Αναζητήσαμε τα νοστιμότερα αρτοσκευάσματα στους φούρνους της Αθήνας και επιλέξαμε 25 διαφορετικά ψωμιά, κριτσίνια και κρουασάν από ισάριθμους παραδοσιακούς και new age φούρνους της Αθήνας, για τα καθημερινά και γιορτινά γεύματά σας.

1. 72 Η Artisanal Bakery
Σε αυτό τον φούρνο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενο τα ψωμιά ωριμάζουν για 72 ώρες – όπως λέει και η ονομασία. Όλα φτιάχνονται με προζύμι. Εμείς επιλέξαμε το πληθωρικό αφράτο καρβέλι με κουρκουμά και παντζάρι. Το πρώτο εκτός από το κιτρινωπό χρώμα δίνει και μια ελαφρά πικάντικη γεύση που έρχεται σε αντίθεση με τη γλύκα του παντζαριού.
Μητροπόλεως 27 & Πατρώου, Αθήνα, τηλ. 216 0006770

2. Πολίτικος Φούρνος Σταυρόπουλος
Πρόκειται για έναν λιλιπούτειο φούρνο που λειτουργεί από το 1969, όπου βρίσκουμε πολίτικες, αρμένικες και τούρκικες λιχουδιές. Όπως το αλμυρό, αφράτο αρμένικο τσουρέκι, chorek. Φτιάχνεται με πολλά αυγά, αρκετό βούτυρο, αρωματίζεται με μαχλέπι και πασπαλίζεται με μπόλικο μαυροκούκι. Η γεύση του θυμίζει μπριός. Μπορεί να συνοδέψει ένα πλατό με τυριά και αλλαντικά, αλλά και να φαγωθεί μόνο του στο λεπτό.
Γαμβέτα 4, Αθήνα, τηλ. 210 3847006

3. Βενέρης
Αν και πάνω στη Λεωφ. Βουλιαγμένης, δύσκολα το βρίσκει κανείς αν δεν το γνωρίζει. Στα ράφια αυτού του καλτ φούρνου καθημερινά υπάρχουν πάνω από 13 είδη ψωμιού, που βασίζονται σε παλιές οικογενειακές συνταγές των ιδιοκτητών. Επιλέξαμε το Μοναστηριακό με σίκαλη, κρασί, μούστο και ηλιόσπορο που το κόβουν σε φέτες. Είναι γλυκό, με μακρά επίγευση μούστου.
Λεωφ. Βουλιαγμένης 10, Βούλα, τηλ. 210 8956190

4. Kritsinia Kouveletsos
Σε αυτό το μικρό εργαστήριο πάτε συστημένοι. Ο Δημήτρης Κουβελέτσος φτιάχνει υπέροχα πράγματα αλμυρά και γλυκά και, όπως μαρτυρά και το όνομα του μαγαζιού, πολλά κριτσίνια σε διάφορες γεύσεις. Τα πολύσπορα είναι σκέτος αφρός, εκείνα με το καρότο γλυκά και τραγανά, τα ολικής γίνονται εθιστικά, εκείνα με το τυρί τρώγονται ανά δυάδες, ενώ εκείνα με το μαυροσούσαμο έχουν μια δόση από γλυκάνισο. Υπάρχουν και με χαρούπι, αλλά και κάποια γλυκά που τα περνάει από μαύρη σοκολάτα. Αν με ρωτάτε τι να πάρετε, θα σας πω ένα από όλα, εκτός αν μένετε δίπλα οπότε δεν είναι κόπος να το επισκεφτείτε εκ νέου.
Γράμμου 1, Μελίσσια, τηλ. 6934 208893

5. Τάκης
Από τους πιο γνωστούς και ιστορικούς φούρνους της Αθήνας, όπου απέξω σχηματίζονται ουρές σχεδόν καθημερινά. Από την γκάμα των 30 περίπου διαφορετικών ψωμιών που φουρνίζει κάθε μέρα επιλέξαμε τις μπαγκέτες, την κλασική και τη σταρένια εκδοχή τους. Τραγανές, με ελαφριά εσωτερική κυψέλωση, με υπόξινη γεύση και πολλή νοστιμιά. Με αυτές μπορείτε να φτιάξετε πληθωρικές μπρουσκέτες ή καναπέδακια, καθώς επίσης και σάντουιτς για το πρώτο πρωινό της χρονιάς.
Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, τηλ. 210 9230052

