Ατμοσφαιρική, χαλαρή και αυθεντική. Αυτές είναι 3 πρώτες λέξεις που σκέφτηκα ξεκινώντας να γράφω για τη Σίφνο, την οποία και επισκέφθηκα πριν από λίγες ημέρες. Αυτό το νησί φημίζεται για τη γραφικότητα, τη γαστρονομία και τη λαϊκή τέχνη έχοντας φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Ένα μέρος που κρατά σχεδόν αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του, ενώ έχει το δικό του φανατικό κοινό ανεξαρτήτως ηλικίας. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, λοιπόν, ήρθε και το NÓS Hotel & Villas, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Μέχρι και το όνομά του είναι εμπνευσμένο από τον τρόπο που το ντόπιο γλωσσάρι θέλει τις λέξεις να προφέρονται, κομμένες στα μισά, (Sif-NÓS). Το NÓS ήταν και η βάση μου στη Σίφνο, όπου πέρα από τη διαμονή, υπάρχει και το εστιατόριο του ξενοδοχείου, το μενού του οποίου υπογράφει ο Αθηναγόρας Κωστάκος. Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή.
Ταξιδεύοντας για Σίφνο
Ξεκινήσαμε από τον Πειραιά και σε περίπου 3 ώρες είχαμε φτάσει στο νησί, το πλοίο έκανε μια ενδιάμεση στάση για Σέριφο. Η αλήθεια είναι πως από την πρώτη κιόλας επαφή, βλέποντας το λιμάνι, κατάλαβα γιατί η Σίφνος θεωρείται ένα αυθεντικό μέρος των Κυκλάδων. Με ατόφια και ανεπιτήδευτη ομορφιά σε προσκαλεί να αφήσεις κάθε έγνοια και να αφεθείς σε ανέμελους ρυθμούς. Ο προορισμός μας, το NÓS, βρίσκεται στον Φάρο και απέχει από το λιμάνι πάνω κάτω 20 λεπτά οδικώς. Για την ιστορία, ο Φάρος, είναι ένα γραφικό ψαροχώρι στη νοτιοανατολική πλευρά της Σίφνου και υπήρξε το επίσημο λιμάνι έως το 1883. Δίπλα του βρίσκονται και δύο από τις πιο δημοφιλείς αμμουδερές παραλίες του νησιού: Φασολού και Γλυφό. Προσωπικά, αγάπησα την παραλία Γλυφό, που απέχει μόλις δέκα λεπτά με τα πόδια από το ξενοδοχείο. Κρυστάλλινα νερά-κάπως κρύα με όμορφη αμμουδιά. Το κολύμπι εδώ είναι απόλαυση.
Για το NÓS Hotel &Villas
Το ξενοδοχείο χαρακτηρίζεται από λιτή κομψότητα, όπως ακριβώς και όλο το νησί. Τόσο αρχιτεκτονικά όσο και ως προς την εσωτερική του διακόσμηση το συγκρότημα των 4 κτιρίων και 18 σουίτων (από 29 έως 50 τετραγωνικά) του NÓS φέρει στην ετικέτα του, την υπογραφή του K-Studio των Δημήτρη και Κωνσταντίνου Καραμπατάκη. Η γλώσσα του σχεδιασμού και της κατασκευής είναι εμπνευσμένη από την τοπική αρχιτεκτονική. Η γήινη χρωματική παλέτα, τα φυσικά, καθαρά και απτά υλικά -η πέτρα, το μάρμαρο, η κουρασάνη- συμπυκνώνουν σε μόλις λίγα τετραγωνικά όλη την μοναδικότητα αυτού του κομματιού κυκλαδίτικης γης και των παράγωγων της. Το ξενοδοχείο πέρα από την elegant και παράλληλα minimal αισθητική του, προσφέρει στον κάθε πελάτη αναβαθμισμένες υπηρεσίες, όπως υπαίθριο γυμναστήριο και boutique spa.
Για φαγητό στο εστιατόριο του NÓS
Δεν χρειάζεται κάποιος να μένει στο ξενοδοχείο για να μπορέσει να γευματίσει εδώ, ωστόσο καλό θα ήταν να κάνει κράτηση. Υπάρχουν δύο a la carte μενού για το μεσημεριανό και το βραδινό. Για την πρόσβαση στο εστιατόριο υπάρχει ξεχωριστή είσοδος για εκείνους που δεν μένουν στο NÓS, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των εξωτερικών πελατών.
Το εστιατόριο είναι υπαίθριο και βρίσκεται δίπλα στην πισίνα. Ο χώρος αποπνέει οικειότητα, ενώ η θέα στον ορίζοντα είναι μαγευτική. Κάπως έτσι και μιας που είχα προνομιακή θέση αφού καθόμουν ανφάς στη θάλασσα, μπορούσα να δω τον αρμονικό συνδυασμό των χρωμάτων του έναστρου ουρανού και των νερών. Ένα ειδυλλιακό σκηνικό που δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα καλό και χαλαρό γεύμα.
