Με την ιστορία των πρώτων σοκολατένιων αυγών να φτάνει πίσω στο 16ο αιώνα και στην αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου του 14ου, αυτές οι ιδιαίτερες λιχουδιές είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ημέρες του Πάσχα. Αποτελούν, δε, ένα από τα απαραίτητα δώρα των νονών προς τα βαφτιστήρια τους. Τα τελευταία χρόνια κορυφαίοι Έλληνες ζαχαροπλάστες εμπνέονται από δικές τους αναμνήσεις και βιώματα και σχεδιάζουν έντεχνα σοκολατένια αυγά που κάνουν μικρούς και μεγάλους να τα αναζητήσουν. Εμείς επιλέξαμε 7 ζαχαροπλαστεία που, με εξαιρετικής ποιότητας σοκολάτες και υψηλού επιπέδου τεχνικές, προσφέρουν κομψά και λαχταριστά αυγά το φετινό Πάσχα.

Ourse
Στο elegant ζαχαροπλαστείο, που εδώ και δύο περίπου χρόνια έχει κλέψει καρδιές στα Νότια προάστια, και όχι μόνο, ο γνωστός pastry chef Σπύρος Πεδιαδιτάκης δημιούργησε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό διπλό αυγό. Στο εσωτερικό άσπρο αυγό συναντάμε λευκή σοκολάτα με μια γέμιση από πάστα διογκωμένου ρυζιού, πραλίνα φουντουκιού, καραμελωμένη λευκή σοκολάτα και ανθό αλατιού που μπαλανσάρει εξαίσια το συνολικό γευστικό αποτέλεσμα. Το εξωτερικό «κέλυφος» αποτελείται από σκούρα σοκολάτα Fleur De Cao 65%, των σπάνιων ποικιλιών Trinitario και Criollo – “μια εξαίσια σοκολάτα”, υπόσχεται ο σεφ, που χαρίζει όμορφα γήινα αρώματα. Έτσι, όσοι αποκτήσουν το περίφημο αυγό έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τις σοκολατένιες γεύσεις του αλλά και να δοκιμάσουν την κάθε μια ξεχωριστά. Το πασχαλινό αυγό του Ourse είναι περίπου 700 γραμμαρίων, ενώ, κατόπιν παραγγελίας και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες, διατίθεται και σε βάρος 2 κιλών.

Μυστρά 39, Γλυφάδα, τηλ. 21 2106 7019

La Maison Fine Pastry
Τα πασχαλινά αυγά στο La Maison είναι μεγάλη υπόθεση. Διαθέτει μια πλούσια γκάμα επιλογών, ιδιαίτερα για τους μικρούς του φαν που έχουν αδυναμία στα κινούμενα σχέδια και τους ήρωες παιδικών ταινιών. Σε μια πιο σπέσιαλ εκδοχή, όμως ,ο pastry chef Θανάσης Τσαγκλιώτης ετοιμάζει ένα λαχταριστό γεμιστό αυγό για όλες τις ηλικίες. Το κέλυφος του γίνεται από απαλή σοκολάτα γάλακτος Jivara 40%, ενώ στη γέμιση η σοκολάτα γάλακτος παντρεύεται με πραλίνα φουντουκιού, διογκωμένο ρύζι και κροκάν φουντουκιού, που χαρίζουν μια ωραία αλληλουχία τραγανών υφών. Ένα όμορφο πέπλο λευκής σοκολάτας, στολισμένο με γλυκές, γυαλιστερές άσπρες και κόκκινες «χάντρες», απλώνεται στην κορυφή του και ολοκληρώνει το αυγό του La Maison. Το βάρος του φτάνει τα 900 γραμμάρια και είναι διαθέσιμο μόνο κατόπιν προ-παραγγελίας.

Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, τηλ. 21 6700 6518

Madame Fraise
Οι βραβευμένοι pastry chefs του πρώτου ghost ζαχαροπλαστείου της πόλης, Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Κίκιρας, εμπνέονται από τους γαλλικούς σχεδιασμούς που εν γένει ακολουθούν στα γλυκά τους και δημιουργούν ένα ιδιαίτερα κομψό και ξεχωριστό αυγό. Αποτελείται από μια μέτριας γλυκύτητας σοκολάτα γάλακτος Forastero 40%, που χαρακτηρίζεται από αρώματα βανίλιας, εξωτικών φρούτων και καραμέλας. Το αυγό γεμίζεται με αφράτη χειροποίητη πραλίνα από φουντούκια Piemonte ενώ στολίζεται με ένα σοκολατένιο στεφάνι που θυμίζει φωλιά και μέσα του φυλάει προσεκτικά τραγανά καραμελωμένα φουντούκια και αμύγδαλα. Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου αυγού είναι η δημιουργική «απώλεια» του άλλου του μισού, που του επιτρέπει να στέκεται όμορφα και αναπαυτικά πάνω στο πασχαλινό τραπέζι. Το αυγό της Madame Fraise ζυγίζει περίπου μισό κιλό και είναι διαθέσιμο μέσω προ-παραγγελίας και παραλαβής απευθείας από το εργαστήριό της στο Παγκράτι.