6. Άκρα
Ίσως οι περισσότεροι να το γνωρίζετε ως εστιατόριο και μόνο, όμως είναι και φούρνος. Τα πρωινά, τη μικρή του βιτρίνα κοσμούν ψωμιά, κρουασάν, πίτες και γλυκά που φτιάχνει ο pastry chef Σπύρος Πεδιαδιτάκης με την ομάδα του. Ανάμεσα σε αυτά, βρήκαμε και επιλέξαμε το ψωμί που φτιάχνεται από μια παλιά ποικιλία που λέγεται μαυραγάνι και το συναντάμε στη Λήμνο αλλά και στη Θεσσαλία. Είναι ένα συμπαγές ψωμί, κιτρινωπό στο εσωτερικό του, με συμπυκνωμένη, έντονη γεύση. Ένα ιδιαίτερο ψωμί, που μπορεί να συνοδέψει ένα λαδερό φαγητό αλλά και κάποιο αρωματικό βούτυρο.
Αμύντα 12, Παγκράτι, τηλ. 210 7251116

7. Αμαρούσιον
Βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο του Αμαρουσίου. Εκτός από τα αφράτα κουλουράκια ούζου, τις πίτες –αχ, αυτή η γευστικότατη σπανακόπιτα σκέτος πειρασμός–, ο συγκεκριμένος φούρνος είναι γνωστός για το παραδοσιακό καρβέλι που ζυμώνεται με ξινό προζύμι. Είναι το μόνο που ψήνεται στον ξυλόφουρνο. Έχει αφράτη ψίχα, ελαφρώς σκληρή κόρα και μια χαρακτηριστική ξινή γεύση που θα σας κερδίσει στην πρώτη μπουκιά. Είναι ιδανικό για να το βάλετε στο εορταστικό τραπέζι μια και μπορεί να σταθεί δίπλα στα πληθωρικά πιάτα των ημερών.
Βασ. Σοφίας 49, Πλ. Κασταλίας, Μαρούσι, τηλ. 210 8020407

8. BREAD B.C.
Για τα ψωμιά που φτιάχνουν σε αυτόν τον new age φούρνο χρησιμοποιούν αποκλειστικά φυσικό προζύμι αργής ωρίμασης (μέχρι 44 ώρες). Αυτές τις μέρες ετοιμάζουν ένα αφράτο με σιτάρι ολικής άλεσης που το εμπλουτίζουν με γλυκάνισο, βερίκοκα και αμύγδαλα και είναι αυτό που προτιμήσαμε. Ιδιαίτερο, αρωματικό και ελαφρύ, που φέρνει κάτι από τη ζεστασιά των εορτών.
Αγ. Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6851961

9. La Linda Bakery
Μπαίνοντας, η μεγάλη, φορτωμένη με γλυκά και κάθε είδους κουλούρια βιτρίνα του θα τραβήξει το βλέμμα σας για ώρα μέχρι να διαλέξετε τι θα πάρετε. Σε δεύτερο πλάνο βρίσκονται τα ψωμιά τους. Από αυτά επιλέξαμε το πολύσπορο σε φόρμα. Συμπαγές, με πολλούς διαφορετικούς σπόρους, ελαφρώς γλυκό, που κόβεται εύκολα σε φέτες για σάντουιτς.
Κύπρου 13, Γλυφάδα, τηλ. 210 8949900

10. Kora Bakery
Η φουσκωτή φοκάτσα με δεντρολίβανο, χονδρό αλάτι και ελαιόλαδο, που ετοιμάζουν καθημερινά, είναι η επιλογή μας από αυτόν τον new age φούρνο. Αφράτη, με αρκετό λάδι, μπορείτε να την κόψετε στη μέση και να ετοιμάσετε με αυτήν νόστιμα σάντουιτς για πρωινό ή brunch. Μη φύγετε αν δεν πάρετε μαζί με το ψωμί και τους βουτυράτους, τετράγωνους κουραμπιέδες που τρώγονται δύο – δύο.
Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ. 210 3627855

