Στην Ελλάδα είναι γεγονός ότι αγαπάμε πολύ τα τυριά. Για την ακρίβεια, ερχόμαστε πρώτοι σε κεφαλήν κατανάλωση τυριών στην Ευρώπη με 31 κιλά (στοιχεία του 2013) και πώς να γινόταν διαφορετικά αφού στη χώρα μας έχουμε πλούσια παραγωγή και τεράστια ποικιλία. Και επειδή το Πάσχα, μετά από μια μεγάλη περίοδο αποχής από τα γαλακτοκομικά λόγω νηστείας, το ζητάει το τυρί του, ψάξαμε και βρήκαμε τα 10 καλύτερα μέρη στην Αθήνα για να προμηθευτείτε τα εκλεκτότερα τυριά.
Παραδοσιακό Μπακάλικο
Ο αεικίνητος μπακάλης Γιάννης Βογιατζιδάκης έχει δημιουργήσει 2 από τα πιο νόστιμα μπακάλικα της Αθήνας, ένα στην Ηλιούπολη και ένα στο Παγκράτι που συγκεντρώνουν μέσα τους τα εκλεκτότερα ελληνικά προϊόντα, με την ποικιλία των τυριών να μας εντυπωσιάζει κάθε φορά που τα επισκεπτόμαστε. Εκεί βρίσκετε, μεταξύ άλλων, γραβιέρες από όλη την Ελλάδα, λαδοτύρι Μυτιλήνης, βαρελίσιες φέτες, κασέρια, μαστέλο, μανούρι, Μετσοβόνε, φρέσκο και ξερό ανθότυρο, ξυνομυζήθρα, ξύγαλο-ανθόγαλο, τυρί «μαλάκα» και μια μεγάλη ποικιλία τυριών σε μπλοκ για τοστ και σαγανάκι. Στα συν και ότι μένουν ανοιχτά 7 ημέρες την εβδομάδα.
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 2, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9954500 / Πρόκλου 31, πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι, τηλ. 210 7560055.
Τυροκομία Νάξου
Η Νάξος έχει παράδοση στα τυριά, με το περίφημο κεφαλοτύρι της γνωστό και ως αρσενικό Νάξου, να είναι το πιο διάσημο ανάμεσα τους. Δίπλα του και το θηλυκοτύρι, το ξινοτύρι -σε σκληρή και μαλακή μορφή-, η γραβιέρα, η μυζήθρα, η τυροκαυτερή και η κοπανιστή, όλα φτιαγμένα με αιγοπρόβεια και αγελαδινό, από ζώα που εκτρέφονται στο νησί. Για να τα απολαύσετε όλα αυτά πάλι, δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μέχρι την Νάξο, αφού θα τα βρείτε συγκεντρωμένα στο γνωστό κατάστημα του Χαλανδρίου.
Εθνικής Αντιστάσεως 18, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6837758.
Μιράν
Μπορεί να είναι το πιο γνωστό παστουρματζίδικο της Αθήνας και για το σουτζούκι του να παραμιλούν όλοι, ωστόσο το Μιράν -στα 2 καταστήματα του πλέον, στο κέντρο και στον Πειραιά-, συγκεντρώνει στις προθήκες του και μεγάλη ποικιλία εκλεκτών τυριών, από τις κλασικές γραβιέρες και τα κεφαλοτύρια μέχρι πιο δυσεύρετα, όπως τσαλαφούτι Ευρυτανίας, σιτάκα Κάσου και μερακλίδικο ηπειρώτικο τυρί “ανόστρου κάσιου” με πάπρικα, ό,τι πρέπει δηλαδή για να συνοδέψετε τα αλλαντικά που θα πάρετε από εκεί.
Ευριπίδου 45, Αθήνα, τηλ. 210 3217187 / Αγορά Πειραιά: Τσαμαδού 2, Πειραιάς, τηλ. 210 4121766.
Τυροκομείο Κωσταρέλου
Ο προσεγμένος χώρος που δημιούργησε πρόσφατα η οικογένεια Κωσταρέλου στο κέντρο του Κολωνακίου, θα σας εντυπωσιάσει αρχικά με το decor του, με τον επενδυμένο με κομμάτια βαρελιών τοίχο και τα φωτιστικά από μεταλλικά δαχτυλίδια βαρελιών να κλέβουν τις εντυπώσεις. Εκεί λοιπόν βρίσκετε τα προϊόντα του τυροκομείου, όπως φέτα, γραβιέρα αιγοπρόβεια και κατσικίσια, ανθότυρο, λαδοτύρι, αψάκι (σκληρό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα) κι άλλα πολλά. Επιπλέον, μπορείτε να τα απολαύσετε και στον ίδιο χώρο, παρέα με ένα ποτήρι κρασί ή να δοκιμάσετε τα περίφημα fondue που σερβίρουν.
Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, τηλ. 210 7259000.
Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής
Με μία τεράστια ποικιλία προϊόντων, που περιλαμβάνει οτιδήποτε επιθυμεί να γευτεί κάθε ουρανίσκος, το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής δεν είναι τυχαία από τα πιο δημοφιλή delicatessens της Αθήνας. Στην εκτενέστατη γκάμα του λοιπόν, περιλαμβάνονται και τυριά από κάθε σημείο της Ελλάδας, όπως κεφαλογραβιέρες, γραβιέρες, φέτα Λήμνου, Αρκαδίας και Μονεμβασιάς, μελίχλωρο Λήμνου, λαδοτύρι Ζακύνθου, ξερό Ανθότυρο και ξινομυζήθρα Κρήτης, κασέρι Ξάνθης, κορμός κατσικίσιου τυριού με άνηθο/πιπέρι/καρύδι και πετρωτή Άνδρου.
Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11, Αθήνα, τηλ. 210 3628738.
Της Χήρας
Με σήμα κατατεθέν την υπέροχη, βουτυράτη φέτα από το Σχοινοχώρι Άργους και ιστορία που ξεκινά από το 1936, αυτό το τυροπωλείο κατεβάζει στον Πειραιά όλη την Αθήνα! Πέρα από την φέτα βέβαια, έχουν και ανθότυρο, μυζήθρες, γραβιέρες, μανούρι και κοφινάκι Αρκαδίας, αλλά και μεγάλη ποικιλία σε αλλαντικά και άλλα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, για να γεμίσετε το καλάθι σας με νόστιμες προτάσεις για το πασχαλινό τραπέζι και όχι μόνο.
Αριστείδου 25, Πειραιάς, τηλ. 210 4170449.
Provence
Ένα εξειδικευμένο κατάστημα τυριών, που συγκεντρώνει στις προθήκες του εκατοντάδες ποιοτικά τυριά τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, με έμφαση στη Γαλλία και την Ιταλία. Ανάμεσα τους και σπάνια τυριά με νωπό (μη παστεριωμένο) γάλα. Θέλετε να πάρετε μια γεύση; Στο Provence υπάρχει νιώτικο κεφαλοτύρι, Σαν Μιχάλη, αρσενικό Νάξου, γραβιέρα Τήνου και γραβιέρα λαδιού Ζακύνθου, αλλά και camembert, brie κλασικό και με μαύρη τρούφα, ροκφόρ, πεκορίνο, παρμεζάνα και gorgonzola.
Θεοφάνους 12, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 8981435.
Παντοπωλείο Αλεξανδρής
Με παράδοση μισού αιώνα περίπου, το γνωστό παντοπωλείο της Ηλιούπολης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα καλά, ελληνικά τυριά, συγκεντρώνοντας μια μεγάλη ποικιλία. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν η πικάντικη βαρελίσια φέτα ορεινής Ναυπακτίας, η μεσσηνιακή σφέλα, το τσαλαφούτι από την Ρούμελη, το κασέρι Μυτιλήνης, η γραβιέρα Νάξου, το κεφαλοπαρμεζάνο από τον Ταΰγετο και το το πετρωτό Χαλκιδικής.
Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9918730.
Το Μαντρί
Με όνομα που μας ταξιδεύει νοερά στην ελληνική επαρχία, Το Μαντρί στα Βριλήσσια έχει συνδεθεί εδώ και περίπου 40 χρόνια με τα καλά τυροκομικά προϊόντα. Από εκεί λοιπόν θα πάρετε, μεταξύ άλλων, κεφαλάκι Πάρου, μανούρα Σίφνου, κρασοτύρι Κιμώλου, γραβιέρα Μετσόβου, φορμαέλα Αράχωβας, μαστέλο Χίου, βαρελίσια φέτα Λαμίας και τουλουμοτύρι Κυκλάδων.
Γράμμου 41, Βριλήσσια, τηλ. 210 8030484.
Nora’s deli
Με επιλεγμένα προϊόντα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το γνωστό κατάστημα του Κολωνακίου είναι και αγαπημένο κατάστημα κάθε λάτρη των τυριών. Στις επιλογές ξεχωρίζουν τα κυκλαδίτικα τυριά, όπως τα τυράκια Άνδρου, καθώς και το γιδοτύρι Μυλοποτάμου, ενώ δεν λείπουν και οι διεθνείς παρουσίες, με τα γαλλικά και ιταλικά τυριά να βρίσκουν τη θέση τους στις προθήκες.
Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, τηλ. 210 3389349.