Η μπίρα και ο κόσμος της. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη τίτλος για αυτό το άρθρο. Η μπίρα μπορεί να είναι μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές στην Ελλάδα, ωστόσο, παράλληλα παραμένει μια έννοια που μπορεί να διερευνηθεί παραπάνω. Το εύρος της γευσιγνωσίας της είναι τεράστιο και αξίζει να το γνωρίσουμε, ξεφεύγοντας από τις πιο συνηθισμένες επιλογές. Αυτό με κάνει να πιστεύω, πως αν κάποιος νομίζει πως δεν του αρέσει η μπίρα, μάλλον δεν έχει βρει ακόμη την κατάλληλη.

Με αυτή την σκέψη, λοιπόν, ξεκίνησα να ψάχνω μέρη όπου θα μπορούσε κάποιος να περάσει καλά με την παρέα του και ταυτόχρονα να μάθει περισσότερα γι’ αυτό το ποτό. Από τις μπιραρίες που επισκέφθηκα, ξεχώρισα τις τέσσερις παρακάτω κι αυτό γιατί παρά τη διαφορετική φιλοσοφία τους, είχαν την ίδια αγάπη για την μπίρα, αλλά και τη διάθεση να εξηγήσουν τα πάντα γύρω από αυτήν στους πελάτες τους.

Berlin by 5 drunk men
Στο Παγκράτι, που σήμερα είναι ξανά στον χάρτη για βραδινή έξοδο στην Αθήνα, βρίσκεται το Berlin by 5 drunk men. Ξεκίνησε το 2014 και μπορεί η μπιραρία να προϋπήρχε με την ονομασία OperaBerlin, ωστόσο οι νέοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να κρατήσουν μόνο το Berlin και να προσθέσουν το by 5 drunk men, ως φόρο τιμής στην παρέα τους, όπως μου εξήγησε ο Κώστας, ένας εκ των ιδιοκτητών.

Σε πρότυπα αγγλοσαξινικού τύπου με χαμηλό φωτισμό, με ροκ κυρίως μουσική επένδυση πρόκειται για την πρώτη self service μπιραρία στην Αθήνα, στην οποία δεν παραγγέλνεις τη μπίρα, αφού ένα ποτήρι αρκεί για να καταναλώσεις όση θέλεις. Κάθε τραπέζι διαθέτει σύστημα με κάνουλες για άμεσο ανεφοδιασμό. «Σαν σκέψη είναι απλή», μου είπε ο Κώστας και όντως πήγα να μου δείξει πώς λειτουργεί. Τα τραπέζια με τις κάνουλες περιέχουν δύο διαφορετικά είδη μπίρας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετηθεί το ποτήρι κάτω από τις κάνουλες και στο τέλος η πληρωμή θα γίνει βάσει της κατανάλωσης. Πώς; Στον αριστερό τοίχο μπαίνοντας στη μπιραρία υπάρχει οθόνη όπου εμφανίζει την κατανάλωση ανά τραπέζι. Μάλιστα, πολλές φορές γίνονται και «κόντρες» από τις παρέες.

Το δεύτερο κομμάτι που χαρακτηρίζει την Berlin by 5 drunk men είναι η craft μπίρα με έμφαση σε μικρές ζυθοποιίες, ελληνικές, αθηναϊκές και με μόνο μερικές επιλεγμένες εισαγωγές από το εξωτερικό. Υπάρχουν 26 βαρέλια στην μπιραρία και δύο κατάλογοι με μπίρες, όπου ο ένας είναι πιο σταθερός και ο άλλος είναι με guests. Όταν ρώτησα τον Κώστα ποια είναι τα κριτήρια για τις επιλογές της μπιραρίας μου είπε χωρίς περιστροφές: «Οι καλές μπίρες. Και στις εισαγωγές, δεν φέρνουμε κάτι για να πουλήσουμε απλά, αλλά για να δοκιμάσουμε. Παράλληλα προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον κόσμο τι είναι αυτή η μπίρα». Στο Berlin by 5 drunk men πρώτη θέση έχει η μπίρα και μετά το φαγητό. Φυσικά, υπάρχουν κάποια σνακ ως συνοδευτικά στη μπίρα, λουκάνικα, το club berlin, αλλά και hot dog.