11. Σέκκα
Δύσκολα βρίσκει κανείς ψωμί στον ξυλόφουρνο. Εδώ όμως στα Μανιάτικα του Πειραιά ο Μιχάλης Σέκκας καθημερινά ζυμώνει με προζύμι και φουρνίζει ασταμάτητα εκλεκτά ψωμιά. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Υπέροχη, τραγανή κόρα και μεστή, πληθωρική ψίχα. Διαλέξαμε το μαύρο με την ελαφρώς πιο ξινή γεύση για να ταιριάξει με τις γιορτινές μας συνταγές και τα λαδερά φαγητά.
Παλαμηδίου 62, Πειραιάς, τηλ. 210 4913347

12. Τρομερό Παιδί
Οι ουρές που γίνονται έξω από το μαγαζί είναι καθημερινό φαινόμενο, για αυτό και φροντίζουν να γεμίζουν συνεχώς τη βιτρίνα τους με τα φρεσκοψημένα ψωμιά τους. Από αυτά διαλέξαμε το μικρό γλυκό προζυμένιο καρβέλι με τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα, που είναι σκέτη νοστιμιά. Δοκιμάστε το με τυριά ή με λίγο μέλι και ταχίνι για πρωινό.
Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, τηλ. 210 7777537

13. Captain’s Bakery
Άνοιξε πρώτη φορά το 1928 στο Παγκράτι και μετά κατέβηκε πιο νότια, στον Άλιμο. Τα ψωμιά που φτιάχνουν είναι αργής ωρίμασης, 5-6 ημερών, και δύσκολα παίρνει κανείς
μόνο ένα. Όμως και τα αφράτα, ελαφρώς γλυκά και βουτυράτα μπριός που ετοιμάζουν είναι γευστικότατα και λαχταριστά.
Λεωφ. Καλαμακίου 40-42, Άλιμος, τηλ. 210 9849300

14. Black Salami
Μπορεί τα σάντουιτς με flat bread που ετοιμάζουν να είναι από τα πιο νόστιμα στην πόλη, όμως το ημι-ολικής με προζύμι που έχει πληθωρική ψίχα, μαλακή κόρα και ήπια γεύση κλέβει τις προτιμήσεις. Ταιριάζει απόλυτα με σκληρά, έντονα τυριά, αλλά και με πιο κρεμώδη με δυνατό χαρακτήρα.
Ζωοδόχου Πηγής 71, Εξάρχεια, τηλ. 211 4187956

15. Μαμά Ψωμί
Είναι ένας συνοικιακός φούρνος που όμως έχει γίνει γνωστός για τα ωραία αρτοποιήματα που ετοιμάζει με άλευρα από έναν μικρό παραγωγό στην Επίδαυρο. Από εδώ επιλέγουμε το κλασικό, στιβαρό, βαρύ σταρένιο με σκέτο προζύμι, με την έντονη γεύση.
Ζαχαρίτσα 42, Κουκάκι, τηλ. 210 9227686

16. Flake
Σε αυτό το microbakery της Κυψέλης, τα bagels κερδίζουν τις εντυπώσεις. Αφράτα, γλυκά, πασπαλισμένα με μπόλικο παπαρουνόσπορο γίνονται η ιδανική βάση για να φτιάξετε σάντουιτς για το πρωινό ή για το πρώτο brunch του χρόνου.
Σποράδων 24, Κυψέλη

17. Betty’s Bakery
Κάθε χρόνο ετοιμάζουν το πιο χριστουγεννιάτικο ψωμί της πόλης. Προζυμένιο με βιολογικό αλεύρι σίκαλης, γλυκό με πολλά ξερά φρούτα (βερίκοκα, χουρμάδες, σύκα και σταφίδες) και ζεστά μπαχαρικά όπως γαρίφαλο και κανέλα. Μοσχομυρίζει από τη στιγμή που θα έρθει στα χέρια σας. Ταιριάζει με ένα πλατό τυριών και κόκκινο κρασί, αλλά μπορείτε να το απολαύσετε και στο πρωινό σας με λίγο αγελαδινό βούτυρο.
Κασσάνδρας 10, Βοτανικός, τηλ. 210 3424832

18. Αρτοποιείο Μήτσης
Αυτός ο φούρνος στο Μαρούσι είναι διάσημος για το προζυμένιο, χωριάτικο ψωμί του. Έχει έντονη μυρωδιά από το προζύμι –θυμίζει εκείνα που φτιάχνουν οι γιαγιάδες– μπόλικη ψίχα και αρκετά τραγανή κόρα. Βγαίνει σε δύο μεγέθη, ένα μικρό και ένα πιο μεγάλο, που είναι για πολυπληθείς οικογένειες. Όποιοκαι να πάρετε, καλό είναι να το κόψετε σε φέτες και να το βάλετε στο ψυγείο ώστε να μη χάσει την υγρασία του.
Κιλελέρ 24, Μαρούσι, τηλ. 210 8025931