Υμηττού 225, Αθήνα, τηλ. 21 1418 6086

Φίλινγκς
Κάτοικος Παγκρατίου από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού και το αισθαντικό Φίλινγκς. Εδώ ο ταλαντούχος pastry chef Αλέξανδρος Κόνιαρης, στην πρώτη του αποτύπωση τού πιο χαρακτηριστικού πασχαλιάτικου γλυκού, εμπνέεται από τα σπιτικά αυγά που βάφαμε όλοι με τις οικογένειες μας και κατ’ επέκταση, όπως λέει και ο ίδιος, «είναι από τις πιο έντονες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων». Ο σεφ έχει δημιουργήσει δύο σοκολατένια αυγά από εξαιρετικής ποιότητας κουβερτούρα Cacao Barry. Το ένα κόκκινου χρώματος στολισμένο με όμορφες μαργαρίτες από σοκολάτα γάλακτος 37% και το άλλο μαύρο με άσπρες πουά βούλες από λευκή σοκολάτα 35%. Το βάρος του κάθε αυγού ανέρχεται στα 400 γραμμάρια ενώ διαθέσιμα είναι και αυγά των 200 γραμμαρίων.

Πύρρωνος 23, Αθήνα, τηλ. 21 0756 4760

Antonis Selekos Conceptual Desserts
Το ζαχαροπλαστικό τρίγωνο της νέας γενιάς pastry chefs του Παγκρατίου κλείνει ο Αντώνης Σελέκος. Ο επιδέξιος σεφ, ιδιαιτέρως γνωστός για τα δελεαστικά του panettone, δημιουργεί φέτος το Πάσχα όχι ένα, ούτε δύο αλλά τρία αυγά. Οι δημιουργίες του Αντώνη πηγάζουν από προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις. Έτσι το πρώτο από τα signature αυγά του αποτελείται από bitter σοκολάτα 65% με ελαφρώς πιπεράτη γεύση ενώ εξωτερικά τυλίγεται με μια στρώση λευκής σοκολάτας που θυμίζει τσαλακωμένο χαρτί. Η δημιουργική αυτή προσθήκη συμβολίζει το πρώτο κουπλέ που ολοκλήρωσε ο σεφ σε λευκό χαρτί ένα Πάσχα στην Αστυπάλαια πριν κάμποσα χρόνια, μέλος τότε μιας hip-hop μπάντας. Τα άλλα δύο είναι από σοκολάτα γάλακτος 42%, η οποία έχει διακριτική επίγευση dulce de leche, ενώ προσφέρονται σε κόκκινο χρώμα, που θυμίζει τα παραδοσιακά αυγά της Λαμπρής, ή σε πετρόλ με κίτρινες πιτσιλιές, που συμβολίζει τα χρώματα του μαγαζιού.

Εριφύλης 2, Αθήνα, τηλ. 21 0724 8888

Sweet Alchemy by Parliaros
Στο λαμπερό ζαχαροπλαστείο του Στέλιου Παρλιάρου στο Κολωνάκι, τα πασχαλινά αυγά συναντάνε τη μόδα. Ο πολυαγαπημένος pastry chef εδώ και αρκετά χρόνια φτιάχνει ένα καλούπι αυγού από πανέμορφα υφάσματα, η επιλογή των οποίων γίνεται με βάση το θέμα που αποφασίζει κάθε χρονιά. Αυτά στη συνέχεια γεμίζονται με πολυάριθμα μικρά σοκολατάκια σε σχήμα αυγού, από διάφορες ποικιλίες Valhrona, λευκής, γάλακτος αλλά και bitter σοκολάτας. Φέτος η θεματική επιλογή είναι multi – ethnic, οπότε όλες τις ημέρες της περιόδου του Πάσχα, κατακλύζουν τις βιτρίνες και τα ράφια του μαγαζιού του αυγά με πολύχρωμα λουλούδια, japanese καθώς και animal print. Επιπλέον, σε συνεργασία με τη Deux Hommes, έχει δημιουργήσει ένα πολύ ιδιαίτερο αυγό από σκούρο μπλε ύφασμα το οποίο στολίζεται από φανταχτερά πετράδια.

Ηροδότου 24, Αθήνα, τηλ. 21 0724 0205

Dimitris Economides
Το μπουτίκ ζαχαροπλαστείο του Δημήτρη Οικονομίδη φιλοξενεί γλυκά κομψοτεχνήματα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Για την περίοδο του Πάσχα, ο “pastritect” του Νέου Ψυχικού προσφέρει δύο αυγά που εύκολα παρομοιάζονται με έργα τέχνης – το “Cubist” και το “Tourbillon”. Το πρώτο βασίζεται σε ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα ίσως καλλιτεχνικά κινήματα της μοντέρνας τέχνης που αναπτύχθηκε στη Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα, τον κυβισμό, ο οποίος εστιάζει στην αναπαράσταση του κόσμου με τη βοήθεια της γεωμετρίας και της χρωματικής θεωρίας. Φτιάχνεται από κουβερτούρα γάλακτος, πραλίνα ινδοκάρυδο και Pâte de Fruits Passion Fruit – Μπανάνα. Για το δεύτερο, η έμπνευση προέρχεται από την υψηλή ωρολογοποιία με τους σύνθετους και εξειδικευμένους μηχανισμούς της. Εδώ η κουβερτούρα Noir 66% συνδυάζεται εκπληκτικά με πραλίνα καλαμποκιού και καραμέλα, προσφέροντας ένα εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα.

Λεωφόρος Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, τηλ. 21 0675 5000