Τιμοθέου 8, Παγκράτι, τηλ. 210 7010006

The Local Pub
Στον πεζόδρομο Χαϊμαντά, κεντρικά στο Χαλάνδρι, βρίσκεται η The Local Pub. Ένα μέρος που μπορεί να επισκεφθεί κανείς αν θέλει όντως να βιώσει μια αυθεντική εμπειρία μπίρας. Στα πρότυπα αγγλικής pub, με χαμηλό φωτισμό, ροκ μουσική και με κυρίαρχο στοιχείο το ξύλο, αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της μπίρας χρόνια τώρα.

Εδώ, το no smoking αποτελούσε ανέκαθεν προϋπόθεση, καθώς πώς αλλιώς θα μπορέσεις να απολαύσεις τα αρώματα της μπίρας; Δίπλα από την μπιραρία από το 2017 υπάρχει και το μικροζυθοποιείο Αναστασίου, κάνοντας πράξη αυτό που λέμε «από την πηγή στην κατανάλωση». Όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης της μπιραρίας, Φώτης Αναστασίου: «Από το 2010, που άνοιξε η μπιραρία, αυτό που θέλαμε κυρίως να κάνουμε είναι να εκπαιδεύσουμε το κοινό μας και να του μάθουμε ότι υπάρχει μια τεράστια γκάμα στις γεύσεις της μπίρας».

Όσον αφορά τη ζυθοποιία Αναστασίου είναι μία από τις ελάχιστες ζυθοποιίες της Αττικής. «Δίνουμε στους πελάτες μας την αυθεντική εμπειρία του τι είναι να πίνεις 100% φρέσκια μπίρα» εξηγεί ο κ. Αναστασίου. Φυσικά, δεν μπορούσα να μη δω από κοντά το ζυθοποιείο και να δοκιμάσω και την μπίρα του. Το να γεύεσαι φρέσκια μπίρα απευθείας από τη δεξαμενή, αφιλτράριστη και απαστερίωτη, είναι πραγματικά μια ξεχωριστή εμπειρία. «Κάνουμε πολλές συνταγές αναλόγως με την εποχή, αλλά και με την πρώτη ύλη. Για παράδειγμα, αν βρούμε κάποιον φρέσκο λυκίσκο θα φτιάξουμε απευθείας τη μπίρα. Το μικρού όγκου ζυθοβραστήριο σε συνδυασμό με τις πολλές δεξαμενές ωρίμανσης, μας επιτρέπει να κάνουμε αρκετές διαφορετικές συνταγές όντας πολύ ευέλικτοι στο να διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας στη μπίρα, κρίνοντας και από την αποδοχή του κοινού», καταλήγει ο κ. Αναστασίου.

Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι, τηλ. 694 086 4443

Pentagram
Στην καρδιά του Νέου Ηρακλείου, 2-3 λεπτά με τα πόδια από το σταθμό του ΗΣΑΠ βρίσκεται η Pentagram. Ξεκίνησε κάπου το 2014 και έκτοτε έγινε σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο. Στο βάθος της μπιραρίας υπάρχει κήπος, όπου απλώνονται ξύλινα τραπέζια με καρέκλες, αλλά και όμορφα vintage παγκάκια. Στο εσωτερικό του ο χώρος έχει χαμηλό φωτισμό με τις ροκ και μπλουζ μουσικές επιλογές να συνθέτουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Μιλώντας με τους ιδιοκτήτες, Γιώργο και Γιάννη, μου είπαν πως ήταν ένα «καταραμένο μέρος», καθώς κανένα μαγαζί πριν από τη Pentagram δεν είχε στεριώσει σε αυτή την τοποθεσία πάνω από έναν χρόνο.

H μπιραρία που είναι σε old school στιλ διαθέτει κατάλογο με 100 ετικέτες, δέκα βαρέλια που κάποιες φορές εναλλάσσονται, αλλά και διάφορες guests. «Η μπίρα έχει αλλάξει πια, ενώ σήμερα υπάρχει και εκείνο το κοινό που θέλει να διευρύνει τις γνώσεις τους πάνω σε αυτήν», μου εξηγούν οι ιδιοκτήτες. Οι πρώτες σελίδες του μενού έχουν προτάσεις σε ελληνικές μπίρες, ενώ στη συνέχεια -ενδεικτικά- υπάρχει μια εκτενή λίστα με γερμανικές, ολλανδικές, τσέχικες και δανέζικες μπίρες.