Το μενού του NÓS το υπογράφει ο Αθηναγόρας Κωστάκος και εκείνες τις ημέρες βρισκόταν και ίδιος στο ξενοδοχείο, όπου μπήκε στην κουζίνα και μας ετοίμασε τις δημιουργίες του. Ο Γεράσιμος Μητράκης και ο Βασίλης Κανέλλος είναι οι δύο σεφ του εστιατορίου. Ο Αθηναγόρας μου είχε αναφέρει σχετικά με τη φιλοσοφία του μενού: «Ειδικά για εδώ, ήθελα να δημιουργήσω ένα φαγητό που να σέβεται το περιβάλλον και την πρώτη ύλη. Έφτιαξα αυτό το μενού που πατάει στο νησί και στους ρυθμούς του. Ήθελα να δουλέψω με τα καταπληκτικά υλικά που έχουμε εδώ και να κάνω συνταγές που μέσα από τα ματιά μου, μεταμορφώνονται σε κάτι πιο μοντέρνο. Ακόμη, εδώ από τα να πάρουμε ένα κομμάτι αρνιού και να κάνουμε μια συνταγή, διαχειριζόμαστε όλο το ζώο». Έτσι, λοιπόν zero waste και ντόπια πρώτη ύλη είναι οι βασικοί παρονομαστές στο μενού. Η αλήθεια είναι πως περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, είναι ξεκάθαρη η φιλοσοφία του μενού, καθώς τα πιάτα διακρινόντουσαν από απλότητα, νοστιμιά και τη γνήσια γεύση των πρώτων υλών.
Τι δοκιμάσαμε:
Με 3 σελίδες μενού υπάρχουν πολλές προτάσεις για να βρει κάποιος αυτό που του ταιριάζει περισσότερο, ενώ υπάρχουν και vegetarian επιλογές που επισημαίνονται από σχετική ένδειξη. Τα πιάτα μοιράζονται, δηλαδή είναι για τη μέση, και έτσι δεν τα λες και μικρά.
Ξεκινώντας από τα ορεκτικά ένα από τα πιάτα που ξεχώρισα ήταν το χταπόδι ψημένο στη σχάρα συνοδευμένο από οσπριάδα με μυρωδικά. Ένα πλούσιο πιάτο που συνδύαζε με μαεστρία συστατικά της ελληνικής κουζίνας: καλομαγειρεμένο χταπόδι με όσπρια. Από την άλλη το ντόπιο ανθότυρο με τα ελαφρά ζυματισμένα ντοματίνια και λάδι από θυμάρι, λιτό, σε αφήνει να γευτείς την καλή πρώτη ύλη σε κάθε μπουκιά. Ένα παιχνίδι αρωμάτων που ακόμη και τώρα που το περιγράφω, θυμάμαι πολύ έντονα.
Aκόμη, το ελαφρώς σοταρισμένο καλαμάρι με σάλτσα με μυρωδικά και πουρέ φάβα-γεμάτη από γεύση, ένα νόστιμο πιάτο με άρωμα από ελληνικό καλοκαίρι. Επίσης, δοκιμάσαμε και τη σαλάτα με τα ψητά παντζάρια, με διπλοστραγγιστό γιαούρτι, πέστο από καρύδι και λαδόξυδο. Τα υλικά αναμειγνύονται και αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους, παίζοντας αρμονικά με υφές και χρώματα. Τα ωμά έχουν και αυτά τη δική τους θέση στον κατάλογο, όπως είναι το λαυράκι σεβίτσε με λεμόνι, τραγανά λαχανικά και μάραθο και το καρπάτσιο τσιπούρας με σως κρεμολάτας με βασιλικό και φρέσκο αχινό.
Η «κορύφωση» έρχεται με το αρνί, που σιγομαγειρεύεται για δώδεκα ώρες και καπνίζεται σε κάρβουνα. Το αγαπημένο κρέας των Ελλήνων, κρατάει τη γεύση του, όμως σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή, σερβιρισμένο με λαδολέμονο και σάλτσα αρνιού. Από τα επιδόρπια, το μισοψημένο μπισκότο με χαρούπι και παγωτό γιαούρτι, συμπληρώνει το ένα το άλλο με το αποτέλεσμα να μην αφήνει υπερβολική γλύκα, κλείνοντας το δείπνο με τον πιο ωραίο τρόπο.
Κρασί και κοκτέιλ: Υπάρχει κελάρι στο ξενοδοχείο με κρασιά από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο και για όσους ενδιαφέρονται υπάρχουν και πούρα. Ο Αλέξανδρος Παπαθεοδώρου είναι ειδικός στο κρασί και θα βοηθήσει στο να βρείτε τον κατάλληλο οίνο για το γεύμα σας εξηγώντας με λεπτομέρεια τα πάντα γύρω από την επιλογή σας. Τέλος, στον κατάλογο του μπαρ υπάρχουν all time classic κοκτέιλ, αλλά και signature. Εάν κάποιος θέλει βέβαια μπορεί να ζητήσει και κάποιο ποτό το οποίο να είναι προσαρμοσμένο στις γευστικές του προτιμήσεις. Το προσωπικό είναι πρόθυμο, ευγενικό και καλά καταρτισμένο για να βοηθήσουν στις επιλογές.
Info:
NÓS Hotel & Villas, Φάρος Σίφνος, τηλ. 2284 028957, stayatnos.com