέλα και ντομάτα από πάνω, ριζότο με μελάνι σουπιάς, σπαγγέτι με γαρίδες και λαδένια Κιμώλου, μαγειρευτό χταπόδι κ.ά. Ο κατάλογος των ποτών είναι πλούσιος σε αποστάγματα φτιαγμένα με μεράκι, με έμφαση στα καλά ούζα φυσικά.
Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς, τηλ.: 210 4180 030

Κεντρική φωτογραφία: Καφενείον “Γάκιας” Μεζετζίδικον, www.facebook.com/kafeneiongakias