Η Pentagram δίνει έμφαση και στο food pairing. Ένα από τα δυνατά σημεία του καταλόγου είναι επιλογές σε μπέργκερ που μπορούν να συνδυαστούν και με πολλά είδη μπίρας. «Εξαρτάται τι είδους μπέργκερ θα πάρεις και τι υλικά θα έχει μέσα. Για παράδειγμα, η καραμελωμένη πανσέτα ταιριάζει πολύ με τις μαύρες μπίρες. Μπορούμε να βοηθήσουμε τον πελάτη να κάνει τους κατάλληλες συνδυασμούς». Βέβαια ένα από τα δικά μου αγαπημένα είναι και οι ποικιλίες finger food που περιέχουν ανάμεσα σε άλλα κοτόπουλο και onion rings, που πάνε πολύ με την μπίρα. Εντύπωση μου προκάλεσαν και τα πολλά ανοιχτήρια που θα δείτε στο μπαρ, δώρα από τους πελάτες του μαγαζιού από ταξίδια τους στο εξωτερικό!

Πρασίνου Λόφου 5, Ν. Ηράκλειο, τηλ. 215 5405339

 

Brauhaus 3k
Στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους, στη Λεωφόρο Δεκελείας, βρίσκεται η Brauhaus 3K. Σε σκούρους χρωματισμούς και με έντονα τα στοιχεία του ξύλου και της πέτρας, τραβάει τα βλέμματα ακόμα και των περαστικών. Μπαίνοντας στη Brauhaus 3K διαπίστωσα πως είναι διαμορφωμένη σύμφωνα με πρότυπα γερμανικής μπυραρίας, δηλαδή με βαριά μοναστηριακά τραπέζια, με σκούρα χρώματα και με ροκ μουσική να παίζει στα ηχεία. Αξιοσημείωτο είναι πως εσωτερικά χωρίζεται και σε θεματικά δωμάτια.

Η Brauhaus 3k τα τελευταία 3 χρόνια τελεί υπό νέα ιδιοκτησία και προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία σε μπίρες με 60 ετικέτες και 16 βαρέλια. Θα λέγαμε πως η φιλοσοφία της είναι να συστήσει στο κοινό ποιοτικές μπίρες από κορυφαίους ζυθοπαρασκευαστές σε διεθνές επίπεδο. Όπως μας είπαν οι άνθρωποι του μαγαζιού: «Μία από τις επιλογές είναι η Weihenstephaner, όπου το εργοστάσιο της υπάρχει πάνω από 1000 χρόνια». Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο υπάρχουν και προτάσεις για κοκτέιλ με βάση την μπίρα, όπως και εναλλακτικές για μπίρες με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή ακόμα και χωρίς γλουτένη!

Η Brauhaus 3k δίνει σημασία στο food pairing μεταξύ φαγητού και μπίρας. Το μενού έχει επιλογές σε κρεατικά, προτάσεις τυριών, αλλά και αλλαντικών. Μια καινούργια προσθήκη στην κουζίνα είναι η κατηγορία «Rock the burgers» που περιέχει 4 μπέργκερ με ονομασίες από μουσικά συγκροτήματα. Ενδεικτικά, το «Motörheadburger» είναι με διπλό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, με λιωμένο γερμανικό τυρί και τραγανές πατάτες φούρνου με σάλτσα bacon. Υπάρχουν και vegan προτάσεις, όπως το «The Beatles vegan choice» με χειροποίητο μπιφτέκι παντζαριού, ντομάτα, μαρούλι, vegan μαγιονέζα, κρεμμύδι και vegan τυρί, το οποίο συνοδεύεται με σπιτικές τηγανητές πατάτες. Τέλος, από την κατηγορία Βeer Food μια καλή επιλόγή είναι τα mini hot dogs σε ψωμάκια λευκά ή σε ψωμάκια άνθρακα με χειροπoίητο ξινολάχανο / καραμελωμένα κρεμμύδια, κέτσαπ και μουστάρδα.

Λεωφ. Δεκελείας 67, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2526624

Δείτε επίσης:
4 ζαχαροπλαστεία στα Βόρεια Προάστια με γλυκά χωρίς ενοχές!

4 στάσεις για καλό ψωμί, κρασί, γλυκά και deli στο Νέο Ηράκλειο

2 στάσεις για φρέσκια, αυθεντική μπουγάτσα στον Πειραιά