19. NEROPISTOLO
Περνώντας απέξω η μυρωδιά του βουτύρου θα σας τραβήξει από τη μύτη. Εδώ ετοιμάζουν φουσκωτά κρουασάν βουτύρου με ωραίες κυψέλες στο εσωτερικό και νόστιμη γεύση. Μπορείτε να τα σερβίρετε μόνα τους στο πρωινό με επιπλέον βούτυρο ή να τα γεμίσετε για να φτιάξετε αλμυρά και γλυκά σάντουιτς.
Βουλής 35, Σύνταγμα, τηλ. 210 3315859

20. Monokeros Bakery
Στις ανηφοριές του Παγκρατίου συναντάμε αυτό τον μικρό φούρνο νέας γενιάς που παίζει με τα ζυμάρια αργής ωρίμασης. Από την γκάμα του προτιμήσαμε το σύμμεικτο (μισό ολικής, μισό λευκό) με την καφέ ψίχα. Έχει σωστή υγρασία, τρυφερή κόρα, προζυμένιο άρωμα και μια ωραία υπόξινη επίγευση.
Φαίδρου 4, Παγκράτι, τηλ. 210 7510887

21. Ρίζος Ελαία
Τα ψωμιά που φουρνίζονται σε αυτό τον μικρό φούρνο είναι δυσανάλογα με το μικρό του μέγεθος. Η γκάμα του μεγάλη και δύσκολα διαλέγει κανείς. Εμείς επιλέξαμε το λεγόμενο Λουδοβίκο που φτιάχνεται με τη σύμπραξη σκούρας βύνης, κρίθινου αλευριού ολικής άλεσης και σίκαλης. Φυσικά πάντα με προζύμι. Γεμάτο, μεστό ψωμί, με πληθωρική γεύση και αρκετή υγρασία που σίγουρα θα κλέψει την παράσταση στο brunch.
Ματρόζου 12, Κουκάκι, τηλ. 210 9249527

22. Πνύκα
Στην απλότητα κρύβεται η μαγεία του ψωμιού και οι άνθρωποι της Πνύκας το ξέρουν εδώ και χρόνια. Για αυτό και φτιάχνουν ψωμί μόνο με αλεύρι, νερό και αλάτι. Το τεράστιο καρβέλι ολικής (βγαίνει και σε λευκό) που μπορείτε να το πάρετε ολόκληρο ή κομμάτι αυτού, έχει μεγάλη επιτυχία. Απλό, γευστικό, που ταιριάζει με όλα.
Πετράκη 24, Αθήνα, τηλ. 210 3245162

23. Λυκαβηττός
Το βαρύ, μαύρο γερμανικό ψωμί που ετοιμάζουν φεύγει από τη βιτρίνα με ταχύτητα φωτός. Έχει γεμάτο σώμα, πλούσια γεύση και μπόλικη υγρασία. Στέκεται επάξια δίπλα σε τυριά με χαρακτήρα, αλλά και μόνο του, στο πρωινό.
Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, τηλ. 210 7211348

24. Έξη – Exi
Η πρώτη αίσθηση που θα σας δώσει είναι ότι πρόκειται για έναν mainstream φούρνο. Όμως, στα ράφια του θα βρείτε νόστιμα διαμαντάκια. Όπως το ψωμί φόρμας που το αποκαλούν Σμυρναίικο. Γλυκό, συμπαγές, που θυμίζει στη γεύση κουλούρι Θεσσαλονίκης.
Γρ. Λαμπράκη 54, Γλυφάδα, τηλ. 210 9630753

25. ASTERISQUE
Ό,τι βρείτε εδώ είναι χωρίς γλουτένη, από τα ψωμιά μέχρι και τα γλυκά. Από την επαρκή γκάμα του διαλέξαμε το μεστό πολύσπορο –αρκετά βαρύ– με νιφάδες βρώμης που το φτιάχνουν με αλεύρι από ρύζι, κεχρί και φαγόπυρο. Δύσκολο ψωμί, που δεν στερείται γεύσης.
Χαρβούρη 2, Μετς, τηλ. 210 9241137

Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography