Σας περίσσεψε προζύμι και σκέφτεστε τι να το κάνετε; Υπάρχουν τουλάχιστον 10 τρόποι να το αξιοποιήσετε στην κουζίνα σας και δεν εννοούμε σε ψωμί…

Το προζύμι είναι ένα μείγμα από νερό και αλεύρι που το “ταΐζετε” κάθε μέρα για να αποτελέσει τη βάση για το ψωμί σας. Και επειδή η διαδικασία είναι απαιτητική και χρονοβόρα δεν αξίζει να κάνετε προζύμι μόνο για μια δόση ψωμιού. Άλλωστε και να περισσέψει υπάρχουν τρόποι να το αξιοποιήσετε και για να μην τους ψάχνετε, τους βρήκαμε εμείς για εσάς!

Τηγανίτες
Οι τηγανίτες λατρεύουν το προζύμι, καθώς τους δίνει όγκο, δημιουργώντας μια «σπογγώδη» υφή που απορροφά καλύτερα το μέλι. Μπορείτε, μάλιστα, να χρησιμοποιήσετε και το μείγμα της πρώτης μέρας που είναι εξίσου αποτελεσματικό αν και δεν θα φουσκώσουν το ίδιο.

Μπισκότα
Τα μπισκότα θέλουν όγκο και το προζύμι κάνει αυτό ακριβώς. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να προσέξετε ένα στοιχείο: πόσα υγρά θα προσθέσετε στη συνέχεια και αυτό εξαρτάται από το πόσο υγρό ή στεγνό είναι το προζύμι σας.

Μπρέτσελ
Και εδώ το προζύμι δίνει όγκο. Μόνο που θα πρέπει να αποφασίσετε τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε: πιο αφράτα ή πιο τραγανά; Αυτό θα είναι και το κριτήριο για την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε.

Ζύμη πίτσας
Αν θέλετε τη χαρακτηριστική ζύμη πίτσας με την τραγανή υφή απ’ έξω και αφράτη μέσα το προζύμι είναι η λύση. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές δίνοντας μεγαλύτερη ένταση τόσο στην γεύση όσο και στο άρωμα.

Ρολά κανέλας
Το προζύμι δίνει βέβαια όγκο που είναι και το ζητούμενο όμως εδώ συμβάλλει και στη γεύση δια της αντίθετης οδού αφού η ελαφριά ξινή γεύση του κοντράρεται με την γλυκύτητα της ζάχαρης προσθέτοντας περισσότερο χαρακτήρα στο αποτέλεσμα.

Ζύμη τάρτας
Παρά το γεγονός ότι σε μια βάση τάρτας το κύριο υλικό είναι το καλό βούτυρο το προζύμι δίνει ένα έξτρα στοιχείο οξύτητας που εξισορροπεί τις γεύσεις.

Ψωμί καλαμποκιού
Δεν είναι το πρώτο είδος ψωμιού, που πηγαίνει το μυαλό σας, αλλά το προζύμι μπορεί να το κάνει πιο αφράτο, να του δώσει υφή “κέικ” και κυρίως την ένταση, που του λείπει στη γεύση.

Cookies με κομμάτια σοκολάτας
Δεν θα ξανακάνετε την κλασική συνταγή αν δοκιμάσετε τη συνταγή με προζύμι. Το κλειδί στα cookies είναι να μην δουλεύετε πάρα πολύ τη ζύμη. Και με το προζύμι πετυχαίνετε την ίδια υφή με λιγότερο ζύμωμα. Προσοχή, επειδή είναι πιο υγρό το μείγμα, χρειάζεται παραπάνω ψήσιμο.

Μπράουνι
Όπως και στα ρολά κανέλας, το προζύμι παίζει εδώ με τις αντιθέσεις. Δίνει μια υφή “κέικ” ενώ παράλληλα, προσθέτει μια έξτρα οξύτητα που ισορροπεί με τη σοκολάτα. Αν, μάλιστα, θέλετε να αναβαθμίσετε την κλασική συνταγή προσθέστε και λίγο θαλασσινό αλάτι από πάνω.

Μάφιν
Τα μάφιν είναι ένας εξαιρετικός καμβάς αφού μπορείτε να προσθέσετε φρούτα, μπαχάρια, βρώμη, να τα κάνετε αλμυρά ή γλυκά. Και το προζύμι ενισχύει τόσο τον όγκο όσο και την ιδιαίτερη γεύση.

Δείτε επίσης:

Επιτέλους, ανακαλύφτηκε γιατί το προζύμι είναι διαφορετικό κάθε φορά

Δύο νόστιμα βιβλία: Φυσικό Προζύμι και Ψωμί και Ζύμες 

Σπιτικό προζύμι: πώς να φτιάξετε το δικό σας ψωμί